VATRENA STIHIJA

LOKALIZIRANI POŽARI NA SVILAJI I DINARI U spašavanju planinarskih kuća pridružili su se i pripadnici HGSS-a te planinari

 Screenshot: Slobodna Dalmacija

Jučer su lokalizirani požari koji su prošlog tjedna izbili na Svilaji i Dinari i proširili se tim teško pristupačnim terenom u Dalmatinskoj zagori, priopćila je u utorak Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Iz HVZ-a navode kako su u gašenju požara koji je 8. travnja buknuo na Svilaji kod zaseoka Maovice, te požara na Dinari koji je dan kasnije ušao na prostor Hrvatske iz BiH, sudjelovale vatrogasne snage iz Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije te vojne protupožarne zračne snage.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić napominje kako je požar na prostoru BiH gorio osam dana prije ulaska na hrvatski teritorij.

Opožarena je površina u dužini od 16 kilometara, a u gašenju su sudjelovali vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Knin, dobrovoljnih vatrogasnih društava Knin i Kijevo te protupožarne zračne snage, kao i lovci te planinari s područja Kijeva, dodao je Dukić.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina rekao je da je na gašenju požara - koji se iz BiH proširio prema šibensko-kninskom, ali i splitsko-dalmatinskom području - svakodnevno bilo aktivno oko 50 vatrogasaca.

U spašavanju planinarskih kuća pridružili su se i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) te planinari.

Istovremeno je gašen i požar na Svilaji koji je trajao tri dana, kazao je Glavina i naglasio kako su svi požari pod nadzorom, a vatrogasci će nastaviti i dalje osiguravati požarišta.

Zapovjednik DVD Vrlika Ante Tarle izjavio je Hini kako se na nekoliko mjesta iznad Vrlike još uvijek se pojavljuju izdimljavanja, pa na terenu dežuraju vatrogasci al gašenju danas pomaže i kiša pa će, vjerujem tijekom dana proglasiti da je ovaj požar ugašen.

Istaknuo je kako su vatrogasci pravovremeno uspjeli zaštiti stambene objekte i planinarske domove na tom području, pa vatrena stihija nije prodrla do njih.

U ponedjeljak je ugašen i požar otvorenog prostora koji je izbio 4. travnja na teško pristupačnoj lokaciji Duboki Dol i Krupe u Zadarskoj županiji. Istoga dana ugašen je i požar otvorenog prostora u Polači kod Knina te u Trillju, navode iz HVZ-a.

Dodaju da je ugašen i požar koji je zahvatio travu i nisko raslinje u Lasinji u Karlovačkog županiji, požar na lokaciji Pasikovci-Brestovac u Požeško-slavonskoj županiji, kao i požar u Lukovcu kod Vrbovca u Zagrebačkoj županiji.

Zagrebački vatrogasci zabilježili su u ponedjeljak 55 intervencija na uklanjanju posljedica potresa te jedan požar objekta u kojem nije bilo stradalih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:44