KATARINA PEOVIĆ

‘Lokalna vlast u Segetu ne brine o antifašističkim spomenicima, prostor izgleda kao južnoamerička favela‘

Prostor izgleda kao neka južnoamerička favela, a ne kao spomen područje kojim bi se općina trebala ponositi, dodala je

Katarina Peović kraj antifašističkog spomenika u općini Seget

 Nikola Vilic/CROPIX

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović upozorila je u srijedu na devastaciju javnog prostora i loš odnos prema antifašističkim spomenicima lokalne vlasti u općini Seget, istaknuvši kako takav odnos ima i prema lokalnom stanovništvu.

"Prostor izgleda kao neka južnoamerička favela, a ne kao spomen područje kojim bi se općina trebala ponositi. Na sve upite vijećnika nema odgovora pa tako niti na inicijativu da se na dnevni red sjednice uvrsti točka renoviranja antifašističkih spomenika", istaknula je Peović na konferenciji za medije Radničke fronte, Nezavisne liste Vrime je! i SDP-a.

image

građevinski otpad pored antifašističkog spomenika u općini Seget

Nikola Vilic/CROPIX

Objasnila je kako je na središnji antifašistički spomenik koji komemorira žrtve fašizma u Segetu Donjem i Seget Vranjici, ispred općine Seget, naslonjena reklama koja zaklanja spomenik. Područje oko spomenika je neuređeno, a štand s povrćem i voćem na njega baca kašete i ostatke, ali devastirani su i drugi spomenici.

Peović je navela kako sve upite i prijedloge ignorira načelnik Ivo Sorić, za kojega kaže da je "dugogodišnji suradnik notornog Vinka Zulima koji općinom vlada već 30 godina HDZ-ovskim metodama zastrašivanja, ignoriranja vijećnika, zastrašivanja novinara".

"Istovremeno, Zulim je po njegovu djedu Vinku Zulimu Virulici, za kojega se s razlogom smatra da je bio fašistički kolaboracionist, dao ime šetnice. Zbog domaćih izdajnika, kojih nije bilo puno, mnogi su mladi izgubili živote jer su ih prokazivali fašistima zbog čega su bili smaknuti", navela je Peović.

Istaknula je i kako je među njima bio i njezin djed kojemu je također dignuta spomen ploča u Segetu kao prvoj žrtvi fašističkog terora.

image

građevinski otpad pored antifašističkog spomenika u općini Seget

Nikola Vilic/CROPIX

"Kakav je odnos prema spomenicima i svojim precima koji su branili svoju domovinu, takav je odnos i prema običnim ljudima danas - ljudi nemaju vodu, djeca se satima prevoze do škole, autobusne linije su neredovite", upozorila je Peović.

U segetskoj općini, samo nekoliko kilometara dalje od luksuznog turizma, živi se u 19-stoljetnim uvjetima i sela poput Ljubitovice i Bristivice nemaju ambulante ili imaju ilegalne u kontejneru ili ih liječnica prima u razrušenoj kući ili na livadi, dok se istovremeno pogoduje "nepotistički i klijentelistički" Zulimovu sinu, navela je Peović.

Upozorila je i kako se općina proteže ogromnim područjem, a HDZ ne želi raspisati izbore za mjesne odbore, a mišljenja je i da bi se zbog Sorića u Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi trebala dopisati opcija razrješenja ako načelnik nesavjesno vodi svoj posao.

"Poslat ću zastupničko pitanje ministru pravosuđa Ivanu Malenici povodom takve samovlade, ali na žalost osovina Zulim - Sanader očito već godinama blokira bilo kakav napredak u ovom kraju", rekla je Peović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:26