KORONAVIRUS

Lokalne vlasti u Istri razmatraju moguće mjere pomoći gospodarstvenicima: 'Ako i država odmah nešto ne poduzme, iz jedne krize ćemo ući u drugu'

 Barbara Ban / Jutarnji list

Istarski javni sektor počeo je razmatrati moguće mjere pomoći gospodarstvenicima. Doduše, još niti jednu konkretnu mjeru nisu donijeli.

- Situacija je stabilna, a mi smo donijeli niz mjera opreza kako bi čim prije zaustavili epidemiju i vratili se normalnom životu. Normalo da nam je na prvim mjestu zdravlje ljudi, ali svi skupa živimo od gospodarstva. Ne možemo očekivati da epidemija završi da bismo se počeli baviti njenim posljedicama. Moramo odmah djelovati, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić danas na konferenciji za novinare nekolicine istarskih gradonačelnika i istarskog župana.

Njegov kolega Marko Paliaga iz Rovinja kazao je da će se provoditi mjere javne štednje koje će provoditi gradovi i županija.

- Tu spada zabrana zaduživanja ili odgađanje pojedinih investicija, osim onih investicija i zaduženja koji se odnose na EU projekte. Tu je i set mjera za rasterećenje gospodarstva, a posebno ćemo voditi računa o malim poduzetnicima, ugostiteljima i obrtnicima te poljoprivrednicima. Javne usluge će se nastaviti normalno pružati kao i dosad. Svi prihodi koji ubiremo od gospodarstva će biti detaljno analizirani i bit će namijenjeni gospodarstvu da prebrodi ovu gospodarsku situaciju, od zakupa javnih površna, komunalnih davanja, lokalnih poreza, spomeničke rente itd, kazao je Paliaga.

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić apelirao je pak i prema državi da donese niz mjera kao što su donijele neke druge europske zemlje.

- Tražimo od države da ne čeka završetak ove zdravstvene krize a bi počeli razmišljati o mjerama pomoći nego da se one postave odmah. Jer ako država odmah nešto ne poduzme, iz jedne krize ćemo ući u drugu. Grčka je suspendirala plaćanje PDV-a i doprinose na plaće na četiri mjeseca. Austrija uvodi fond 100 milijuna eura za pomoć turizmu i osiguranje likvidnosti, Slovenija je uvela paket mjera težak milijardu eura za pomoć gospodarstvu, a uvodi se kreditni fond od 600 milijuna eura putem Slovenske banke za obnovu i razvoj. I omogućeno je plaćanje doprinosa na plaće i rate uz odgodu. Italije je uvela mjere teške 10 milijardi eura koje uključuju odgodu plaćanja doprinosa i kredita. I brojne druge zemlje su najavile moratorij na kredite. To minimalno očekujemo od Vlade. Svi smo u istoj situaciji i ovo je izvanredna situacija, zaključio je Krulčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:05