TOMO MEDVED

‘Lokalne zajednice putem domaćih ugostitelja mogu preuzeti prehranu potresom pogođenog područja‘

Tijekom ovog tjedna HCK je podijelio 21000 tona hrane, 14000 toplih obroka i 5675 litara vode, izvijestio je Medved na sjednici Vlade
Tomo Medved
 
 Damir Krajac/Cropix

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u četvrtak kako bi lokalne zajednice, ako su u mogućnosti, putem domaćih ugostitelja mogle preuzeti pripremu hrane na potresom pogođenom području.

Tijekom ovog tjedna HCK je podijelio 21.000 tona hrane, 14.000 toplih obroka i 5.675 litara vode, izvijestio je Medved na sjednici Vlade.

Dodao je i da su jedinicama područne i lokalne samouprave predložili, ako imaju mogućnosti, da putem domaćih ugostitelja preuzmu pripremu hrane kako bi se osnažilo domicilne ugostitelje i zapošljavanje radnika na tom području.

Napomenuo je također da RH i nadalje preuzima obvezu plaćanja tih obroka dokle god postoji potreba.

Voda je na cijelom području Banovine sigurna za uporabu, a Hrvatski crveni križ (HCK) i Hrvatska vatrogasna zajednica poduzimaju aktivnosti vezane uz ispumpavanje i sanacije bunara. Tako su do sada ispumpana 63 bunara i 42 su sanirana. Uz to, u cilju rješavanja vodoopskrbe se i dalje saniraju lokalne mreže te provodi izgradnja nove mreže magistralnih vodovoda, rekao je.

"Za uklanjanje je prijavljeno ukupno 560 objekata, a za obnovu je zaprimljeno 6.447 zahtjeva", izvijestio je Medved na sjednici Vlade govoreći o stanju tri mjeseca nakon razornog potresa potresa.

U tijeku su, dodao je, aktivnosti uklanjanja oštećenih objekata koji prijete sigurnosti građana i što je preduvjet za obnovu cijelog područja.

Medved, koji je i predsjednik Stožera civilne zaštite za saniranje posljedica potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji i dijelovima Karlovačke i Zagrebačke, izvijestio je da je do sada postavljeno 1805 kontejnera i kućica za smještaj stanovništva, a na električnu energiju priključen je 2.141 objekt za privremeni smještaj.

Postavljeno je, kaže, pet novih mobilnih mrežnih postaja radi bolje pokrivenosti mobilne mreže i interneta. Nastavlja se sanaciju nerazvrstanih cesta.

Medved je rekao i da je Hrvatski centar za potresno inženjerstvo završio prve brze preglede oštećenih objekata, a s 28. ožujka, pregledano je 37.954 objekta.

Od pregledanih objekata 4602 su označena crvenom naljepnicom, 8.180 s oznakom žutom, a 25.000 s oznakom zelenom naljepnicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 13:28