TAJKUN NA METI

Lokalni mediji: Policija upala u kuću i stan vinara bliskog HDZ-u, jednog od najbogatijih Slavonaca

Kutjevački poduzetnik blizak je HDZ-u, a bio je i jedan od glavnih protagonista u slučaju tzv. vinske omotnice

Josip Galić

 Vlado Kos/Cropix/Cropix

Požeški 034 portal objavio je informaciju da je u utorak, u ranim jutarnjim satima, na području Požege izvršen pretres obiteljske kuće direktora i vlasnika Presoflex gradnje d.o.o. Ine Galića, te prostorije kojima se navedena tvrtka služi. Navedeni portal neslužbeno doznaje kako je obavljen pretres na više lokacija u Zagrebu i to u prostorjima kojima se služi poduzetnik i vlasnik Vinarije Galić, Josip Galić, inače otac Ine Galića. Na meti istražitelja našao se još i direktor Vinarije Galić Andrej Markulin, a čiju su obiteljsku kuću koja se nalazi u Požegi također pretresli u jutarnjim satima. Isti portal tvrdi da je nalog za pretrese izdao je Županijski sud u Slavonskom Brodu.

Josip Galić kutjevački je poduzetnik blizak HDZ-u te jedan od glavnih protagonista koji su se našli pod lupom Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) i Ureda europskog javnog tužitelja. Podsjećamo, bio je to jedan od većih slučajeva OLAF-a koji je rezultirao preporukom da se poništi dodjela sredstava koja se odnosila na natječaj iz tzv. vinske omotnice. Ta su mu sredstva ranije dodijeljena putem Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi za podizanje nove zgrade vinarije u Kutjevu vrijedne sedam milijuna eura.

OLAF-ova istraga utvrdila je da je pri izgradnji vinarije došlo do malverzacija i zloupotrebe u odabiru izvođača, odnosno podizvođača radova, jer je jedan od podizvođača građevinskih radova na vinskom podrumu bila spomenuta tvrtka Presoflex u vlasništvu Ine Galića, sina Josipa Galića.

Ovo je ujedno bio i prvi značajniji slučaj utvrđenih malverzacija sa sredstvima iz fondova EU u Hrvatskoj. Nakon toga je konkretnom istragom Europskog tužiteljstva (EPPO) obuhvaćen još jedan slučaj vezan uz vinsku omotnicu, i to protiv bivšeg HDZ-ovog ministra Tomislava Tolušića.

Tada je naloženo da Vinarija Galić mora vratiti 10 milijuna kuna iz Vinske omotnice. Odlučila je tako Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a temeljem preporuke Europskog ureda za borbu protiv prijevara.

Ovakva odluka Agencije svojedobno je izazvala šok u Vinariji Galić, koja je pokrenula pravnu bitku kako bi je osporila jer je smatra nezakonitom. Navode i kako prilikom odobravanja projekta, kao ni tijekom kontrole njegove provedbe, Agencija nije znala da je na realizaciji projekta angažirana tvrtka u vlasništvu Galićeva sina, te da je korisnik sredstava u sve svoje obveze bio upućen temeljem odluke o odobrenju projekta.

Galića se često spominje i u kontekstu jednog od najimućnijih Slavonaca. Kada je u Slavoniji otvarana nova vinarija Galić u uređenje je utrošeno čak 54 milijuna kuna. Riječ je, naime, o vinariji s ukupnim kapacitetom od 630 tisuća boca, a u planu je godišnja proizvodnja od 330 tisuća litara. Uz to, vinarija je opremljena najmodernijom opremom vrijednom 19 milijuna kuna, dok je u samu zgradu kompanija investirala 35 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:02