SURADNJA

LOKALNI ROKER I CRKVENI ZVONAR SKLOPILI PRVU KOALICIJU HDZ-a I SDP-a! 'Vidjeli smo da svi imamo slične programe, iste projekte i sve smo uskladili'

Nekome može smetati koalicija SDP-a i HDZ-a ali je dobra za općinu, kažu koalicijski partneri. Složili su se oko važnih projekata
HDZ-ovac Mladen Levak (lijevo) vodit će Općinsko vijeće, a SDP-ovac Zdravko Brljek novi je načelnik općine
 Facebook

Trend koaliranja svjetonazorski nekompatibilnih stranaka spušta se, čini se, s državne na lokalnu razinu. Jučer je u Novigradu Podravskome, mjestu nadomak Koprivnici, formirano općinsko vijeće kojemu je na čelu hadezeovac Mladen Levak - Lević, dok je u utrci za načelnika pobijedio esdepeovac Zdravko Brljek - Brčo.

Usmeni dogovor

No, nije riječ o kohabitaciji. SDP je mogao formirati većinu u općinskome vijeću i bez HDZ-a, ali je ipak toj stranci odlučio ponuditi ruku suradnje.

- Možda će ovo biti lagano frustrirajuće za tvrđe hadezeovce i esdepeovce, ali to je teret koji smo spremni nositi da bismo pokazali kako na seoskoj razini nema potrebe za strančarenjem - kazao je Brljek.

Niječe da bi se radilo o klasičnoj koaliciji jer nikakav dokument nije potpisan.

- No, što se mene tiče, svejedno mi je kako se to zove - suradnja ili koalicija. Sve smo dogovorili usmeno. Kad čovjek da riječ, onda iza nje i stoji. Vidjeli smo da svi imamo slične programe, iste projekte i sve smo uskladili - tvrdi on.

Veliku koaliciju u malome mjestu podržali su još HNS, Stranka umirovljenika, Hrvatska stranka reda te nezavisni vijećnik, dok su u opoziciji ostali HSS i HSU.

- Levak je zvonar u crkvi Rastanka Svetih Apostola i sada će vjerojatno esdepeovcima dijeliti hostije, jer to inače čini – komentirao je posprdno dogovor između HDZ-a i SDP-a bivši općinski načelnik i saborski zastupnik HSS-a Mladen Mađer.

Levak i Brljek nisu samo iz svjetonazorski oprečnih stranaka, oni su – sudeći prema objavama na njihovim Facebook stranicama – i posve oprečne osobnosti. Dok je prvi izrazito religiozno orijentiran, pa se na njegovom profilu predizborne poruke izmjenjuju s fotografijama pape Ivana Pavla II., potonji je pravi roker. Na njegovu je profilu izborna promidžba izmiješana s videospotovima Johna Lennona i Rolling Stonesa.

- I ja idem u crkvu, nikad nisam bio član Saveza komunista i u onome sistemu ispadao sam malo desni. Sada sam lijevi, a nisam se uopće promijenio – reći će Brljek, domećući kako svjetonazorska pitanja nisu važnija od projekata za razvoj Novigrada Podravskog.

Levak se ipak malo više od njega protivi tome da bi se dogovor dviju stranaka nazivao koalicijom.

- Ništa nismo potpisali. Oni su nam pružili ruku i rekli ‘ajmo se pomiriti’, ali ne kao stranke, nego kao ljudi. Bio bih politički nekorektan kad ne bih pristao da se nešto ne napravi za dobrobit općine – izjavio je novopečeni šef općinskog vijeća.

Detaljna analiza

Suradnja na prvu nije dobro sjela Darku Soboti, šefu županijskog HDZ-a.

- Nemamo namjeru raspuštati naše ogranke, ali ćemo nakon detaljne analize, koja će uslijediti nakon blagdana, morati rješavati probleme koje imamo u nekim sredinama. Napuci organizacijama u mjestima u kojima nismo osvojili vlast bili su da je bolje biti konstruktivna oporba – rekao je on.

S druge strane, šef županijskog SDP-a Slavko Tucaković ne vidi nikakvih problema u vezi s novigradskim paktom.

- Lokalnoj organizaciji prepušteno je da odluči, a glavni cilj mora biti dobrobit mjesta i građana – rekao je on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:04