KORONA UŽIVO

Lokalni stožeri: Deseci novozaraženih u Zagrebu i Slavoniji, dva muškarca umrla u Splitu i Zadru

Brodsko-posavski stožer je zbog 10 novozaraženih ujutro održao izvanrednu konferenciju za medije
 Tom Dubravec/CROPIX

Deset novih slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u Brodsko-posavskoj županiji, a među njima osmoro je prošlog vikenda bilo u svatovima na zagrebačkom području, rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković.

Cvitković je na izvanrednoj konferenciji za novinare potvrdio da je među sudionicima tog događanja zaraza koronavirusom dosad utvrđena kod ukupno 26 osoba iz različitih dijelova Hrvatske. Preostale dvije osobe vezane su uz lokalnu transmisiju, dodao je. Vezano uz zarazu u svatovima, oboljela su tri zdravstvena djelatnika, a ukupno 32 djelatnika slavonskobrodske bolnice su u samoizolaciji, jer su bili njihovi kontakti.

"Ova situacija i brojke nisu konačni, nisu obrađeni svi nalazi. Očekujem da će ove brojke još rasti", rekao je Cvitković te podsjetio da su među testiranima i osobe koje su kontakti zaraženih osoba iz slučajeva koji su evidentirani u susjednim županijama - Osječko-baranjskoj i Požeško-slavonskoj.

Cvitković je pojasnio da je i slučaj sa gostima svatova registriran na taj način. Prema njegovim riječima, upravo na ulazu u Nastavni zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije na simptome se požalio njihov djelatnik koji je bio u svatovima, te je potom utvrđena zaraza. Uz taj slučaj obrađuje se oko 300 kontakata.

Svi do sada registrirani oboljeli imaju blagu kliničku sliku, a u slavonskobrodskoj bolnici trenutno je jedna mlada osoba sa sumnjom na koronavirus i za nju se čeka nalaz. Koliko se situacija usložnjava brojkom je ilustrirao i ravnatelj bolnice Josip Samardžić podsjećajući da je u protekla tri dana uzeto više od 500 briseva, a prije toga ritam je bio 20-ak briseva dnevno.

Samardžić je rekao kako je u ovom trenutku u samoizolaciji 60 do 80 djelatnika iz zdravstvenog sustava u Brodsko-posavskoj županiji. Zbog te činjenice kaže biti će potrebna reorganizacija rada zdravstvenih sustava, koji za sada funkcioniraju.

Cvitković je upozorio građane, ali i institucije na potrebu pridržavanja propisanih mjera. Iz Županijskog stožera su ponovili apel za minimaliziranjem javnih okupljanja kako bi se umanjila mogućnost širenja zaraze koronavirusom.


Istra: Jedan novi slučaj

I danas je u Istri, kao i u petak, jedna osoba pozitivna na koronarivrus što je utvrđeno tijekom protekle noći u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije gdje su ispitivali uzorke briseva na covid-19, priopćeno je subotu iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

Epidemiološka obrada je u tijeku, a kako se neslužbeno doznaje zaražena je ženska osoba iz Umaga, vlasnica obrta uslužne djelatnosti. Zbog toga se, nakon novih testiranja, može očekivati povećani broj zaraženih osoba koje su bile s njom u u kontaktu.

Trenutno je u pulskoj Općoj bolnici hospitalizirano osam osoba, a više od 150 osoba u Istri je u samoizolaciji.

Neovisno o novom slučaju novozaražene osobe, u Istri se nastavlja relativno povoljno razdoblje što se tiče oboljelih od koronavirusa.


Lika: Dvoje novozaraženih

U posljednja 24 h u Ličko-senjskoj županiji dvije su novooboljele osobe od Covid-19. Riječ je o osobama s područja grada Otočca koje su bliski kontakti ranije oboljelih osoba. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih, javili su iz županijskog stožera.

Ukupno je oboljelo 27 osoba od Covid-19 od čega je 5 osoba još pozitivno, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula.

Jedna oboljela osoba nalazi se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja te nemaju simptome bolesti.

U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 20 osoba uzimanjem uzoraka, testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 570 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 24 osobe. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije Covid-19 kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera, navodi se u priopćenju.

Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac rekao je za Hinu da se poštuju u petak propisane restriktivne mjere gradskog Stožera Civilne zaštite i da je jutros još 30 osoba bilo na testiranju, a riječ je kontakt osobama muškarca koji je od jučer u zagrebačkoj Klinici „Fran Mihaljević“.

Srećom ni on nema tešku kliničku sliku, dodao je Kostelac i izvijestio da se muškarac zarazio na kuglačkom turniru prije dva tjedna, da su nakon turnira simptome razvili jedan trener i dvije kuglačice iz Zagreba te da je od tada njihov sugrađanin kontaktirao s mnogim domaćim ljudima.

„Zato trebamo obraditi sve kontakte i poštivati protuepidemijske mjere, da bi se situacija stavila pod kontrolu. Imamo popis kontakata, ljudi se testiraju, večeras kad stignu novi nalazi znat ćemo više, ali izgleda da će sve biti u redu", rekao je Kostelac.


Bjelovar: Bez novih slučajeva

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, javlja tamošnji županijski stožer.

- Na području naše županije dvije su osobe pozitivne na COVID-19. Dvije osobe vode se statistički kao zaražene pod Bjelovarsko-bilogorsku županiju, no one imaju samo prebivalište na području naše županije te nisu testirane i ne liječe se u našoj županiji, dodaje se u priopćenju.


Međimurje: Nema novozaraženih

Stožer civilne zaštite Međimurske županije izvijestio je da su u protekla 24 sata testirane nove 22 osobe te da su svi nalazi negativni, čime je u Međimurskoj županiji testirano ukupno 1306 osoba. U Međimurju je aktivan jedan slučaj, a statistički se vode još dvije osobe koje žive i rade u gradu Zagrebu i u posljednje vrijeme nisu boravile u Međimurskoj županiji. Ukupno se od 25. veljače oporavilo osam osoba.

- Epidemiološka situacija s obzirom na broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj i susjednim županijama može biti ocijenjena kao izrazito dobra, zaštitna oprema, poglavito za socijalne ustanove se kontinuirano nabavlja, a sve zdravstvene ustanove nesmetano rade. Sukladno propisanim mjerama zaštite bit će održani i Parlamentarni izbori, javljaju iz županijskog stožera.


Dva nova slučaja u Vukovarsko-srijemskoj županiji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u protekla 24 sata zabilježene su dvije novozaražene osobe, javio je tamošnji županijski stožer.

- Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 62, od kojih je 41 osoba izliječena. Trenutno je u županiji 1 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 100 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 2760. U samoizolaciji na području županije nalazi se 289 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivan 1 zdravstveni radnik (1 medicinska sestra/tehničar). Zdravstvenih radnika u samoizolaciji je 19 (3 liječnika i 16 medicinskih sestara/tehničara), navodi se u priopćenju stožera.


Primorsko-goranska županija: Dva nova slučaja

Dva nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su u posljednja 24 sata na području Primorsko-goranske županije, javljaju iz županijskog Stožera za civilnu zaštitu.

Jedna od njih pomoćna je radnica u KBC-u Rijeka i svi njeni kontakti trenutno se obrađuju, kažu u Stožeru. Druga osoba živi i radi u Zagrebu, gdje se najvjerojatnije zarazila, s obzirom da je u tvrtki gdje je zaposlena zabilježeno nekoliko slučajeva zaraze, ali preko vikenda boravi u Rijeci pa je tu i testirana.

U posljednja 24 sata evidentirana su i dva ozdravljenja pa je broj aktivnih slučajeva u PGŽ-u i dalje 20.


14 novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

U Osječko-baranjskoj županiji u subotu je 14 novooboljelih od koronavirusa i svi su kontakti ranije zaraženih osoba, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Najviše pozitivnih nalaza, njih osam, je s područja Đakova, četiri iz Osijeka te po jedna osoba iz Strizivojne i Čepina, priopćili su iz Stožera.

Za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je u protekla 24 sata testirano 215 uzoraka, što je do sada među najvišim dnevnim brojem obrada, a pozitivno je bilo 14 nalaza.

Ističu kako su u Županiji trentuno 223 osobe oboljele od koronavirusa, ali smanjen je broj hospitaliziranih u osječkom KBC-u. Tri pacijenta su jučer otpuštena na kućno liječenje, pa je u bolnici ostalo 24 pacijenata, a nitko nije na respiratoru, napominju u Stožeru.

U samoizolaciji je ukupno 1.926 osoba, a epidemiolozi su jučer tu mjeru odredili za 57 kontakata novozaraženih osoba.

Policija nije zaprimila ni jednu dojavu građana o kršenju samoizolacije, a u 58 samoinicijativnih provjera samo u jednom slučaju, u Đakovu, osoba nije zatečena na prijavljenoj adresi, navode u Županijskom stožeru Civilne zaštite.


Splitsko-dalmatinska županija: Jedna preminula, jedna novozaražena osoba

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije izvijestio je kako je na području te županije jedna novooboljela osoba.

Prema izvješću NZJZ-a SDŽ, od ukupno 133 obrađena testa, jedna je novooboljela osoba sa područja grada Makarske pozitivna na Covid infekciju. Osoba je testirana u Zagrebu gdje će biti epidemiološki obrađena.

Prema izvješću KBC-a Split preminula je muška osoba, stara 75 godina, koja se nalazila na bolničkom liječenju, na respiratoru.

Trenutno, jedna osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split, a 253 osobe nalaze se u samoizolaciji, prenosi Dalmacija danas.


U Zagrebu 36 novozaraženih

U Zagrebu je u subotu zabilježeno 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je u protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ provedeno 340 testiranja na SARS-CoV-2.

Za 214 osoba određena je mjera samoizolacije.

21 novooboljelu osobu čine kontakti ranije oboljelih osoba, šest novooboljelih osoba povezano je s boravkom u noćnim klubovima, jedan je slučaj importiran iz Njemačke/Austrije, a za osam novooboljelih osoba nije u potpunosti razjašnjen izvor zaraze.

Trenutno su u Gradu Zagreba 322 aktivna slučaja zaraze koronavirusom i 1539 aktivnih samoizolacija.


Zadar: Dva nova slučaja, jedna od dviju jučer preminulih osoba je Zadranin (83)

Na COVID odjelu Opće bolnice Zadar u petak je preminuo 83-godišnji muškarac, koji je taj dan bio jedna od dvije žrtve korona virusa o kojima je izvijestio Nacionalni stožer civilne zaštite.

- Riječ je o muškarcu rođenom 1935. godine koji je u bolnicu zaprimljen zbog druge bolesti te je rutinski testiran. Prema preminuloj osobi poduzete su posebne protuepidemijske mjere za siguran ukop prema posebnom protokolu - rekli su u Stožeru Civilne zaštite Zadarske županije.

Osim toga dvije su novozaražene osobe na području Zadarske županije u protekla 24 sata. Riječ je o ženi čiji su članovi obitelji ranije oboljeli, te o muškarcu koji je zaprimljen u bolnicu zbog druge bolesti te je rutinski testiran. On je zadržan na COVID odjelu. U samoizolaciji je 499 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana testirana su 92 uzorka.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske izvršili su 10 provjera vezano uz provođenje mjera samoizolacije kojom prilikom nisu evidentirana kršenja mjere, javlja Zadarski.hr.


Sisačko-moslavačka županija: Novi slučaj u Kutini

U Sisačko-moslavačkoj županiji u protekla 24 sata evidentirana je jedna novozaražena osoba, javio je tamošnji stožer.

Riječ je o osobi s područja Kutine, poznat je izvor njezine zaraze te su svi kontakti stavljeni pod zdravstveni nadzor, odnosno poslani su u samoizolaciju.


Dubrovnik: Otkrili 7 novih slučajeva pa im se pokvario aparat

Zbog tehničkih poteškoća s novim aparatom za testiranje na COVID-19 sinoć i jutros je poslano za Zagreb 40 uzoraka pod sumnjom na Covid 19, potvrdio je za Dubrovački vjesnik ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić.

Od jučer uzetih 63 uzorka, dio je obrađen i jučer poslijepodne je potvrđeno sedam pozitivnih slučajeva, a rezultati preostalog dijela uzetih uzoraka također se očekuju tijekom dana. Spomenutih sedam pozitivnih slučajeva, ističe ravnatelj Bekić, su mlađe osobe od najstarije 1986. godište do najmlađe 2000. godište.

Podsjetimo, aparat za testiranje na Covid 19 došao je prije 15-ak dana u Opću bolnicu Dubrovnik. Riječ je o novoj tehnologiji pa je za očekivati da će se poteškoće čim prije otkloniti.


Zagorje: Korona stigla u Veliko Trgovišće

Na području Krapinsko-zagorske županije je, nakon četiri dana bez novooboljelih, evidentirana još jedna osoba pozitivna na koronavirus, javljaju iz tamošnjeg županijskog stožera.

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko-zagorske županije je 4. Novoevidentirana osoba dolazi s područja Općine Veliko Trgovišće.


Karlovačka županija: Dvije novozaražene osobe

U Karlovačkoj županiji dvoje je novooboljelih od Covoda-19 i to po jedna osoba u Karlovcu i Ogulinu, a njihovi se slučajevi analiziraju epidemiološki, priopćio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite.

U Ogulinu je zaraza potvrđena kod mlađeg muškarca koji je u samoizolaciji od 28. lipnja, zbog čega za taj slučaj nema novih kontakata koje bi trebalo epidemiološki obraditi.

U Karlovcu za jučer otkrivena dva slučaja i jedan današnji traje epidemiološka obrada, traži se izvor zaraze, i za sada je u samoizolaciji 15 njihovih kontakata.

U proteklih tjedan dana u Karlovačkoj županiji je na koronavirus pozitivno 17 osoba i to deset iz Karlovca, šest iz Ogulina i jedan iz Slunja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:12