KORONA UŽIVO

Lokalni stožeri: Drastično smanjen broj novih slučajeva u Đakovu, u Zagrebu 20 novozaraženih

Od 191 testiranog uzorka u Osječko-baranjskoj županiji samo ih je sedam bilo pozitivno
Pojačana kontrola na ulazu u bolnice
 Ranko Suvar/Cropix

Lokalni stožeri počeli su objavljivati nove podatke o novozaraženima. Stanje u Hrvatskoj je, zasad, ovakvo:

Grad Zagreb - 20 novih slučajeva

Karlovačka županija - 2 nova slučaja

Osječko-baranjska - 7 novih slučajeva

Istarska županija - 0 novih

Ličko-senjska županija - 0 novih

Zadarska županija - 2 nova slučaja

Bjelovarsko-bilogorska - 0 novih

Vukovarsko-srijemska - 1 novi slučaj

Požeško-slavonska - 0 novih

Šibensko-kninska - 0 novih

Splitsko-dalmatinska - 0 novih

Zagrebačka županija - 0 novih

----------------------

NOVO 12:06 HTV javlja da u Zagrebu danas ima 20 novih slučajeva zaraze novim koronavirusom. Zaražen je i jedan zatvorenik iz Remetinca.

----------------------

11:18 Kao što je u nedjelju za vrijeme posjeta Đakovu najavio i hrvatski premijer Andrej Plenković, danas je znatno smanjen broj novozaraženih osoba koronavirusom u Osječko-baranjskoj županiji. Konkretno, od 191 testiranog uzorka samo ih je sedam bilo pozitivno, a svih sedam odnosi se na Đakovo.

Podsjetimo, od 23.6. kada je potvrđeno da je virus ušao u Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa odakle se proširio i na druge crkvene ustanove te među građane i kada je zabilježeno prvih 10 novozaraženih, još je samo sljedećeg dana, dakle 24.6. bilo manje novozaraženih nego li danas.

Tog dana bilo ih je troje, a onda je u sljedećim danima taj broj rastao prvo na 38, potom je 26.6. pao na 8 novozaraženih, a onda u sljedeća dva dana 29, pa 35. Ponedjeljak je, dakle, donio sedam novozaraženih, čime je njihov ukupna brojka u županiji sada 150, a u Đakovu 122.

Nitko od novozaraženih nije hospitaliziran, pa ih je u KBC-u Osijek trenutno 24 i svi imaju blaže simptome bolesti. No, zato je značajno porastao broj kontakata koji su morali u samoizolaciju. Takvih je čak 313 novih, što je najveći dnevni broj od ponovne aktivacije Covida-19 u Osječkoj županiji, koja danas broji 1466 osoba u samoizolacije, pri čemo se 80 posto odnosi na Đakovo.

----------------------

11:11 - Na području Splitsko-dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba, no jedna osoba hospitalizirana je u KBC-u Split i nalazi se na respiratoru, izvijestio je Stožer Civilne zaštite Splitsko dalmatinske županije. 238 osoba nalazi se u samoizolaciji.

----------------------

10:20 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 1 nova pozitivna osoba na COVID-19 iz Starih Mikanovaca, javlja lokalni stožer. Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 46, od kojih je 41 osoba izliječena. Trenutno u županiji 1 osoba je hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti

U protekla 24 sata testirano je 18 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 2472. U samoizolaciji na području županije nalazi se 186 osoba, a od toga su kontakti s pozitivnim osobama 109. Broj zdravstvenih radnika u samoizolaciji je 1 medicinska sestra koja je bila u posjeti u Srbiji.

----------------------

10:12 Zbog pogoršanja epidemiološke slike, u Zagrebu od ponedjeljka ponovno počinju raditi izdvojene COVID ordinacije u kojima se obavlja savjetovanje, trijaža i pregledi osoba sa sumnjom na koronavirus, javlja Hina.

Radno vrijeme ambulanti je svakoga dana od 8 do 20 sati, a prije dolaska potrebno je najaviti se telefonom, izvijestili su iz Grada Zagreba.

Ordinacije su otvorene na Aveniji Većeslava Holjevca 22 - Dom zdravlja Zagreb - Centar, zatim u Domu zdravlja Zagreb -Istok u Hirčevoj ulici, Domu zdravlja Zagreb -Zapad na Prilazu baruna Filipovića 11, te u Dom Zdravalja Park Stara Trešnjevka 4.

Uzimanje uzoraka za testiranje na COVID -19 obavlja se radnim danima u DZ Prilaz baruna i Filipovića 11 i DZ Zagreb- Centar, Avenija Većeslava Holjevca 22.

----------------------

10:00 Zadarska županija bilježi dva nova slučaja zaraze koronavirusom, piše Zadarski.hr. Riječ je o muškoj osobi koja se vratila iz Srbije te ženi koja je prilikom zaprimanja na hitni prijem Opće bolnice Zadar rutinski testirana. Niti jedna novozaražena osoba nije vezana uz teniski turnir. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je ukupno 14 uzoraka.

U samoizolaciji je 331 osoba.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske izvršili su 27 provjera vezano uz provođenje mjera samoizolacije kojom prilikom nije evidentirano kršenje mjere.

----------------------

9:13 Stožer Karlovačke županije izvijesto je da imaju dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Radi se o mlađim muškarcima iz Ogulina. U Karlovačkoj županiji trenutno je četvero oboljelih, a u samoizolaciji je trenutno 68 osoba.

----------------------

9:10 Dr. Tomislav Dijanić, stručnjak epidemiologije iz Đakova, za Studio 4 HRT-a jutros je rekao da u tom gradu trenutno ima ukupno 115 zaraženih osoba. U samoizolaciji je 5 posto stanovnika Đakova.

Govoreći o novim mjerama koje bi bile uvedene za Đakovo zbog rasta broja zaraženih, rekao je da prema jučerašnjim informacijama karantena ne dolazi u obzir, a detaljne mjere objavit će danas krizni stožer. Dezinfekcija ruku, nošenje maski u dućanima i u javnim objektima, mjerenje temperature, mjere su koje ostaju na snazi.

Na pitanje što je u Đakovu bilo presudno i je li jasno da tamo sada postoji lokalna transmisija, Dijanić kaže:

- Pitanje je što se podrazumijeva pod lokalnom transmisijom. Kad smo saznali mi smo napravili veliku obradu, još analiziramo podatke. Bilo je slučajeva prenošenja s djece na roditelja. Dodaje ipak da je toga bilo mali broj.

Nije mu jasno, kaže, zašto se ljudi ne pridržavaju mjera. On sam tjedan dana prije nego je izbilo širenje zaraze, nije išao nigdje osim na posao. Bolesnika bez simptoma ima popriličan broj.

- Sigurno da su takve osobe problem. Pitanje je jesu li nekome prenijele virus i tko su te osobe. Teži je epidemiološki rad. Asimptomatska osoba je ona koja nema nikakve simptome, a zaražena je, u ovom slučaju je to Covid infekcija. Ta osoba, bez obzira na to što nema simptome, virus je u njoj, rekao je napomenuvši da je iz tog razloga dobro nositi masku.



S obzirom na to da su ljetne vrućine, mnogi će građani strepiti nad simptomima čak i obične prehlade. vani su visoke temperature, automobili i prostori u kojima živimo i radimo su klimatizirani, situacije su to u kojima mnogi građani zarade simptome prehlade. No - kada se javiti dežurnom epidemiologu?

- To sigurno otežava situaciju, ali treba znati kakva je epidemiološka situacija, gdje ste bili, s kim ste bili, znate li nekoga pozitivnog, to odlučuje u kojem smjeru će epidemiolog razmišljati, rekao je.

Na pitanje što je građanima činiti kada osjete grebanje u grlu, nekakav kašalj ili bilo što drugo, a nisu sigurni je li prehlada ili nešto ozbiljnije Dijanić kaže postupak je sljedeći: ako imate smetnje i dokazani kontakt s pozitivnom osobom, javite se dežurnom epidemiologu.

- Ali u svakom slučaju trebaju se izolirati kod kuće, kao i kod svake bolesti ne kretati se vani. Kontaktirati svog liječnika, a onda i epidemiologa ako sumnjate da ste bili u kontaktu sa zaraženima, poručio je.

----------------------

Podsjećamo, jučer je bilo 67 novozaraženih, što je 5691 ukupno.

Prosječna dob oboljelih je 49,35 godina, u 47,5 posto slučajeva se radi o muškarcima, a u 52,5 posto o ženama. Aktivnih slučajeva je 435, u bolnici je 60 pacijenata, a na respiratori nije nitko. Svi imaju blažu ili srednje tešku kliničku sliku', izvijestio je ministar Vili Beroš.

'Ovi podaci govore da imamo 106 slučajeva na milijun stanovnika, što je i dalje jako dobro', rekao je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 15:58