COVID U HRVATSKOJ

Lokalni stožeri: Najviše novozaraženih u Zagrebu i Splitu, devet županija bez novih slučajeva

Podsjećamo, u Hrvatskoj je jučer zabilježen 151 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih bio ukupno 1185
Ilustracija
 Sasa Buric/Cropix

Županijski stožeri civilne zaštite počeli su slati nove podatke o broju novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je za N1 da će današnja brojka novozaraženih biti nešto manja nego prijašnjih dana. "Sigurno će biti manja od 100. Nešto se manje testira tijekom vikenda, vidjet ćemo kakve će brojke biti sutra', rekao je Capak.

"U Švedskoj je bio malo drugačiji sustav. Mi imamo nekakva ograničenja, a u Švedskoj je bilo sve pušteno. Normalno su funkcionirali kafići, restorani, škole... a mi imamo novu normalu, imamo neka ograničenja. Pozivam sve da se pridržavaju mjera", rekao je, između ostalog, ravnatelj HZJZ-a.


Zadarska županija - 4 nova

Požeško-slavonska županija - 0 novih

Istarska županija - 1 novi

Sisačko-moslavačka županija - 0 novih

Dubrovačko-neretvanska županija - 0 novih

Bjelovarsko-bilogorska - 0 novih

Vukovarsko-srijemska županija - 0 novih

Brodsko-posavska županija - 7 novih

Virovitičko.podravska županija - 0 novih

Primorsko-goranska županija - 2 nova

Ličko-senjska županija - 0 novih

Splitsko-dalmatinska županija - 29 novih

Zagrebačka županija - 5 novih

Karlovačka županija - 0 novih

Osječko-baranjska županija - 6 novih

Grad Zagreb - 45 novih

Šibensko-kninska - 1 novi

Primorsko-goranska županija - 2 nova

Križevačko-koprivnička županija - 0 novih

Varaždinska županija - 1 novi

Međimurska županija - 4 nova

Dubrovačko-neretvanska županija - 0 novih


Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze COVID-19 infekcijom.

​U OB Dubrovnik s današnjim danom više nema hospitaliziranih osoba pozitivnih na COVID-19.​ U samoizolaciji je ukupno 301 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere.

Međimurska županija

Na području Međimurske županije posljednja 24 sata zabilježena su četiri nova slučaja oboljelih od COVID-19 virusa. Danas je uzeto 78, a do sada ukupno 2590 uzorka.

Varaždinska županija

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Aktivnih slučajeva na području ove županije sada je 16, dvije osobe smještene su u Općoj bolnici Varaždin, a 14 ih je kod kuće. Pod mjerom samoizolacije nalazi se 63 osoba.

Križevačko-koprivnička županija

U protekla 24 sata na području ove županije nije zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Primorsko-goranska županija

U posljednja 24 sata na području Primorsko-goranske županije evidentirana su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Aktivnih slučajeva je 29, a 153 osobe ozdravile.

Šibensko-kninska županija

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije jedna osoba oboljela je od zarazne bolesti COVID-19.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 383 osobe: 377 osoba su kontakti oboljelih; 6 osoba se javilo nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja.

Na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti COVID-19 liječe se tri osobe.

Grad Zagreb

U protekla 24 sata u Gradu Zagrebu zabilježeno je 45 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a najveći broj novooboljelih su kontakti s prethodno pozitivnim osobama, izvijestio je u ponedjeljak Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.

Najveći broj novozaraženih, njih 20, kontakti su s prethodno pozitivnim osobama, a trećina, odnosno njih 14 su povratnici s godišnjeg odmora. Tri su slučaja uvezena iz Austrije i Bosne i Hercegovime, u dva slučaja nejasna je epidemiološka anamneza, dok je za njih šest epidemiološka obrada još u tijeku.

"U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "dr Andrija Štampar" provedeno je 485 testiranja.", rekla je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda Sandra Šikić.

Za 74 osobe izdana je mjera samoizolacije, a oporavilo se 14 osoba više u odnosu na prethodni dan, dodala je Šikić.

"S obzirom da se blago povećava broj pozitivnih koji su u bliskom kontaktu sa svojim bližnjima dobili virus, pozivamo povratnike da se odgovorno ponašaju i da se po pojavi bilo kakvih simptoma jave liječniku obiteljske medicine koji će ih onda po potrebi uputiti na testiranje, poručila je Šikić.

Mlade je pozvala na odgovornost prema starijim sugrađanima i svojim ukućanima.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jelić istaknuo je da je gradonačelnik Milan Bandić donio odluku o pojačanoj aktivnosti testiranja kroz domove zdravlja, kako bi se rasteretila navala na Nastavni zavod Andrija Štampar.

"U posljednja smo tri dana imali 546 posjeta. Da bi rasteretili obujam posla koji se izrazito povećao na Nastavnom zavodu Andrija Štampar povećat će se aktivnost kroz covid ambulante domova zdravlja. Riječ je o tri lokacije; Dom zdravlja istok u Grižanskoj ulici, Dom zdravlja Centar u Sigetu na Aveniji Većeslava Holjevca, te Dom zdravlja zapad u Prilazu baruna Filipovića", rekao je Jelić. "Tamo se i do sada testira gotovo 100 ljudi svaki dan. Sustav funkcionira pod velikim opterećenjem", dodao je.

Osječko-baranjska županija

U prethodna 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji zabilježeno je šest novooboljelih od koronavirusa, najviše iz Osijeka, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer Civilne zaštite.

U laboratoriju osječkog KBC-a u zadnja 24 sata testirano je ukupno 157 uzoraka, od kojih su šest bili pozitivni na koronavirus. Četiri osobe su iz Osijeka, a po jedna iz Našica i Darde, priopćeno je iz Stožera.

Ističu kako je u osječkom KBC-u, kao regionalnom respiracijskom centru, trenutno hospitalizirano 26 pacijenata, od kojih su pet na respiratoru, i to četiri s područja Vukovarsko-srijemske i jedan s područja Osječko-baranjske županije.

Od pojave epidemije koronavirusa na području Osječko-baranjske županije ukupno su oboljele 684 osobe, a 576 je do sada izliječeno. Preminule su ukupno 22 osobe, a aktivno oboljelih je 86.

Epidemiolozi su mjeru samoizolacije jučer odredili za 23 novih kontakata oboljelih, pa je trenutno u samoizolaciji ukupno 275 osoba. Policija jučer nije dobila dojave građana o kršenju samoizolacije, a u 53 samoinicijativne provjere sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi, napominje županijski Stožer.

Članovi Stožera na sjednici su zaključili kako je na obilježavanja blagdana Velike Gospe u tri svetišta pristiglo znatno manje osoba nego ranijih godina, a sportski događaji tijekom vikenda održani su bez publike i uz primjenu epidemioloških mjera.

Tijekom proteklog vikenda inspektori i službenici civilne zaštite proveli su 50 nadzora nad provođenjem epidemioloških mjera. Najviše nadzora (20) imali su u noćnim klubovima, a obišli su i osam svadbi, sedam prodavaonica i trgovina, šest javnih okupljanja, pet ugostiteljskih objekata, dvije pekarnice, jedan frizerki salon i jednu upravnu ustanovu.

Utvrdili su 12 nepravilnosti (nepoštivanje fizičke distance, neisticanje obavijesti, nekorištenje maski i rukavica, organizacija plesnog podija) te za njih izrekli usmena upozorenja, kažu u osječko-baranjskom Stožeru Civilne zaštite.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze COVID-19 infekcijom.

Jedna mlađa ženska osoba s prebivalištem u Zagrebu, kojoj je 15. kolovoza potvrđena zaraza koronavirusom i koja je tada boravila u Dubrovniku, danas je napustila županiju.

​Od početka pandemije analizirana su ukupno 7423 uzorka.

Karlovačka županija

U protekla 24 sata u Karlovačkoj županiji je testirano 45 osoba. Svi pristigli nalazi su negativni. Ukupno su do sada na području Karlovačke županije oboljele 124 osobe od COVID-19.

U samoizolaciji se s današnjim danom nalazi 120 osoba i nije bilo kršenja mjera.

Zagrebačka županija

Na području ove županije u protekla 24 sata novozaraženih je pet osoba. Trenutno su aktivna 66 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 230 osoba, a 11 ih je preminulo.

Splitsko-dalmatinska županija

Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije objavio je da je od ukupno 165 obrađenih testova u posljednja 24 sata, danas 27 osoba pozitivno na COVID infekciju.

Uz tih 27 novooboljelih, pozitivna je i 1 osoba iz grada Zagreba te jedna osoba iz Dubrovačko neretvanske županije koje su testirane u Splitu.

Od novooboljelih osoba s područja ove županije, osam osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 906 osoba nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 14 dok se jedna osoba nalazi na respiratoru.

Ličko-senjska županija

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba. Ukupno je oboljelo 36 osoba od COVID-19 od čega je 6 aktivnih slučajeva, 29 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. U protekla 24 h testirana je 1 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 40 osoba

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Trenutačno je na tom području 29 aktivnih slučajeva.

Virovitičko-podravska županija

Od 26 testiranih osoba u zadnja 24 sata na području Virovitičko-podravske županije, nema novo zaraženih od virusa SARS-CoV-2.

Brodsko-posavska županija

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je sedam (7) novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi dvije stotine i devetnaest (219), dok je broj aktivnih slučajeva četrdeset i tri (43).

Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je stotinu i pedeset osam (158).

Zadarska županija

Četiri su nova slučaja zaraze koronavirusom na području Zadarske županije. Kod novozaraženih osoba riječ je o obiteljskim kontaktima. Dvoje novooboljelih je s područja grada Zadra, a po jedan iz općina Jasenice i Bibinje.

U samoizolaciji je 311 osoba, nadzor je istekao za 4933 osobe, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 107 uzoraka. U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano deset pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19, od kojih je jedan na respiratoru.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji nema novozaraženih. Trenutno je aktivno 11 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), sve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 41 osoba, a ukupno je testirano 4232 osobe. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na COVID-19, a nema niti preminulih.

Bjelovarsko-bilogorska županija

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novozaraženih koronavirusom. Trenutno je u županiji 5 osoba oboljelih od koronavirusa. Bjelovarsko-bilogorska županija među onima je s najmanjim brojem aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj.

Sisačko-moslavačka županija

Ni u Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih od Covida-19.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 118 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je 1 pozitivan. Radi se o osobi iz mjera samoizolacije, bliski kontakt s pozitivnom osobom. Izliječena je 1 osoba.

Trenutno je 17 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 138 osoba.


Podsjećamo, u Hrvatskoj je jučer zabilježen 151 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) bio ukupno 1185.

Među njima je 126 pacijenata na bolničkom liječenju (20 više nego u subotu), od toga je na respiratoru 11 pacijenata (1 više nego u subotu). Jedna osoba je preminula.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 6571 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 166 preminulo, a 5220 se oporavilo (27 više nego u subotu).

U samoizolaciji je trenutno 4139 osoba.

Do danas je ukupno testirano 137 657 osoba, od toga 1377 u posljednja 24 sata, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:27