KORONA U HRVATSKOJ

Lokalni stožeri: Najviše slučajeva u Splitu, veliki skok u Zadru, u Osijeku umrla jedna osoba

U protekla 24 sata zabilježeno je 219 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2
 Srđan Vrančić/Cropix

U protekla 24 sata zabilježeno je 219 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 2231. Među njima je 167 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 9 pacijenata.

Dvije su osobe preminule.

Splitsko-dalmatinska županija - 71 novi slučaj

Od ukupno 654 obrađena testa danas je 71 novooboljela osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji pozitivna na Covid infekciju i to iz Splita 44, Solina 6, Kaštela 6, Trogira 1, Sinja 4, Hrvaca 3, Dicma 1, Lovreća 1, Prološca 1, Omiša 1, Nerežišća 1, Jelse 1 i Šolte 1 osoba.

Od 71 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 21 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1318 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 23 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se tri osobe nalaze na respiratoru.

Grad Zagreb - 30 novih slučajeva

U Gradu Zagrebu u zadnja 24 sata bilo je 30 novozaraženih slučajeva, javlja HRT.

Od 30 novih slučajeva, naveo je Šostar, šest novooboljelih je negativne epidemiološke anamneze, 14 su kontakti ranije pozitivnih osoba, kod sedam je moguća izloženost prilikom izlazaka na godišnjem odmoru, a dvije su epidemiološke obrade u tijeku.

- I od ovih svih, devet novooboljelih osoba je uvoz iz BiH, rekao je Šostar.

- Jučer je u samoizolaciju stavljeno 129 osoba tako da je sada brojka 1229 i ukupno aktivnih slučajeva 578, rekao je Šostar.

Šostar je rekao da su jučer u domovima zdravlja uzeta ukupno 242 brisa te da je jučer konačno počela funkcionirati suradnja između NZJZ-a, HZJZ-a i Klinike za zarazne bolesti.

Istaknuo je da im je jedna cijela smjena u samoizolaciji.

- Mi bi sada tijekom jutra trebali dobiti rezultate testiranja iz ove dvije druge ustanove, tako da će sutra vjerojatno biti porast u odnosu na današnji dan, napomenuo je Šostar.

Zadarska županija - 26 novih slučajeva

Na području Zadarske županije 26 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novozaraženih osoba u najvećoj mjeri riječ je o obiteljskim kontaktima, kao i o mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju.

Trenutno na području županije ima 160 aktivnih slučajeva.

U samoizolaciji su 362 osobe, nadzor je istekao za njih 5752, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 247 uzoraka.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 19 pacijenata oboljelih od Covida-19, od kojih je troje na respiratoru.

Brodsko-posavska županija - 20 slučajeva

U Brodsko-posavskoj županiji u zadnja 24 sata zabilježeno je 20 novih slučajeva, od čega je devet povezano s jednom svadbom, a osmero pozitivnih su povratnici s godišnjeg odmora na moru.

Istarska županija - 13 novih slučajeva

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je najviše uzoraka briseva od početka epidemije, ukupno 505 uzoraka briseva (233 za administrativne potrebe) na Covid-19, od kojih je potvrđeno 13 novozaraženih osoba.

Kod 7 slučajeva radi se o osobama iz mjera samoizolacije, ili su bliski kontakti već potvrđenih pozitivnih osoba. Tri osobe su strani državljani (Republika Srbija), koji borave u županiji iz poslovnih razloga. Jedna osoba je strani državljanin (Kraljevina Nizozemska), testiran je prema protokolu Opće bolnice Pula, ali je na prijemu radi drugih zdravstvenih potreba. Kod 2 osobe je u tijeku epidemiološka obrada.

Izliječene su 2 osobe. Trenutno je 75 aktivnih Covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 234 osoba.

Zagrebačka županija - 12 novih slučajeva

U Zagrebačkoj županiji 12 je novih slučajeva zaraze, a devet je osoba izliječeno. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 120 slučaja. Do sada su ukupno izliječene 254 osobe, a 11 ih je preminulo.

Dubrovačko-neretvanska županija - 9 novih slučajeva

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije muške osobe iz Dubrovnika od kojih je jedna kontakt, a za drugu se utvrđuje epidemiološka veza. Zaražena je i jedna muška osoba iz Župe dubrovačke kojoj se također utvrđuje epidemiološka veza.

Iz Metkovića su zaraženi jedna ženska i jedna muška osoba kao kontakti prethodno zaražene osobe, a u općini Kula Norinska zaražene su dvije ženske i jedna muška osoba kao kontakti ranije poznatih slučajeva. Zaražena je i jedna ženska osoba iz Zažablja, također kontakt.

Izliječene su dvije osobe, jedna iz Dubrovnika te jedna iz Ploča.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su četiri osobe pozitivne na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslano 8595 uzoraka.

Osječko-baranjska županija - 8 novozaraženih, jedna osoba preminula

Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata obrađeno je 247 uzoraka od kojih je osam bilo pozitivno na koronavirus. Pet pozitivnih osoba žive na području grada Osijeka, a po jedna na području gradova Đakovo i Valpovo te Općine Čeminac.

Ukupan broj pozitivnih na koronavirus od početka epidemije na području županije dostigao je broj od 745, s tim da su 672 osobe izliječene, 23 su preminule, pa je trenutno 49 aktivnih slučajeva bolesti.

U samoizolaciji je trenutno ukupno 297 osoba, s tim da su jučer epidemiolozi odredili tu mjeru za 27 kontakata novopozitivnih osoba.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 17 pacijenata, od kojih je jedna na respiratoru.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek jučer je preminula jedna osoba (muškarac, rođen 1958. godine, iz Vinkovaca).

Primorsko-goranska županija - 5 novih slučajeva

U Primorsko-goranskoj županiji su dvije osobe ozdravile, a pet je novozaraženih. Jedan novooboljeli je turist iz Mađarske te tri mlađe osobe, kontakti predhodno zaražene osobe koja se nalazi u samoizolaciji te povratnici s godišnjeg odmora, javljaju iz tamošnjeg stožera.

Sisačko-moslavačka županija - 4 nova slučaja

Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji, četiri su novooboljele osobe od zarazne bolesti Covid-19. Osobe su s područja grada Siska, Popovače, Petrinje i Kutine. Kod svih je poznat izvor zaraze, priopćio je lokalni stožer.

Varaždinska županija - 3 nova slučaja

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su 3 nova slučaja zaraze koronavirusom.

U prvom slučaju radi se o bliskom obiteljskom kontaktu prethodno zaražene osobe bez simptoma. U dva slučaja radi se o zdravstvenim djelatnicima, koji su također asimptomatski, a testirani su zbog pozitivne epidemiološke anamneze, odnosno kontakta sa zaraženima.

Konkretno se kod jedne osobe radi o djelatniku ginekologije Opće bolnice Varaždin, koji je detektiran po povratku s godišnjeg odmora kao kontakt Covid-19 pozitivne osobe. Ovdje je epidemiološka obrada još u tijeku no kako se djelatnik u međuvremenu vratio na svoje radno mjesto, sigurno će određeni broj djelatnika završiti u mjeri samoizolacije što će se odraziti i na rad varaždinske ginekologije.

Kako bi se ubuduće izbjegle takve situacije, prijedlog Stožera Varaždinske županije će biti da se zdravstveni djelatnici testiraju i prije povratka na posao s godišnjeg odmora, a ne samo prilikom povratka na posao iz mjere samoizolacije

Bjelovarsko-bilogorska županija - 2 nova slučaja

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dvije su novozaražene osobe koronavirusom. Do 10 sati pristigli su nalazi za 52 testirane osobe i potvrđena su dva nova slučaja zaraze COVIDOM-19 dok se 56 nalaza još očekuje.

Jedna novozaražena osoba kontakt je ranije oboljele osobe od koronavirusa i bila je u samoizolaciji dok druga novozaražena osoba nije kontakt ranije oboljelih i u tijeku je daljnje epidemiološko istraživanje. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 12 je aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

Virovitičko-podravska županija - 1 novi slučaj

Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije danas je objavio priopćenje vezano uz trenutnu epidemiološku situaciju na području županije. Kako kažu, testovi od nedjelje, 23. kolovoza jučer nisu stigli zbog velikih gužvi.

– Zbog velike gužve dio rezultata smo nažalost dobili tek u ponedjeljak kasno navečer. Poslano je 35 uzoraka. Njih 16 je bilo negativno, 18 ih se mora ponoviti i njihovi rezultati će biti poznati danas. Jedna, mlađa ženska osoba s područja naše županije je pozitivna na SARS-CoV-2. Ima blage simptome bolesti. Ovo je još jedan dokaz kako je bila dobra odluka da, u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom, kupimo PCR uređaj za testiranje koji nam dolazi krajem rujna ili početkom listopada – kazao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije dr. Miroslav Venus.

Podsjetimo, od početka koronavirusa na području Virovitičko-podravske županije 48 osoba se zarazilo Covidom-19. Od toga, 16 slučajeva je trenutno aktivno, 31 osoba se oporavila, dok je jedan muškarac preminuo.

Šibensko-kninska županija - 1 novi slučaj

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije jedna osoba je oboljela od zarazne bolesti COVID-19. Radi se mlađoj osobi s prebivalištem na području Grada Šibenika, kontaktu ranije oboljele osobe.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 519 osoba: 515 osoba su kontakti oboljelih; 4 osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja.

Krapinsko-zagorska županija - 1 novi slučaj

U protekla 24 sata evidentirana je jedna osoba zaražena koronavirusom sa prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije (Oroslavje), a ozdravile su dvije osobe (Zabok i Bedekovčina).

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko-zagorske županije je 20. U samoizolaciji se nalazi 149 osoba.

Vukovarsko-srijemska županija - nema novih slučajeva

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na Covid-19, a nema niti preminulih osoba.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 589, od kojih su 483 osobe izliječene, a ukupno je devet preminulih osoba.

Trenutno su u županiji 22 osobe hospitalizirane zbog Covid-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirane su 93 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 7.747, a u samoizolaciji na području županije je 168 osoba.

Ličko-senjska županija - nema novih slučajeva

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba.

Ukupno je oboljelo 50 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 16 aktivnih slučajeva, 33 osobe su izliječene te jedna osoba preminula.

U protekla 24 h testirano je 40 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 81 osoba.

Karlovačka županija - nema novih slučajeva

U Karlovcu nema novih slučajeva zaraze. U samoizolaciji se nalaze 173 osobe. Do sada je u Karlovačkoj županiji ukupno oboljelo 160 osoba, na kućnom liječenju ih je 35, hospitalizirane su 3 osobe, umrlih je 2, izliječenih 120. Trenutno brojimo 38 aktivnih slučajeva.

Požeško-slavonska županija (ne objavljuju broj novozaraženih)

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 30 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 28 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji, a 2 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 211 osoba, a ukupno je testirano 5123 osobe. Na posljednjem testiranju bilo je 98 uzoraka. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:32