KORONA UŽIVO

Lokalni stožeri: Novi slučajevi diljem Hrvatske, dosad evidentirano najmanje 80 zaraženih

Stožeri civilne zaštite diljem Hrvatske izvještavaju o epidemiološkoj situaciji na svojim područjima
Arhivska fotografija
 Ranko Suvar/Cropix

Lokalni stožeri civilne zaštite od subote ujutro izvještavaju o epidemiološkoj situaciji na svojim područjima. U nastavku donosimo priopćenja i informacije kako ih budu objavljivali.

Istra: Jedna pozitivna osoba

- Unutar 24 sata analizom briseva u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije potvrđena je 1 COVID-19 pozitivna osoba. Radi se o uvezenom slučaju. Osoba je doputovala iz Švedske i nalazila se u samoizolaciji, a povezana je s prekjučer referiranim događajem. Obje osobe hospitalizirane su u Općoj bolnici Pula, priopćili su iz istarskog stožera.

Vukovarsko-srijemska županija: Dvoje pozitivnih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji evidentirane su dvije novozaražene osobe.

- U posljednja 24 sata su 2 nove pozitivne osobe na COVID-19, i to po jedna iz Vukovara i jedna iz Bapske. Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 44, od kojih je 41 osoba izliječena. U protekla 3 dana testirano je 76 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 2408. U samoizolaciji na području županije nalazi se 130 osoba, a od toga su kontakti s pozitivnim osobama 70. Zdravstvenih radnika u samoizolaciji nema, izvijestili su iz županijskog stožera.

U Zagrebu 39 novozaraženih

U Zagrebu je u protekla 24 sata evidentirano 39 novozaraženih, potvrdio je gradski pročelnik za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

- Situacija se usložnjava, svi novi slučajevi dolaze iz heterogenih skupinea, multicentrično su detektirani, sve to zahtijeva od zdravstvenog sustava da se poveća broj testiranja, rekao je Jeleč ističući da je stanje ipak pod kontrolom.

- U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo testirano je 399 osoba, potvrđeno je 39 slučajeva zaraze pa je broj trenutno aktivnih slučajeva u Zagrebu je 138, kazala je na konferenciji Stožera zamjenica ravnatelja tog zavoda Sandra Šikić.

Od toga, 16 novooboljelih zarazilo se u noćnim klubovima, a dvoje u teretanama. - Izvor novih oboljelih većinom su noćni klubovi, kazala je Šikić dodavši da isto tako imamo dio oboljelih koji su kontakt sa prethodno zaraženim osobama, a nekima se ne može utvrditi izvor zaraze.

U Zagrebu je trenutno 838 osoba u samoizolaciji.

- Kako smo detektirali da su noćni klubovi moguće potencijalno novo žarište, pozdravljamo kontrole koje su počele po noćnim klubovima što je svakako prvi korak za suzbijanje širenja ove bolesti, kazala je Šikić.

Bez novih slučajeva u Zadru

U Zadarskoj županiji u posljednja 24 sata nema novooboljelih, a u samoizolaciji je 221 osoba, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Jučer je testirano 86 uzoraka i kako je već objaljeno, jedna je osoba pozitivna na koronavirus. Od početka epidemije u Zadarskoj županiji zaraženo je 96 osoba, od kojih je pet stranih državljana. Tijekom jučerašnjeg dana Zavod za javno zdravstvo zaprimio je ukupno 155 poziva građana.

U protekla 24 sata službenici Policijske uprave zadarske obavili su 24 provjere vezano uz provođenje mjera samoizolacije, a evidentirano je jedno kršenje propisane mjere, navode iz županijskog stožera.

Šibenik: Nema novih slučajeva

U posljednja 24 sata nema novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19 na području Šibensko-kninske županije, izvijestili su iz Županijskog stožera civilne zaštite.

Pod zdravstvenim nadzorom se nalaze 53 osobe od kojih su 45 pod mjerama samoizolacije zbog kontakta s COVID-19 pozitivnom osobom. Od 53 osobe u samoizolaciji 18 osoba je vezano za teniski turnir u Zadru, 22 osobe su kontakti pozitivne osobe iz Knina, 5 osoba su kontakti Covid-19 pozitivnih osoba iz drugih županija. Osam osoba je pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije zbog ulaska u RH iz zemalja pod novim mjerama graničnog režima, navode u stožeru.

Primorsko-goranska županija: Jedan novozaraženi

Od ukupno 47 testiranih u posljednja 24 sata samo je kod jedne osobe utvrđena zaraza koronavirusom, javljaju iz stožera Primorsko-goranske županije.

Riječ je o kontaktu redovnica koji je prije nekoliko dana zaražen nakon puta na Kosovo. Iz Stožera javljaju da u Lovranu, odakle je djevojčica kod koje je jučer utvrđena zaraza, nema novih slučajeva među njezinim kontaktima.

Virovitica: Zaražen student, nema simptoma

Za područje Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata evidentirana je još jedna osoba pozitivna na koronavirus i u samoizolaciji je, izvijestio je u subotu na konferenciji za medije Županijskog stožera civilne zaštite epidemiolog Miroslav Venus.

„Riječ je o studentu zaraženom i testiranom u Zagrebu. Asimptomatski je, nema nikakvih kliničkih znakova bolesti i trenutno se nalazi u samoizolaciji u Virovitičko-podravskoj županiji“, rekao je dr. Venus. Dodao je da je u samoizolaciji šest osoba koje su bile i kontaktu s njim.

Na području Virovitičko-podravske županije ukupno je testirano 1.350 osoba. Zaraženo je 11 je osoba, osam ih se oporavilo, dvije su na liječenju, a jedan muškarac je umro.

Nema novozaraženih u Dubrovniku

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, u posljednja 24 sata obrađeno je 39 uzoraka i svi su negativni, javili su iz tamošnjeg stožera.

- Od početka pandemije na analizu su poslana 3643 uzorka. U Dubrovačko-neratvanskoj županiji u samoizolaciji se nalazi 121 osoba. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 36 slučaja kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH, navodi se u priopćenju.

Osječko-baranjska županija: 29 novih slučajeva

Na području Osječko-baranjske županije u protekla 24 sata evidentirano je 29 novozaraženih osoba.

- Od ukupno 246 uzoraka testiranih na koronavirus u zadnja 24 sata pozitivno je bilo 29 uzoraka. Najviše novozaraženih (23) je iz Đakova, dok su 2 osobe iz Đakovačkih Selaca, 2 iz Valpova, 1 iz Osijeka i 1 iz Ivanovca, priopćio je županijski stožer.

- Nakon današnje sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije načelnik Goran Ivanović uputio je još jedan apel svim građanima, osobito na područjima gdje su utvrđena oboljenja na koronavirus, da dosljedno poštuju propisane epidemiološke mjere jer je to prvi preduvjet zaustavljanja daljnjeg širenja epidemije.

Na području Osječko-baranjske županije trenutno je 108 osoba pozitivno na koronavirus. U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 19 pacijenata, od kojih je jedan pacijent jučer zaprimljen. Sve ostale osobe pozitivne na virus nalaze se kod kuće. I među hospitaliziranima i ostalima nema osoba s težim simptomima oboljenja.

U zadnja 24 sata samoizolacija je određena za još 250 kontakata novopozitivnih osoba, pa su trenutno pod tom mjerom 903 osobe. Građani su policiji dojavili dva slučaja kršenja samoizolacije, od kojih je jedan (u Tenji) bio potvrđen, dok je u 64 samoinicijativnih provjera policija sve osobe zatekla na prijavljenoj adresi.

Splitsko-dalmatinska županija: 7 novozaraženih

Prema izvješću NZJZ -a SDŽ od ukupno 136 obrađenih testova sa područja Splitsko dalmatinske županije danas je 7 novooboljelih osoba pozitivnih na COVID infekciju. Od novooboljelih osoba 1 osoba je iz Otoka, 4 iz Splita, 1 iz Makarske i 1 iz Solina, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba 3 osobe su testirane u Zagrebu, i to osoba iz Makarske, osoba iz Solina i jedna osoba iz Splita obzirom da je njihovo boravište na području grada Zagreba, a prijavljeno prebivalište na području navedenih gradova u Splitsko dalmatinskoj županiji.

Isti će biti epidemiološki obrađeni u gradu Zagrebu gdje su i testirani. Svi ostali novooboljeli sa područja Splitsko dalmatinske županije (jedna osoba iz Otoka i tri iz Splita) obiteljski su kontakti prethodno oboljelih osoba.

U samoizolaciji se nalazi 199 osoba, a jedna osoba je hospitalizirana u KBC-u Split, navode u Stožeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:47