DNEVNA IZVJEŠĆA

LOKALNI STOŽERI OBJAVLJUJU NOVE PODATKE Umrla jedna osoba u Splitu, niz županija bez novih slučajeva

 Boris Kovačev / CROPIX

U Hrvatskoj je jučer zabilježeno 8 novozaraženih, pa je ukupno zaraženih 2096. Provedeno je 38.084 testiranja,.a postotak pozitivnih je 5,5 posto.

Danas Hrvatska ulazi u drugu fazu popuštanja epidemioloških mjera kojom je predviđeno postupno reaktiviranje zdravstvenog sustava i početak rada djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera, brijača i pedikera.

Postupno se normalizira i rad javnog zdravstvenog sustava, kao i privatnog zdravstvenog sustava, ali uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je da se danas otvaraju dječja igrališta i sportski tereni te da će na vjenčanjima i pogrebima biti dozvoljeni članovi obitelji bez obzira na njihov broj.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jučer je najavio i da neće produljiti mjeru koja je branila okupljanje na javnim površinama.

Bjelovarsko-bilogorska županija

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novozaraženih osoba koronavirusom i to već devetnaesti dan zaredom.

Na području županije od početka pandemije bilo je zaraženo 10 osoba, a 7 njih je ozdravilo.

Trenutno je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u samoizolaciji 517 osoba. U protekla 24 sata nije bilo kršenja mjera samoizolacije, a do sada je Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska zabilježila ukupno 51 takav slučaj. Također, kontrole poštivanja mjera samoizolacije izvršene su 3609 puta.

S današnjim danom počela je druga faza popuštanja epidemioloških mjera što znači da se postupno reaktivira rad javnog i privatnog zdravstvenog sustava, ali uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera te da s radom počinju djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima poput frizera, brijača, salona za masažu.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 34. dan bez novooboljelih osoba, te od 22. travnja u županiji nema ni jedne potvrđene oboljele osobe. U samoizolaciji se trenutno nalazi 314 osoba, te ju ukupno testirano 478 osoba.

Istarska županija

U posljednja 24 sata u Istarskoj županiji testirano je 15 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus te nema novooboljelih, priopćio je županijski stožer.

Trenutačno je na ispitivanju još 11 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus.

Zadarska županija

Stožer civilne zaštite Zadarske županije priopćio je da na području županije nema novooboljelih od koronavirusa, a do sada je ozdravilo ukupno 58 osoba.

Jučer su testirana 42 uzorka. Od početka testiranja na koronavirus do danas ukupno je testirano 1688 osoba.

U zadarskoj Općoj bolnici na liječenju je troje pacijenata te nitko od njih nije na respiratoru.

Primorsko-goranska županija

Dva tjedna nema novoobljelih, u Crikvenici više nema pacijenata i na području županije ne trebaju propusnice, kazao je župan Zlatko Komadina na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije. U županiji je 48 ozdravljenih osoba.

Virovitičko-podravska županija

Na području Virovitičko-podravskoj županiji, u zadnja 24 sata, nema novozaraženih osobe na koronavirus, priopćili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Trenutno je osmero oboljelih, dok se je jedna osoba oporavila. Na području županije je trenutno 275 osoba u samoizolaciji. U zadnja 24 sata, analizirano je 16 uzoraka i svi su bili negativni na COVID 19. Ukupno je testirano 614 osoba.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Do sada je testirano 1168 osoba, od toga je pozitivno 40, izliječenih je 24. U samoizolaciji je trenutno 390 osoba, hospitaliziranih u bolnici nema.

Osječko-baranjska županija

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije izvijestio je da imaju 4 nove pozitivne osobe na koronavirus. Radi se o kontaktima ranije oboljelih. Ukupnoj ue županiji 129 slučajeva, a izliječene su 93 osobe.

Šibensko-kninska županija

Iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kinske županije priopćeno je da na području županije nema novooboljelih osoba. Broj oboljelih u županiji i dalje je 90.

Oporavilo se 60 osoba od kojih je 23 s područja Općine Murter-Kornati, 5 s područja Grada Vodica, 8 s područja Grada Drniša, 10 s područja Grada Knina, 9 s područja Grada Šibenika, 3 s područja Općine Tisno, jedna osoba s područja Grada Skradina i jedna osoba s područja Općine Promina.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice i dalje se liječe dva pacijenta, ni jedan nije na respiratoru.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 75 osoba, od čega je 30 kontakt s oboljelim od COVID-19. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji uzeto 1496 uzoraka.

Ličko-senjska županija

U Ličko-senjskoj županiji šesnaesti dan za redom nema novooboljelih osoba. U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 3 osobe uzimanjem uzoraka. Tijekom dana se očekuju rezultati istih.

Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega su 3 osobe izliječene. Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad ukupno 328 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 167 osoba.

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do ponedjeljka, 4.05.2020. do 11:00 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije šest dana za redom nema novooboljelih, a jedna je osoba više izliječena. Do sada su ukupno izliječene 82 osobe, a četiri su preminule.

Sisačko-moslavačka županija

Na današnji dan nema novooboljelih pacijenata od zarazne bolesti COVID-19, izvijestio je u ponedjeljak 4. svibnja Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije.

Od ukupno trideset i dva pacijenta s područja županije od ove zarazne bolest ostala su neizliječena još četiri pacijenta. U izolacijskoj jedinici Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak nalaze se dva pacijenta, a dvoje je na kućnom liječenju.

Ovo je 13. dan bez novooboljelih u Sisačko-moslavačkoj županiji. Jedan pacijent koji je ozdravio od ove bolesti još je na bolovanju i vratit će se na redovan posao po ispunjenju epidemioloških kriterija.

Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije naknadno je izvijestio da je zabilježen jedan novi pacijent pozitivan na koronavirusa.

Riječ je o pozitivnom nalazu za jednog povratnika iz Njemačke koji je ispao pozitivan na virus.

Muškarac je Hrvatsku došao za vikend, a za druga dva putnika, od njih četvero u automobilu, jučer je u drugim županijama potvrđeno da su zaraženi.

Sada je na području županije pet oboljelih od ove zarazne bolesti.

Međimurska županija

U Međimurskoj županiji danas nema novooboljelih osoba od virusa COVID 19. Dosad su testirane ukupno 502 osobe.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 97 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije jedna je novooboljela osoba iz Solina zaražena korona virusom, priopćili su iz županijskog Stožera. Osoba je iz samoizolacije.

U odnosu na jučerašnji dan još je 10 osoba izliječeno te je ukupno na području Splitsko-dalmatinske županije izliječeno 299 osoba od covid infekcije.

Prema izvješću KBC-a Split preminula je jedna ženska osoba stara 60 godina, korisnica doma za starije nemoćne osobe u Makarskoj. Uz nekoliko teških kroničnih bolesti bila je pozitivna i na covid infekciju.

146 zdravstvenih djelatnika se nalazi u samoizolaciji. 80 osoba je hospitalizirano. 8 osoba se nalazi na respiratoru i to 5 iz Splitsko-dalmatinske županije i 3 Šibensko-kninske županije. 11 osoba je u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 500 slučajeva zaraze korona virusom.

Grad Zagreb

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ testirao je u posljednja 24 sata 78 uzoraka te je jedna osoba zaražena koronavirusom. Ta osoba je od prije u mjerama samoizolacije, izvijestio je Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.

Karlovačka Županija

Stožer civilne zaštite Karlovačke županije izvijestio je da u županiji nema novozaraženih koronavirusom. S današnjim danom testirano je 1546 osoba. Danas se očekuje još četrdesetak novih testiranja te se iz Stožera nadaju da će zadnjeg pacijenta iz bolnice otpustiti danas.

Brodsko-posavska županija

Osamnaesti dan za redom na području Brodsko-posavske županije nema novooboljelih osoba od bolesti COVID-19. Do sada je ukupan broj izliječenih osoba na području županije 8, dok se 700-tinjak osoba nalazi pod mjerom samoizolacije.

Koprivničko-križevačka županija

Županijski Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačko županije izvijestio je da u županiji nema novooboljelih, a još je pet osoba oporavljeno te ih je ukupno 23.

Doktorica Draženka Vadla kazala je da ukupno u županiji ima 70 oboljelih, a po pitanju doma ukupno je bilo 40 oboljelih, tri su osobe preminule, 37 je i dalje pozitivno. Među njima je 31 štićenik i 6 zaposlenika.

Varaždinska županija

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom pa su tako i danas ukupne brojke ostale nepromijenjene.

Oboljelo je ukupno 46 osoba, a ozdravilo njih 30. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin i dalje se nalazi 13 osoba, a u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu trenutno se liječe tri osobe s našeg područja.

Statistički se Varaždinskoj županiji pribrajaju još 4 osobe koje ovdje imaju samo prijavljeno mjesto prebivališta.

U protekla 24 sata testirane su 42 osobe, a time ukupno do sada 1487 osoba.

U Varaždinskoj županiji broj osoba u preventivnoj mjeri samoizolacije smanjio se na skoro 1200 osoba što samo potvrđuje veliki udio osoba koji dolaze u županiju iz inozemstva samo na vikend.

Od strane PU varaždinske u protekla 24 sata zabilježena su dva kršenja mjere samoizolacije, te 70 slučaja kretanja bez potrebne e-Propusnice.

- U sklopu druge faze popuštanja mjera i u Općoj bolnici Varaždin kreće se s mjerama reaktivacije bolničkog sustava koji je zbog koronavirusa bio usmjeren samo na zbrinjavanje hitnih pacijenata.

Odradit će se detaljne evaluacije lista čekanja za izvanbolničke i bolničke pacijente te utvrditi prioritete prema potencijalnom riziku za zdravlje svakog pacijenta, a svi bolesnici biti će obaviješteni o novim terminima.

Sve pacijente pri ulasku u OB Varaždin očekuje uzimanje epidemiološke anamneze, a rad će biti organiziran na način kako bi u što kraćem razdoblju bili obrađeni ranije naručeni pacijenti.

Svjesni da virus može ući u bolnički sustav i dalje će se strogo pridržavati svih epidemioloških mjera s ciljem zaštite svih pacijenata i djelatnika bolnice – navodi načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Krapinsko-zagorska županija

Stožer civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije izvijestio je da u posljednja četiri dana nema novooboljelih od koronavirusa.

Tijekom 1., 2. i 3. svibnja uzeto je sve sveukupno 193 uzoraka, do 3. svibnja pristigli su rezultati za 128 uzorka i svi su negativni. Danas su pristigli rezultati za još 65 uzorka i nema pozitivnih na koronavirus.

Dubrovačko-neretvanska županija

Prema zasad dostupnim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, a od 19 uzoraka poslanih na analizu u nedjelju, 8 je negativno, a 11 je u obradi, navodi se u priopćenju županijskog Stožera civilne zaštite.

Preostalih 7 uzoraka od subote također je negativno. Ukupno je 112 zaraženih. Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslano je 1980 uzoraka.

S današnjim danom hospitalizirano je 12 pozitivnih pacijenta, 11 osoba je na Zaraznom odjelu OB Dubrovnik, jedan pacijent je u Jedinici intenzivnog liječenja i nije intubiran.

Ukupno je 188 građana u samoizolaciji, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 27 slučaja kršenja samoizolacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 15:50