IMAMO NOVI REKORD

Lokalni stožeri prijavili više od 200 slučajeva: Veliki rast u Splitu, u Zagrebu 50 zaraženih

Možda nešto više slučajeva će biti, ali tu smo negdje. Nema eksponencijalnog rasta, kazao je Trut
Ilustracija/Arhiva
 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Tijekom dana županijski stožeri civilne zaštite objavljuju podatke o epidemiji koronavirusa na području njihovih županija. Nacionalni stožer civilne zaštite danas će u 14 sati održati konferenciju za novinare.

Iako nije objavljen točan broj, N1 neslužbeno doznaje da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji potvrđeno više novih slučajeva nego jučer kada je pozitivna bila 41 osoba.

Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu, kazao je u razgovoru za N1 da će broj novozaraženih i danas biti sličan jučerašnjem. Trut kaže kako je sada cilj smiriti brojke i 'dovesti ih u prihvatljivu dimenziju'.

- Brojke će se vjerojatno zadržati u okvirima kao jučer, možda nešto više će biti, ali tu smo negdje. Nema eksponencijalnog rasta, kazao je Trut.

Što se tiče nove odluke o ograničavanju rada noćnih klubova do ponoć, Trut kaže kako su tom odlukom željeli smanjiti, tj. ograničiti vrijeme moguće da se virus prenosi s jedne na drugu osobu.

Podsjetimo, jučer je u Hrvatskoj zabilježen rekordni broj slučajeva zaraze u jednom danu od početka epidemije u Hrvatskoj. Bilo je 180 novih slučajeva infekcije, a jedna je osoba preminula.

U nastavku možete pratiti izvješća županijskih stožera.


Splitsko-dalmatinska županija - 77 novih slučajeva, jedna osoba preminula

Grad Zagreb - 50

Osječko-baranjska županija - 14 zaraženih, jedna osoba umrla

Šibensko-kninska županija - 13

Vukovarsko-srijemska županija - 11

Zagrebačka županija - 10

Zadarska županija - 8

Primorsko-goranska županija - 5

Dubrovačko-neretvanska županija - 5

Brodsko-posavska županija - 5

Istarska županija - 3

Požeško-slavonska županija - 2

Sisačko-moslavačka županija - 2

Karlovačka županija - 2

Virovitičko-podravska županija - 1

Varaždinska županija - 1

Bjelovarsko-bilogorska županija - 0

Ličko-senjska županija - 0


Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretva­nskoj županiji je u pos­ljednjih 24 sata zabilježeno pet novih slučajeva zaraze COVID-19 infekcijom. Radi se o jednoj mlađoj ženskoj osobi iz Trpnja, dvije muške osobe srednje dobi iz Dubrovnika i jednoj mlađoj muškoj osobi iz Dubrovnika te o jednoj mlađoj muškoj osobi s prebivalištem u Zagrebu koja trenutno boravi na odmoru u Lumbardi.

Od početka pandemije analiziran je ukupno 7141 uzorak.

U OB Dubrovnik je hospitalizirana jedna osoba pozitivna na COVID­-19.

U samoizolaciji je ukupno 280 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno niti jedno kršenje mjere. Od početka pandemije zabilježeno je ukupno 50 kršenja mjere samoizolacije.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji dva su nova slučaja pozitivna na koronavirus, izvijestili su iz Stožera te županije. Dvije novozaražene osobe su stanovnici Požeško-slavonske županije s trenutnim prebivalištem u Zagrebu, te se ne nalaze na području županije.

Virovitičko-podravska županija

Na području Virovitičko-podravske županije, u posljednja 24 sata, jedna osoba se oporavila, a jedna zarazila virusom SARS-CoV-2. Od 18 testiranih osoba, rezultat za njih 17 bio je negativan, a mlađa ženska osoba, koja ima blage simptome bolesti COVID-19, bila je pozitivna te je novozaražena u statistici evidentiranih s korona virusom u VPŽ. Prema dobivenim informacijama, zarazila se na ljetovanju, naglasili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji pet je novozaraženih osoba, a troje je ozdravilo. Svi novozaraženi su mlađi ljudi među kojima i stranac, turist iz Praga. Svi su se vratili s godišnjeg odmora iz Dalmacije, testirani su kao kontakti ili zbog blažih simptoma.

Županijski stožer donio je preporuke za građane koji se vraćaju s godišnjeg odmora ili su putovale izvan Primosko-goranske županije.

Preporučuje se građanima prepoznavanje rizika izloženosti kod osoba koji su prema epidemiološkoj anamnezi boravili na područjima gdje se u sklopu konzumiranja turističkih sadržaja kreće veći broj ljudi, kojom prilikom dolazi do neizbježnih bliskih kontakata.

U preporuci stoji da se u slučaju razvoja i najblažih simptoma bolesti kompatibilnih s COVID-19 osobe s navedenom anamnezom uz ostalu eventualno potrebnu kliničku i laboratorijsku obradu, upute i na PCR testiranje na SARS-CoV-2.

Danas će se na Lošinju i Cresu organizirati testiranja na Covid-19 za turiste.

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, dvije su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Jedna osoba živi i radi u Zagrebu, ali se vodi prebivalištem na području grada Kutine, dok je druga osoba povratnik iz Nizozemske, došao je u Hrvatsku zaražen.

Bjelovarsko-bilogorska županija

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji deveti dan zaredom nema novozaraženih. Jučer je testirano 18 osoba i svi nalazi su negativni. Trenutačno su na području županije dva aktivna slučaja zaraze koronavirusom, a u samoizolaciji je 16 osoba.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata 11 je novih pozitivnih osoba na COVID-19 (5 iz Vinkovaca, 3 iz Županje, 1 iz Gunje i 2 iz Cerne), preminulih nema.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih je 540 od kojih su 372 osobe ozdravile, a 7 ih je preminulo. Trenutno je u županiji hospitalizirano 27 osoba. U protekla 24 sata testirano je 85 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 6643.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 194 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih su tri pozitivna, izvijestili su iz istarskog Stožera civilne zaštite. Jedna osoba je iz mjera samoizolacije, a bila je u bliskom kontaktu s pozitivnom osobom.

Kod druge osobe radi se o uvezenom slučaju, iz Republike Austrije. Odmah po dolasku na odmor, osoba je dobila simptome COVID-19, te je testirana na infektologiji Opće bolnice Pula. U tijeku je proces povratka u matičnu državu.

Kod treće osobe je epidemiološka obrada u tijeku. Izliječene su 3 osobe.

Ličko-senjska županija

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba, a testirano je 11 osoba. Ukupno je oboljelo 36 osoba od čega je 6 aktivnih slučajeva. 41 osoba je u samoizolaciji.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije osam je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o mladim osobama rođenim između 1984. i 2002. godine za koje su utvrđeni kontakti i kretanja, a slučajevi nisu međusobno povezni.

Kod dvije osobe zaraza je otkrivena prilikom rutinskog testiranja u Općoj bolnici Zadar. Većina se novozaraženih, prema vlastitim izjavama, najvjerojatnije zarazila tijekom noćnih izlazaka u većim skupinama ljudi. Jedan bolesnik u županiji je na respiratoru, a tamošnja je policija evidentirala dva kršenja mjere samoizolacije.

Varaždinska županija

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Radi se o mladoj muškoj osobi s blagom kliničkom slikom, a liječi se kod kuće. Epidemiološka obrada je još u tijeku.

U istom razdoblju oporavile su se 3 osobe, tako u Varaždinskoj županiji sada imamo 14 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega su 3 osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a 11 ih je izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

Brodsko-posavska županija

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je pet novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom tako iznosi 200, dok je broj aktivnih slučajeva 32. Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je 108.

Grad Zagreb

U Gradu Zagrebu danas je zabilježeno 50 novih slučajeva zaraze koronavirusom, javlja HRT.

U protekla 24 sata testirano je 390 osoba, 50 je novih slučajeva u Zagrebu, što je najveći broj do sada, izvijestila je na konferenciji Stožera Civilne zaštite Grada Zagreba Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Rekla je da su zbog 50 novooboljelih za 130 osoba izrečene mjere samoizolacije. U Zagrebu ima, dodala je, 273 aktivna slučaja, 605 samoizolacija, 12 osoba se oporavilo. Od 50 novooboljelih, njih 25 je povezano s izlascima na godišnjim odmorima.

Splitsko-dalmatinska županija

Od ukupno 423 obrađenih testova danas je 77 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije i to iz Splita 25, Makarske 21, Imotskog 4, Sinja 2, Kaštela 6, Solina 1, Trogira 1, Hvara 1, Starog Grada 1, Omiša 1, Klisa 2, Lovreća 2, Otoka 1, Prološca 1 i Runovića 7, izvijestio je u petak Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Uz 77 novooboljelih osoba pozitivnih na Covid infekciju sa područja Splitsko dalmatinske županije još je dvoje stranih državljana testiranih u Splitu pozitivno na Covid infekciju (jedna osoba iz Irske i jedna osoba iz Linhenštajna).

Preminula je muška osoba stara 60 godinu, koja se nalazila na respiratoru u KBC-u Split. Preminuli je uz nekoliko teških kroničnih bolesti bio pozitivan i na Covid infekciju.

Osječko-baranjska županija

U Osječko-baranjskooj županiji testirano je ukupno 156 uzoraka od kojih je 14 bilo pozitivno na koronavirus. S područja Osijeka je 11 novooboljelih osoba, dvije su s područja Đakova i jedna s područja Našica. Uglavnom je riječ o osobama mlađih dobnih skupina koji su simptome oboljenja dobili nakon povratka s ljetovanja.

Ukupan broj oboljelih od pojave epidemije koronavirusa na području Osječko-baranjske županije sada je ukupno 662 osobe, s tim su 33 oboljeli tijekom ovog tjedna.

U KBC-u Osijek je preminula jedna oboljela osoba iz Đakova (žena, rođena 1939. godine, imala je više kroničnih bolesti), a trenutno je hospitalizirano 23 pacijenta oboljelih od koronavirusa, od kojih su tri na respiratoru.

Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za 35 novih kontakata oboljelih, pa je trenutno u samoizolaciji ukupno 182 osobe.

Zagrebačka županija

Na području Zagrebačke županije zabilježeno je deset novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok su tri osobe izliječene, izvijestio je u petak stožer te županije.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije do petka u 11 sati evidentirano je 288 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 50 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 227 osoba, a 11 ih je preminulo.

Šibensko-kninska županija

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije 13 osoba oboljelo je od zarazne bolesti Covid-19.

Pozitivni su ženska osoba srednje životne dobi, tri mlađe ženske osobe i pet mlađih muških osoba s prebivalištem na području Grada Šibenika; jedna mlađa ženska i dvije mlađe muške osobe s prebivalištem na području Grada Vodica, te muška osoba srednje životne dobi s prebivalištem u Kninu.

Kod većine novooboljelih moguća je izloženost u klubu u Vodicama.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 139 osoba: 136 osoba su kontakti oboljelih; 3 osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Hrvatsku iz trećih zemalja.

U posljednja 24 sata uzeto je 45 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 48 aktivnih slučajeva oboljenja od Covid-19 infekcije.

Karlovačka županija

U Karlovačkoj županiji registrirana su dva nova slučaja oboljenja od COVID-19. Radi se o dvije mlađe muške osobe s područja Karlovca, a epidemiološka obrada je u tijeku. U samoizolaciji se nalazi 81 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:11