EPIDEMIJA U HRVATSKOJ

LOKALNI STOŽERI: U Splitu umrla žena (98), 20 novih slučajeva PROBLEM U ZAGREBU Tri pozitivna nalaza u Domu umirovljenika

Županijski stožeri i danas objavljuju nove podatke o novozaraženima i situaciji s koronavirusom na svojim područjima
 Robert Fajt / CROPIX
Virovitičko-podravska županija: 14 dana nemamo novooboljelih

Iz Virovitičko-podravske županije su danas na Facebooku objavili kako punih 14 dana nemaju nijedan slučaj koronavirusa.

"Tog 1. travnja, na području Virovitičko-podravske županije, objavljeno je kako imamo drugog oboljelog od bolesti COVID 19. Od tada je prošlo dva tjedna… Punih 14 dana, Virovitičko-podravska županije je bez novo oboljelog od korona virusa. Do sada je na području Virovitičko-podravske županije, ukupno testirana 151 osoba, njih 149 je imalo negativan nalaz.

Samo u zadnja dva tjedna, od pojave drugog oboljelog, testirano je ukupno 101 osoba. Svih 101 su bili bez simptoma bolesti COVID 19. Djelatnici policije, u zadnja 24 sata, bili su na 45 adresa osoba koje se nalaze u samoizolaciji. Svi su bili na „svom kućnom broju“. Na prometnim punktovima, kontrolirano je 3.055 vozila u kojima je bilo 3.684 osoba. Njih 13 nije imalo propusnice...", napisali su.

Nema novooboljelih na području Zadarske županije, među zaraženima dvoje djece

Iz samoizolacije su izašli svi djelatnici Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu, gdje je krajem ožujka bilo žarište zaraze koronavirusom, nakon što je potvrđeno da se nisu zarazili iako s su bili "kontakti kontakata", a Zadarska županija ne bilježi nijedan novi slučaj zaraze.

"Jučer je bio zadnji dan kada su svi djelatnici Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu koji su se mogli zaraziti izašli iz samoizolacije. Svi su bili kontakti kontakata, a sad bismo već imali i njihove kontakte. Ubuduće ćemo dostavljati popis osoba po mjestu njihova boravka", rekao je u srijedu epidemiolog zadarskog Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić.

Naime, u biogradskoj bolnici se nakon ulaska infekcije krajem ožujka pojavilo žarište zaraze u Zadarskoj županiji, pa je bolnica dezinficirana i pripremljena za prijem covid-pozitivnih bolesnika.

Kako su jučer rekli iz županijskog Stožera civilne zaštite, tamo je smješteno sedam pacijenata s lakšim simptomima bolesti.

Načelnik tog stožera Šime Vicković u srijedu je izvijestio kako u zadnja 24 sata na zadarskom području nema pozitivnih na koronavirus, pa županija i dalje broji ukupno 77 oboljelih.

Najviše zaraženih je u Zadru (31), a slijedi Biograd (12), Benkovac (6), u Ražanac (5), Polača (3), po dvoje zaraženih je u Kukljici, Pakoštanima, Vrgadi, Svetom Filipu i Jakovu te Škabrnji, a po jedan u Preku, Bibinjama, Kolanu, Novigradu, Pagu, Sukošanu i Turnju.

Medić je istaknuo kako je među oboljelima četvero djece mlađe dobi. U samoizolaciji je 985 osoba, a ta mjera prestala je za 1390 ljudi.

Zamjenik ravnatelja zadarske Opće bolnice Edi Karuc naveo je kako je na Covid odjelu te bolnice smješteno devet oboljelih osoba, jedan pacijent je na respiratoru, a drugome se stanje stabiliziralo i skinut je s respiratora.

Županijski stožer dobio je upute Nacionalnog stožera o obveznom testiranju svih djelatnika domova za starije i nemoćne osobe koji rade u sedmodnevnim ili 14-dnevnim smjenama.

S obzirom da se radi o većem broju djelatnika, oni će se u Covid ambulanti na Ravnicama testirati najvjerojatnije nakon 15 ili 16 sati.

Istra već šesti dan bez novooboljelih

U Istri već 6 dana nema niti jedne nove zaražene osobe koronavurusom. Od ukupno ispitano 7 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19).

Četrnaest (14) pacijenata je izliječeno, što čini ukupno 46 izliječenih od koronavirusa (COVID-19) u Istarskoj županiji. Ukupno je od početka epidemije bilo zaraženo 85 osoba. Dakle, više od polovice je ozdravilo.

Tijekom jučerašnjeg dana uzeto je 57 novih uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19) i dostavljeni su u laboratorij u Zagreb.

Na području Vukovarsko-srijemske županije nema novooboljelih

Od ukupno 26 jučer testiranih uzoraka, s područja Vukovarsko-srijemske županije, niti jedan nije pozitivan, objavili su iz županijskog stožera.

Ukupan broj oboljelih osoba je i dalje 36. Do danas je ukupno testiranih na području naše županije 535 osoba. U samoizolaciji nalazi se 412 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana zaprimljena je 1 prijava o kršenju samoizolacije, te se provjerom utvrdilo kako je ista osnovana.

U objektima za karantenu osoba, nalaze se 4 osobe, a u objektima za karantenu vozača kamiona ne nalazi se niti jedna osoba. Izdvojene ambulante osnovane pri domovima zdravlja su zaprimile 12 poziva sa sumnjom na bolest COVID-19.

U Općoj županijskoj bolnici Vinkovci ima 3 hospitalizirane osobe pozitivne na COVID-19, što je jedna manje nego jučer, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji zbog blažih simptoma bolesti.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pozitivno je 11 zdravstvenih radnika, a od toga 4 liječnika, 3 medicinske sestre/tehničara, 3 druga zdravstvena i 1 nezdravstveni djelatnik. Ukupan broj zdravstvenih radnika u samoizolaciji je 2, od čega su obje medicinske sestre/tehničari.

>

Ni Brodsko-posavska županija nema novooboljelih osoba

Peti dan za redom na području Brodsko-posavske županije nema novooboljelih osoba na novi koronavirus COVID-19. Svi pristigli nalazi tijekom posljednja 24 sata bili su negativni, objavili su iz županijskog stožera. U Brodsko-posavskoj županiji je do sada zabilježeno ukupno 19 pozitivnih slučajeva od čega je 17 aktivnih te po 1 izliječena osoba i 1 preminula osoba. U karanteni je do sada u samoizolaciju bilo ukupno smješteno 25 osoba od čega je 12 osoba napustilo karantenu po isteku 14 dana samoizolacije te se trenutno u karanteni nalazi 13 osoba.

Jučer je po prvi puta obavljen prijevoz osobe u karantenski objekt sa za to posebno prilagođenim vozilom HGSS-a. Od stupanja na snagu „Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj" (23. ožujka 2020. godine), stožeri civilne zaštite općina i gradova s područja Brodsko-posavske županije izdali su sveukupno 25.996 propusnica, od čega je trenutno važećih 5.301. U istom je razdoblju odbijeno 1.414 zahtjeva za izdavanje propusnica. Županijski Stožer civilne zaštite i nadalje poziva sve građane da poštuju mjere i preporuke nacionalnog Stožera CZ, a posebice one o potrebi fizičkog distanciranja, zabrane okupljanja na javnim površinama i izbjegavanja privatnih okupljanja u većem broju.

Šibensko-kninska županija: Dva nova slučaja

Dva nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u Šibensko-kninskoj županiji, a novooboljeli su bliski obiteljski kontakti s ranije oboljelim osobama vezanim uz žarište na Murteru i kninsku bolnicu, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

U toj je županiji, kako je priopćeno, sada ukupno 79 oboljelih od koronavirusa.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 13 osoba od kojih je jedna osoba na respiratoru. Dva pacijenta su u srijedu ujutro otpuštena na kućnu njegu, a dva su i dalje na respiratoru u KBC Split.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora na području Šibensko-kninske županije su i dalje 534 osobe, od čega su 332 osobe kontakt s oboljelim od COVID-19, a u samoizolaciji je ukupno 420 osoba.

U zadnja 24 sata u šibenska policija nije zaprimila niti jednu dojavu o kršenju mjera samoizolacije.

I Osječko-baranjska županija bez novih slučajeva

Osječko-baranjska županija ponovno nema novooboljelih od Covida-19. Čak 128 testiranih uzoraka u posljednja 24 sata bila su negativna, čime je ukupan broj oboljelih ostao na 107. Tako je nakon dva dana u kojima nije bilo nijednog oboljelog, potom dva dana sa po dva oboljela, ponovno osvanuo dan u kojem nema novih pozitivnih osoba, što je svakako odlična vijest.

- Vidljivo je da imamo puno veći broj testiranja, pa su ovi rezultati time još bolji. U zadnjih sedam dana imamo šestero novooboljelih, a evidentan je i pad broja osoba koje su u samoizolaciji. Od preko tisuću prije dva tjedna, danas smo na 200 osoba u samoizolaciji, među kojima su i samo dva djelatnika KBC-a. Također prvi put nemamo kršenja mjere samoizolacije, kao ni sustava e-propusnica. I dalje smo na 13 izliječenih i petero preminulih - rekao je Goran Ivanović, načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, dodavši i kako su i dalje četiri djelatnika KBC-a Osijek pozitivna.

- U KBC-u Osijek su hospitalizirane 24 osobe, 3 na respiratoru, a u Općoj županijskoj bolnici Našice je jedna hospitalizirana osoba. Ukupno su 22 pacijenta otpuštena iz KBC-a, jer su dva puta za redom bili negativni - istaknuo je Ivanović, zahvalivši se na kraju i djelatnicima Centra 112 na svemu što čine na dostavi opreme koja je stigla u Hrvatsku te poručivši da zaštitne opreme za medicinske djelatnike ima dovoljno. (Nikola Patković).

Međimurska županija: Nema novozaraženih

Stožer civilne zaštite Međimurske županije izvijestio je da u posljednja 24 sata u toj županiji nema novozaraženih osoba koronavirusom.

Zagrebačka županija: 4 nova slučaja

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do srijede, 15.04.2020. do 11:00 sati evidentirano je 116 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o četiri osobe više. Do sada je izliječeno 17 osoba, a tri su preminule.

Primorsko-goranska županija: Nema novozaraženih

U posljednja 24 sata u Primorsko-goranskoj županiji nema ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Tako dva dana zaredom PGŽ bilježi 0 u rubrici novooboljelih. Trenutno je u županiji 48 zaraženih infekcijom COVID-19, a 20 ljudi je ozdravilo, javlja lokalni portal Kanal-RI.

Prema jučerašnjem stanju u KBC-u Rijeka liječi se 14 pozitivnih pacijenata dok je u Thalassoterapiji u Crikvenici njih 16 sa blagim ili bez simptoma bolesti.

Splitsko-dalmatinska županija: Jedna osoba preminula, 20 novih slučajeva

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije obratio se priopćenjem s najnovijim informacijama o koronavirusu u županiji.

Tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u Split preminula je jedna ženska osoba starije životne dobi (1922. godište) kojoj je poslijepodne tog dana stigao pozitivan nalaz na koronavirus. Preminula osoba nije bila korisnik doma za starije i nemoćne osobe, a bolovala je od niza kroničnih bolesti uključujući i bolest srca.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije, na području Splitsko dalmatinske županije od ukupno obavljenih 170 testiranja još je 20 osoba zaraženo koronavirusom.

Šest ih je iz Splita (od toga petero iz Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu), dvije su iz Kaštela (od toga jedna iz Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu), četiri iz Makarske, tri iz Solina (iz Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu), jedna iz Sinja (iz Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu), jedna iz Trilja (iz Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu), jedna iz Trogira (iz Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu), jedna iz Šestanovca (iz Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu) i jedna iz Zagvozda.

Svi ostali zaraženi su iz kontakata. Zaraženi korisnici Doma za starije i nemoćne su afebrilni i za sada nemaju pogoršanja svojih kroničnih bolesti. Među novozaraženima 17 osoba je iz samoizolacije.

Hospitalizirano je 87 osoba, a devetero ih se nalazi na respiratoru u KBC-u Split, od čega ih je šest iz Splitsko-dalmatinske županije, dvije iz Šibensko-kninske županije i jedna iz Dubrovačko-neretvanske županije.

U karanteni na Duilovu nalazi se 16 osoba, a 101 zdravstveni djelatnik nalazi se u samoizolaciji.

Na području Splitsko-dalmatinske županije na dan 15.04.2020. ukupno su 374 osobe zaražene koronavirusom.

Grad Zagreb: Koronavirus u privatnom Domu za starije i nemoćne

Pročelnik gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč ina pressici Stožera civilne zaštite Grada Zagreba kazao je da su četiri osobe u Zagrebu zaražene koronavirusom.

Došlo je do pojave koronavirusa i u jednom zagrebačkom Domu za starije i nemoćne, a riječ je o privatnom domu, objavljeno je na konferenciji za novinare Stožera grada Zagreba.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ''Dr. Andrija Štampar'' Zvonimir Šostar izvijestio je da je pozitivno troje korisnika Doma za starije. Testirano je 30 štićenika i 10 djelatnika.

Krapinsko-zagorska županija: Dva nova slučaja

Stožer Civilne zaštite KZŽ održao je u Krapini konferenciju za medije, priopćili su na svojim web stranicama.

Načelnik Stožera Anđelko Ferek-Jambrek istaknuo je da je na području Krapinsko - zagorske županije dosad evidentirano ukupno 111 osoba pozitivnih na koronavirus sa prebivalištem na području županije.

„U odnosu na dan ranije, sa današnjim danom novoevidentirane su 2 osobe; 1 iz Gornje Stubice i 1 iz Jesenja. Broj osoba koje su ozdravile ostaje nepromijenjen - dosad ukupno 4. Dosad su uzeti uzorci od 709 osoba“, rekao je načelnik Stožera Anđelko Ferek-Jambrek te ujedno ponovio apel građankama i građanima da se drže svih propisanih mjera.

„Kad će sve ovo završiti, ovisi prvenstveno o svima nama. Nažalost, neki građani i dalje krše mjere. Tijekom jučerašnjeg dana imali smo 6 slučajeva da osobe nisu imale propusnice“, rekao je Ferek-Jambrek.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je da je stanje pacijenata koji su COVID- 19 pozitivni stabilno i da nema novih pacijenata na odjelu u zabočkoj bolnicu.

„Od jučer je jedna osoba koja je pozitivna na koronavirus, a koja je bila u izolacijskom odjelu, puštena na kućno liječenje. U izolacijskim jedinicama na području hitnog bolničkog prijema gdje se radi trijaža su 3 osobe, dobrog su zdravstvenog stanja“, rekao je Vančina. Voditelj službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo KZŽ dr. Ivan Lipovac rekao je da je na području županije dosad u samoizolaciji bilo 160 zdravstvenih djelatnika, od čega je sedmero pozitivno na koronavirus te je dodao kako se nada da su građanke i građani bili disciplinirani te da su se pridržavali mjera Stožera tijekom uskrsnih blagdana, odnosno da su izbjegavali bliski socijalni kontakt, što uključuje i neposjećivanje obitelji, rodbine i prijatelja.

Dubrovačko-neretvanska županija: Jedna osoba preminula, nema novozaraženih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji od jučer je jedna osoba preminula od koronavirusa, izvijestili su iz Stožera.

Kako su kazali iz Stožera, radi se o prvom potvrđenom pacijentu iz Doma za starije osobe Dubrovnik o čijoj su smrti izvijestili jučer popodne s obzirom da su tu informaciju dobili nakon jučerašnje konferencije za medije.

Osoba koja je preminula je 74-godišnji pacijent s kroničnim bolestima koji je bio na respiratoru.

I dalje imaju 100 zaraženih na koronavirus, u posljednja 24 sata nema novooboljelih, izvijestili su iz županijskog Stožera.

Sisačko-moslavačka županija: Nema novoobljelih

Prema posljednjem izvješću Stožera civilne zaštite Sisačko-moslovačke županije nema novooboljelih pacijenata.

Uzeto je šest novih uzoraka koji su u obradi za laboratorijsku pretragu. U izolacijskoj jedinici bolnice trenutno je šest pacijenata.

Jedan pacijent je ozdravio i otpušten je kući. Na području županije trenutno brojimo 22 pacijenta.đ

Koprivničko-križevačka županija: Tri nova slučaja

Raste broj oboljelih od Covida-19 u koprivničkom Domu umirovljenika. Danas su objavljeni pozitivni rezultati troje korisnika, a koji su na prvom testu bili negativni na korona virus.

Muškarac i dvije žene kontakti su prve oboljele gospođe, koja se službeno kao pacijentica s dijagnozom Covida-19 vodi od 9. travnja, iako se razboljela šest dana ranije, no tretirana je kao bolesnik od upalne infekcije.

Starica se liječi na Odjelu infektologije koprivničke bolnice. Sutradan je potvrđena dijagnoza domskom kuharu i još jednoj štićenici, nakon čega su testirani njihovi kontakti u Domu, a bris je dalo i 25 zaposlenih.

Iako su epidemiolozi najavili testiranje svih zaposlenih to je zasad tek njih trećina, a kad će biti testirani i ostali još uvijek se ne zna. Troje oboljelih zbog kontaktiranja su s prvom zaraženom ženom, zadnjih tjedan dana proveli u samoizolaciji pa se zaposlenici Doma nadaju da novih slučajeva, barem što se ove linije kontakata tiče, neće biti i više.

Međutim, još se uvijek ne zna kako se zarazila prvo oboljela, a najvjerojatnija je pretpostavka da je bolest u dom donio kuhar. Njegovi su kontakti u Domu, pak, bili znatno brojniji od onih bolesne štićenice.

Karlovačka županija: Nema novozaraženih

Od jučer testiranih 50 osoba u Karlovačkoj županiji nitko nije bio pozitivan na covid-19, što je treći dan bez novooboljelih, priopćio je u srijedu Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije.

Dosad je testirano 727 osoba, oboljelo je 28 osoba, od kojih je pet hospitalizirano u karlovačkoj Općoj bolnici, dvije u Klinici za infektologiju u Zagrebu, 16 ih je na kućnom liječenju, četiri su izliječene, a jedna je osoba umrla.

U samoizolaciji je 87 osoba.

Djelatnici karlovačke Policijske uprave otkrili su u 24 sata dva slučaja kršenja mjera samoizolacije, te dva slučaja kršenja mjera zabrane kretanja bez propusnice.

Zaštitna oprema koja je s nacionalne razine jučer stigla u županiju posredstvom županijskog Zavoda za hitnu medicinu podijeljena je zdravstvenim ustanovama.

Opremu s nacionalne razine namijenjenu operativnim snagama preuzima Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije, te će se ona dijeliti prema prioritetima i potrebama. Namijenjena je za 55 ustanova u sustavu socijalne skrbi i bit će preuzeta tijekom dana u Jastrebarskom, a distribuirana prema rasporedu koji je utvrdio Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:55