BALANSIRANJE

Lokalni stožeri uoči Uskrsa počeli predlagati mjere, stručnjaci upozoravaju na jednu važnu činjenicu

Brojke nezaustavljivo rastu, no Stožer i Vlada pred predstojeće praznike ne donose nova ograničenja
 Ivo Ravlić/Cropix

U samo 48 sati u Hrvatskoj su dijagnosticirana 2642 zaražena koronavirusom. U samoizolaciji je, prema službenim podacima, više od 20 tisuća građana, a taj je broj svakim danom sve veći, što znači da će iz tog rezervoara proizaći velik broj oboljelih.

Jedno je sigurno, brojevi drastično rastu. I sam ministar zdravstva Vili Beroš to je potvrdio podacima: stopa novozaraženih u Hrvatskoj i dalje raste te je u odnosu na prošli tjedan zabilježen porast od 30 posto dok je broj hospitaliziranih veći za 15 posto.

- Stopa potvrđenih slučajeva i dalje raste. U proteklih sedam dana zabilježeno je 5669, a u tjednu ranije bilo ih je 3966, što je porast veći od 30 posto. Nakon dugo vremena broj hospitaliziranih osoba ponovno je premašio 800, a na tjednoj razini povećao se za nešto više od 15 posto - rekao je Beroš i dodao da, prema rezultatima sekvencioniranja, u Hrvatskoj raste učestalost britanske varijante virusa.

No, posebno zabrinjava dolazak proljetnih praznika i Uskrsa, kada tradicionalno kreću migracije unutar zemlje. Iako se jučer počelo ozbiljno spominjati veliko zatvaranje, a Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekla da možemo očekivati lockdown ako se nastavi ovakav rast, jučer je premijer Andrej Plenković to demantirao.

Strategija balansiranja

- Propusnica neće biti niti se o tome razgovaralo. Strategija koju provodimo na balansiranju je ležernija nego u brojnim drugim članicama EU. Ima zemalja koji imaju policijske satove, nemaju otvorene dućane mjesecima. Da bi ona u cijelosti polučila rezultate, važno je da je kombinirana s osobnom odgovornošću pojedinaca - rekao je Plenković i dodao da će danas Nacionalni stožer odrediti smjernice za lokalne stožere.

Šef Nacionalnog stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović pojasnio je da smatraju kako nije vrijeme da se donose horizontalne mjere u županijama, te da ih ima više na sjeveru zemlje koje su u povoljnoj epidemiološkoj situaciji.

- Regionalni pristup bit će okosnica organizacije i praćenja stanja na razini EU, što će imati odraz na turističku sezonu. Države emitivnih tržišta će svakako pratiti stanje u Hrvatskoj, kako na nacionalnoj tako i na županijskim razinama, i u skladu s tim izdavati preporuke te eventualna ograničenja putovanja za svoje sugrađane - kaže Božinović.

Radi se, smatra, o dodatnom poticaju koji želimo dati županijskim stožerima jer stanje i incidencija po županijama se razlikuju. Županijski stožeri su pozvani da predlažu strože mjere jer njihovi epidemiolozi i struka znaju gdje se pojavilo žarište.

- Nema razloga da zbog onog što se događa u primorju netko u Vukovaru zatvara djelatnosti. To je, na neki način, i priprema, ne samo poticaj, za ono što jest i što će biti sastavni dio europske politike za turističku sezonu, a to je taj regionalni pristup - rekao je Božinović.

Kaže i kako su se borili da se Hrvatsku ne gleda kao cjelinu, nego po županijama, jer su neke županije na sjevernom Jadranu koje su imale dobru epidemiološku situaciju ostajale bez gostiju. Županijske i gradske vlasti, struka i turističke zajednice, smatra Božinović, trebali bi sve poduzeti kako bi se smirila situacija i kako bi se počelo ostvarivati ono što nam je cilj ove godine, a to je moto "Stay safe in Croatia".

- Moramo se svi angažirati. To znači i pojačane kontrole mjera, da bismo zapravo svi skupa shvatili, i po pitanju samodiscipline i odgovornosti, da nam o tome sve ovisi. Ovo ima veze s novim varijantama, mjere zaštite su iste, ali se nove varijante šire puno brže.

Ako ste se u prošlim razdobljima mogli provući, sad je ta vjerojatnost manja, u smislu da ćete se ipak zaraziti virusom. Ne kažem da je to teža situacija, ali da se brže i lakše ljudi zaražavaju, o tome svjedoči i situacija u našoj regiji i, kao što vidimo, ovaj porast u Hrvatskoj - zaključio je Božinović.

Nagli porast

Lokalni stožeri već su počeli predlagati mjere, a one se uglavnom odnose na prelazak škole na online nastavu, odnosno C model. Dubrovačko-neretvanska županija, koja je prva imala nagli porast, još nije otvorila terase, a 14-dnevna incidencija je lagano počela opadati.

Stručnjaci smatraju da se prema ovoj problematici treba malo oštrije postaviti jer nas, po svemu sudeći, očekuje veći porast zaraženih, što može ozbiljno ugroziti zdravlje, ali i toliko važnu turističku sezonu. Smatraju i kako je nužno pripremiti bolnice na veći priljev bolesnika. Naime, gotovo 900 pacijenata je trenutno u bolnici, a prije nekoliko tjedana bilo je nešto više od 700. I osoba na respiratorima je oko 20 više.

Kako neslužbeno doznajemo, u bolnicama već polako počinju problemi, a dio zagrebačkih bolnica već razmišlja o uvođenju hladnog pogona. Dakle, izgledno je, kažu naši sugovornici iz bolnica, da se za sedam ili deset dana može očekivati da se opet prijeđe samo na hitne medicinske postupke. To bi značilo da bi se opet unazadili programi preventivnih pregleda, koji su posljednjih tjedana koliko-toliko profunkcionirali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:21