MARINA FUNTANA

LORENCO ŠTIFANIĆ, FUNTANJANSKI KUHARSKI MAG 'Koga briga za recepte, to je za kuhare s TV-a. Ja kuham na nos, na okus i na ruku'

 
Lorenzo Štifanić sprema brudet.
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX
 

- Nisam ja Dalmatinac da vam otkrijem recept svojega brudeta - govori nam kroz smijeh Lorenco Štifanić, predsjednik Sportskog ribolovnog društva “Grma” iz Funtane, ribarskog i turističkog mjesta na zapadnoj obali Istre, između Vrsara i Poreča.

- Ne vjerujem ti ja u recepte, niti me zanimaju. To je za ove kuhare s televizije. Kod mene sve to ide osjećajno, kapiš. Na nos, na okus i na ruku - pojašnjava dok drvenom kuhačom miješa taj bogati brudet pun rakova, jastoga, velikih kozica i raznih začina. Funtanjanski brudet ima i svoj, kako obrazlaže Štifanić, najvažniji, ključni sastojak, bez kojega nema njihova brudeta.

Fini šug

- Grma! Bez njega nema ništa. Ne znam kako se to kaže na hrvatski, samo mi Funtanjani tog raka nazivamo grma, nitko drugi. Kapiš, bez njega nema ov...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 05:21