TJEDAN U 10 PITANJA

LORENZO GAŠPARIĆ 'Naša sport-aplikacija korisna je i za političare, ali ih baš i ne zanima'

Lorenzo Gašparić je direktor tvrtke koja je osmislila aplikaciju koja kontrolira troškove
Lorenzo Gašparić

1. Lorenzo, pandemija koronavirusa zaustavila je gospodarstvo, sport i naš dogovoreni intervju. Koliko je koronomanija naštetila vašem projektu digitalizacije sporta u Hrvatskoj koji ste tek pokrenuli?

- Nitko nije ostao imun na krizu koja je nastala, ali ne bih rekao da nam je naštetila. Ako je išta koronavirus dokazao, onda je to da je digitalizaciju u Hrvatskoj moguće provesti brzo i efikasno i da je naše društvo spremno na nju. Digitalizacija je temelj transparentnosti i uz našu aplikaciju SOM sport mi smo taj val pokrenuli.

2. Ipak, proračuni se sada pune ispod očekivanja i gradovi nemaju novca za ovakve eksperimente,zar ne?

- Naš sustav nije trošak, već uvod u uštedu vremena i novaca. Razvijen je novcima fondova EU i gradovima je implementacija besplatna, oni samo plaćaju najam licence i to razmjerno broju korisnika i udruga kojima se dotira proračunski novac. U vremenu kad je novca manje, nikad nije bilo potrebnije trošiti ga za ono što je namijenjen i da se ne dogodi zloupotreba.

Upravo SOM sport omogućuje gradovima da brže i jednostavnije prate namjensko trošenje javnog novca. A da nismo eksperiment, pokazuju gradovi poput Bjelovara, Siska, Vodnjana, Rovinja, Vrbovca, a sad i Svete Nedelje koji su uveli SOM, a uskoro očekujemo završetak pregovora s još nekoliko gradova.

3. Što je to uopće SOM sport aplikacija?

- Riječ je o aplikaciji kojom se objedinjuju sve potrebe u sportu na nekoliko razina, od grada, preko sportske zajednice toga grada, sportskih klubova do samih članova sportskih klubova, tj. građana toga grada. Sportski klubovi dobivaju alat kojim se digitalizira naplata članarina, evidencija dolaska na trening, jednostavno praćenje primarnih kontakta na treninzima te pravdanja namjenskih sredstava iz gradskih proračuna. Dakle, u nekoliko klikova zamijenili smo silnu papirologiju koja zna potrajati i do deset dana, olakšali i ubrzali procese.

4. Kažete da je ovo temelj transparentnosti, što se zasigurno lokalnim šerifima neće svidjeti. Jeste li naišli na neugodne situacije u nuđenju aplikacije?

- Razvili smo sustav sredstvima fondova EU i on je ponuđen kao gotov proizvod svim gradovima. Naravno da nekima to nije drago, ali mi neugodnih situacija nismo imali. Jasno, bilo je gradonačelnika koji su govorili da im to nije prioritet, da im je to sve preskupo, ali mi smo mladi i uporni.

Tko želi digitalizaciju trošenja javnog novca i nema što skrivati, ima kod nas na dlanu gotov proizvod i treba ga samo prigrliti. Da je naš sustav imao recimo grad Split prije nekoliko godina, ne bi im se dogodila afera koja je završila kaznenim prijavama. Takvo se što može dogoditi kad imate hrpu registratora uz stotine papira, ali ne može kada imate digitalizirani sustav poput našega.

5. Spominjete sredstva fondova EU koja ste dobili. Koliko ste novca dobili iz tih fondova i je li bilo teško povući europski novac nekoj novoj tvrtki iz Zagreba?

- Novac iz fondova EU dobivali smo u dva navrata. Prvi smo put povukli 220 tisuća kuna, a drugi put 1,3 milijuna kuna. Bilo je komplicirano, pazi se na svaki detalj, potrebno je puno administracije i znanja, ali se isplatilo. Moja preporuka svim mladim tvrtkama je da se prijavljuju na natječaje, da se što više novca EU iskoristi za razvoj malih i srednjih tvrtka u Hrvatskoj.

6. U četvrtak ste potpisali i ugovor s Gradom Svetom Nedeljom, ali vidim da su, osim za sport, vaš SOM sustav primijenili i za vatrogasnu zajednicu. Gdje još to moguće?

- Osluškujemo potrebe gradova i u razgovoru s jednim nam je rečeno da sustav koji smo razvili u sportu može biti primjenjiv i u kulturi, zdravstvu, braniteljskim udrugama ili vatrogastvu. Svi natječaji se prate u trošenju namjenskih troškova i gradovi mogu uvesti potpuni red u taj segment financiranja udruga uz koji se nerijetko vežu afere.

Nedavno smo čitali o aferi gdje je načelnik jedne općine novcem koji je dotirao vatrogasnoj zajednici svom sinu platio privatni fakultet. Uz SOM grad aplikaciju takve zloupotrebe javnih sredstava gotovo su nemoguće. Dogradonačelnik Svete Nedelje Davor Nađi na predstavljanju SOM sporta je kazao kako bi rado to uveo i u vatrogastvo i mi smo im to realizirali.

7. Dolazi vrijeme izbora, svi spominju digitalizaciju, ali vi imate tek šest gradova od njih stotinjak u Hrvatskoj. Jesu li to sve prazna obećanja političara?

- Prije izbora svi pričaju o transparentnosti i digitalizaciji, a to ostaje na obećanjima. Sad imaju priliku to provesti u praksi. Digitalizacija nema alternative. Važno je samo među javnosti širiti svijest o ovim temama, nametati ih kao važne i onda će se i oni koje ti građani biraju biti primorani sami se tome prilagođavati. Mi zaista vjerujemo u ovaj projekt i zato nam je drago što smo pokrenuli proces koji se ne može zaustaviti.

8. Koliko vas ima u tvrtki, kako živite i biste li uspjeli bez fondova EU?

- Uključenih u cijeli projekt je zasad nas 10 i svaki dan rastemo. Radimo i samostalno zarađujemo, a fondovi EU su nam omogućili brži razvoj i rast.

9. Radite u poduzetničkom inkubatoru u Zagrebu kakvih je sve više u Hrvatskoj, evo nedavno je otvoren i jedan u Vinkovcima. Što on znači za tvrtke poput vaše?

- Jako puno. U početku, kad je najteže, dobili smo prostor za rad, mjesto za sastanke, razne edukacije kroz koje nam se pomagalo u razvoju ideje. Mislim da to mora biti standard u svim gradovima. Velesajam je primjer gdje se veliki neiskorišteni prostor pretvorio u centar razvoja više od 100 mladih start upova. Takvo ulaganje će se sigurno višestruko isplatiti.

10. Tvrtka ste iz Zagreba, a prodajete usluge drugim gradovima. Kada ćete Zagrebu ponuditi ovaj SOM sustav?

- Zanimljivo, nismo dosad imali kontakt i zanimanje Gradske uprave Grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:29