PORAŽAVAJUĆI REJTING

Loš početak izborne godine: Pola HDZ-ovaca ne odobrava rad svoje Vlade!

Kukuriku koalicija je prednost pred desnim HDZ-ovim blokom povećala na 17 posto

ZAGREB - U izbornu godinu Jadranka Kosor ulazi s puno lošijim rejtingom svoje Vlade i stranke, ali i svojim osobno od onoga kakav je imao njezin prethodnik Ivo Sanader 2007. kad je ulazio u utrku za drugi HDZ-ov mandat. Godinu dana prije izbora čak 83 posto građana smatra da se zemlja kreće u pogrešnom smjeru, rad Vlade ne odobrava njih čak 75 posto, a pozitivnu ocjenu premijerki daje samo trećina birača. U samo mjesec dana za 12 posto porastao je broj onih koji ne odobravaju poteze Vlade! To je pokazalo istraživanje agencije Ipsos Puls za studeni, koji objavljuje Nova TV.

Nezadovoljni HSS-ovci

HDZ tako loše među biračima nije stajao otkad je na vlasti. U posljednja tri mjeseca rad Vlade podržava samo petina birača. Ono što je za vladajuće posebno zabrinjavajuće jest podatak da u HDZ-ovu Vladu ne vjeruju više ni njihovi birači - gotovo 50 posto njih ne odobrava rad Vlade, a čak 62 posto smatra da zemlja ide u pogrešnom smjeru. Puno gore o Vladi misle birači koalicijskog partnera HSS-a. Čak 86 posto HSS-ovaca nije zadovoljno situacijom u Hrvatskoj, a 89 posto ih se ne slaže s radom Vlade u kojoj sjede i HSS-ovi ministri. Primjerice, HSS-ovci su oko tog pitanja čak veći kritičari Vlade od birača glavne oporbene stranke SDP-a čijih 87 posto birača ne odobrava rad Vlade.

Niska razina podrške

Unatoč niskoj razini podrške koju vladajući uživaju među svima, ali u velikoj mjeri i svojim biračima, malo je onih koji ne vjeruju da će aktualna koalicija opstati do kraja mandata. Za SDP se, unatoč aferama u protivničkom taboru, već mjesecima ne mijenja ništa - čvrsto su na svojih 31 posto.

No, zato se dodatno povećala prednost Kukuriku koalicije pred desnim HDZ-ovim blokom. Sada ih lijevi vode za oko 17 posto, a prije mjesec dana razlika je bila 15 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 03:29