DUŽNOSTI

LOŠ START U BRUXELLESU Petir razočarana jer je Tomašić zamjenica u Odboru za poljoprivredu, a ne punopravni član tog odbora

Sve to događa se sada kada se kreira politika za poljoprivredu u idućih 7 godina, o čemu ovisi i budućnost naše poljoprivrede, tvrdi Petir
Marijana Petir, bivša zastupnica koja je prošlih pet godina bila među najaktivnijim članicama u Odboru za poljoprivredu iz grupacije EPP-a, i Ruža Tomašić
 Mate Piskor / CROPIX

Iako je u slavlju u izbornoj noći, nakon što je osvojila još jedan mandat u EP-u, Ruža Tomašić najavila da će osim u Odboru za ribarstvo sudjelovati i u radu Odbora za poljoprivredu(AGRI), ako je suditi po jučer objavljenim zastupnicima u odborima, ona u tom odboru neće biti punopravna članica nego zamjenica u svojoj grupaciji ECR (konzervativci).

Od ukupno 48 članova, njena je grupacija dobila četiri, dva manje nego u prošlom mandatu. No, kako doznajemo, ona kao zamjenica može sudjelovati u radu odbora i glasovanjima samo kao zamjena za nekog od punopravnih članova.

Znači li to da će taj status zamjenice umanjiti njen utjecaj u donošenju odluka koje su bitne za Hrvatsku, pokušali smo doznati od same zastupnice Tomašić.

Postoji rješenje

- Ne, hrvatska poljoprivreda neće biti uskraćena za nove informacije oko Zpp-a jer ću kao zamjenica imati ista prava na izvješća, a jedina je razlika što neću moći glasovati. Ali i za to postoji rješenje da se s nekim od kolega u odboru zamijenim kada se glasuje o nečemu što je važno za naše poljoprivrednike. Tako smo uvijek radili u našoj grupaciji - ustvrdila je Tomašić.

Dodaje kako je već dobila brojne upite proizvođača koji joj se žale na probleme oko pašnjaka i zakupa državne zemlje.

Problemi

- Tijekom ljeta ću se dodatno informirati o problemima koje tište naše proizvođače hrane i krećem u akciju za seljaka i ribara - izjavila je.

Na naš prijedlog da bi joj se možda bilo korisno informirati kod Marijane Petir koja ima petogodišnje iskustvu u Odboru, Tomašić se nakon kraće pauze nasmijala i rekla kako nema komentara.

Marijana Petir, bivša zastupnica koja je prošlih pet godina bila među najaktivnijim članicama u Odboru za poljoprivredu iz grupacije EPP-a, ustvrdila je kako je “Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj jedan od najvažnijih odbora Europskog parlamenta jer pokriva Zajedničku poljoprivrednu politiku koja je najdugovječnija i financijski najskuplja politika Europske unije”.

- Žao mi je da se niti jedan hrvatski zastupnik/ica nije izborio da bude punopravni član tog odbora i da nikome od njih poljoprivreda nije prioritet. Sve to se događa u trenutku kada se kreira nova poljoprivredna politika za sljedećih sedam godina, o čemu ovisi budućnost hrvatske poljoprivrede - rekla je Petir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:46