OGROMNA KRIZA

Loše vijesti iz Njemačke, već počela otpuštanja u hrvatskim tvrtkama: Neke su otpustile i do 20% zaposlenika

Glavni ekonomist HUP-a kaže da se radi o možda najozbiljnijoj krizi u njemačkoj građevinskoj industriji unutar zadnjih 50 godina

Ilustrativna fotografija

 Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

Trećina hrvatskih drvoprerađivačkih tvrtki već je počela s otpuštanjima, a sve zbog pada narudžbi iz Njemačke. U hrvatskoj drvnoj industriji radi ukupno oko 18 tisuća radnika, a već bi na proljeće taj broj mogao biti znatno manji ako ne dođe do naglog preokreta na tržištu.

Vlasnik drvoprerađivačkog poduzeća Filip Galeković kaže da njegov biznis osjeti nadolazeću recesiju prije svih jer narudžbe padaju.

- Prvenstveno je od početka godine krenulo to s Njemačkom, prelilo se na ostatak Europe, a sad se već osjeća, usudio bih se reći, u ostatku svijeta, rekao je Galeković za Dnevnik Nove TV.

Dodao je da je njegova tvrtka osjetila pad od preko 50 posto.

U Njemačkoj, gdje su hrvatski parketi i namještaj popularan izbor pri gradnji, gradnja je stala.

Glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić kaže da se radi o možda najozbiljnijoj krizi u njemačkoj građevinskoj industriji unutar zadnjih 50 godina.

- U strukturi BDP-a udjel robnog izvoza je pao za 20,4 posto. Dakle, to je jedan stvarno znak za oprez, rekla je glavna direktorica HUP-a Irena Weber za Dnevnik Nove TV.

Kod nas je svaka treća tvrtka već smanjila broj zaposlenih kako pad prihoda ne bi ugrozio poslovanje. Neke su otpustile i do 20 posto zaposlenika.

- Zapošljavamo na Baniji, 120 ljudi, i sad zapravo postaje neizvjesna sudbina tvrtke, pogotovo što na Baniji u krugu od 50 do 60 kilometara jedini zapošljavamo. Jako je neizvjesna situacija, kaže Galeković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 17:09