PUCNJEVI U GRADU

Lovci će na lisice, srne i zečeve pucati samo 500 metara od Arene

 KOVACEV/CROPIX

ZAGREB - Rekreativci, šetači i vlasnici pasa uskoro će morati dobro pripaziti odluče li nedjelju ili neki drugi dan u tjednu provesti na obalama Save: mogli bi se naći na meti lovačkih pušaka !

Gusto naseljena zona

Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva dalo je suglasnost lovačkom društvu “Sokol” iz Stupnika da proširi svoje lovište dublje u srce Zagreba. To znači da bi, ako Skupština Grada to odobri, lovci ubijali lisice, zečeve, prepelice i srne na samo 500 -tinjak metara od naselja Lanište i Arene, te na stotinjak metara od nikad dovršene Sveučilišne bolnice.

Osim toga, na potezu od rotora do Sveučilišne bolnice strani investitori namjerava graditi mali shoping-grad, a tu je i golf-igralište. Dakle pucnjevi će se itekako čuti i do buduće zagrebačke shoping meke.

Inicijativu o proširenju lovišta nadomak gusto naseljenih područja pokrenula je Komisija za zajednička lovišta na području Grada Zagreba . Kao razlog su naveli povećan broj lisica i drugih predatora koji predstavljaju opasnost za ljude. No, potvrdili su da će se loviti i sve druge životinje koje obitavaju na tom području, a to su zečevi, jastrebovi, fazani, prepelice i srne.

Odluka potkraj veljače

- Prvenstveno smo se na to odlučili zbog povećanog broja dojava o lisicama, koje prodiru sve dublje u grad. Lovci društva Sokol-Stupnik imaju obavezu uništavati te predatore, ali to dosada nisu mogli činiti jer područje od Jankomirskog mosta do Sveučilišne bolnice nije bila lovna povšina - otkriva Marin Tomaić, predsjednik Komisije za zajednička lovišta.

Na pitanje kao je moguće da se uspostavi lovište na području poznatom kao mjestu gdje ljudi đogiraju, šeću se sa djecom ili psima, Tomaić je rekao kako će taj problem morati srediti Grad. Prema neslužbenim informacijama, lovište bi se trebalo proglasiti 1. travnja, a Skuština bi o tome trebala odlučivati krajem veljače.

Što je sve lovcima na nišanu

11 lovišta u Zagrebu

32.740 hektara iznosi ukupna površina lovišta Grada Zagreba

6 vrsta glavne divljači je u izlovu: srna, zec, fazan, trčka skvržulja, patka i prepelica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:00