DRAMA U VOĆNJAKU

‘Lovili smo mraz do šest ujutro kada je temperatura najniža, a noćas moramo sve to ponoviti‘

‘Neki od cvjetova su otpali, neki dobili smećkastu boju, ali nadamo se da ćemo ih moći dodatno zaštititi uoči zahladnjenja i mraza‘
 Željko Ledinski

Iako je s utorka na srijedu prva besana noć voćara u njihovoj borbi za spas uroda u cvatnji na niskim temperaturama i mrazu protekla relativno dobro, ni najveći stručnjaci nisu se mogli jučer složiti kolike bi mogle biti eventualne štete. Čeka se nova noć i ista borba.

Jer, nova prognoza vremena najavljuje slične uvjete u noći sa srijede na četvrtak kada će voćari opet pokušati zaštititi svoje voćke grijanjem, lovcima mraza ili prskanjem nasada od niskih temperatura i mraza.

- Najnižu i najopasniju temperaturu, nižu od minus 4,6 Celzijevih stupnjeva, izmjerili smo u svitanje, oko 6 ujutro. Nakon cjelonoćne borbe, u koju su bili uključeni grijanje nasada i lovci na mraz, ljudi su bili iscrpljeni pa smo se okrenuli zaštiti ranih sorti trešanja. Ujutro smo vidjeli da su neki od cvjetova otpali, neki dobili smećkastu boju, ali nadamo se da ćemo ih moći dodatno zaštititi uoči drugog vala zahladnjenja i mraza koji nas čeka - ukratko nam je Željko Ledinski, šef Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice, opisao dramu koja se događala u njegovu voćnjaku u Rovišću.

I iz Slavonije i Dalmacije stižu slične riječi voćara koji se nadaju da će uspješno preživjeti dva ključna sljedeća dana u borbi s mrazom za spas domaćeg voća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:07