NA UDARU KRITIKA

Lovren otkazao pretplatu na Disney+ jer je tvrtka stala u obranu LGBTQ+ zajednice, izazvao bujicu reakcija

Lovrena su neki korisnici Twittera optužili za homofobiju, dok su drugi doveli u pitanje kredibilnost njegove tvrdnje

Dejan Lovren; u krugu: fotografija kojom je Lovren dokazao navodno otkazivanje pretplate Disney+

 Marko Todorov/Cropix; Dejan Lovren/Twitter

Hrvatski nogometaš Dejan Lovren (32) u subotu je na svom službenom profilu na društvenoj mreži Twitter objavio da navodno više nije pretplatnik streaming servisa Disney+.

- Upravo sam otkazao pretplatu za Disney+. Odvratni Disney! - napisao je Lovren uz fotografiju na kojoj se može vidjeti kako klikom naočigled potvrđuje otkazivanje pretplate. Tekstualni dio objave obogatio je emojijem povraćanja te hashtagom #BoycottDisney.

Lovrenov je tweet u 18 sati prikupio nešto više od 6800 lajkova, a drugi su korisnici Twittera Lovrenov tweet ponovno objavili više od 4000 puta, s tim da ga je njih približno 2900 objavilo s vlastitim komentarom.

Lovrena su neki korisnici Twittera u tim komentarima optužili za homofobiju, a pažljiviji među njima primijetili su da hrvatski reprezentativac i nogometaš ruskog kluba Zenita iz Sankt Peterburga, čije je ujedno i kapetan, iako je navodno otkazao pretplatu, sadržaju na platformi Disney+ može pristupati do 22. prosinca 2022. godine. Drugi su pak istaknuli da Disney+ nije dostupan u Rusiji gdje igra od 27. srpnja 2020. godine.

Bilo je i onih koji su mu dali podršku.

Lovren je sam nešto kasnije na svom Twitter profilu objavio tweet konzervativne američke spisateljice i aktivistice Candace Owens.

- Vrbovatelji djece i pedofili. (Tvrtka Walt Disney) sad je otvoreno priznala da ima ne toliko tajnu agendu s vašom djecom. Ovo je smrt Disneyja - ustvrdila je Owens te uz svoju objavu priložila izjavu tvrtke Walt Disney koja je ustala protiv zakona kojim se nastavnicima javnim školama i odgojiteljima u javnim vrtićima u američkoj saveznoj državi Floridi brani raspravljanje o seksualnoj orijentaciji i identitetu. Owens je također pozvala na bojkot Disneyja.

Candace Owens pristaša je bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, kritizirala je pokret Black Lives Matter i Demokratsku stranku, a posljednjih je godina na društvenim mrežama promovirala nekoliko teorija zavjere. Za vrijeme pandemije koronavirusa SARS-CoV-2, istupila je protiv karantena, a izrazila je i skepsu prema cijepljenju protiv covida-19. Owens je tijekom rata u Ukrajini promovirala stavove Rusije o ekspanziji Sjevernoatlantskog saveza i ustvrdila da su "ruski životi važni".

Zakon koji nosi formalno ime "CS/CS/HB 1557: Prava roditelja u obrazovanju" prvo je čitanje u Predstavničkom domu američke savezne države Floride doživio 11. siječnja 2022. godine. U prijedlogu zakona koji je 29. ožujka parafirao guverner Floride Ron DeSantis, inače član Republikanske stranke, a koji na snagu stupa 1. srpnja 2022., između ostaloga stoji da se u učionicama s učenicima određenih dobnih skupina ne smije razgovarati o seksualnoj orijentaciji i spolnom identitetu.

Aktivisti iz LGBTQ+ zajednice zakon su odmah prekrstili u "Ne reci gej" zakon te istupili oštro protiv njega.

Glavni izvršni direktor Disney Bob Chapek i sam Disney 8. su se ožujka uključili u raspravu o spomenutom zakonu te dali podršku svojim zaposlenicima koji su dio LGBTQ+ zajednice. CNN je tada napisao da preko 75 tisuća stanovnika Floride radi za Disney te da je Chapek u emailu zaposlenicima rekao da će tvrtka inzistirati na uključivosti. Chapek, međutim, nije javno osudio zakon jer smatra da istup Disneyja može biti kontraproduktivan te da može potkopati napore da se nešto promijeni.

Chapek se nekoliko dana kasnije ispričao zato što je Disney šutio o zakonu. BBC je 11. ožujka napisao da su zaposlenici Disneyjeve podružnice Pixara tvrtku optužili da se kloni rasprave o "diskriminatornim zakona" te da istovremeno zarađuje na LGBTQ+ zajednici. Neki su zaposlenici u internim raspravama konstatirali da se trenuci homoseksualne privrženosti redovito izbacuju iz Disneyjevih filmova. Chapek je rekao da će aktivistima za prava LGBTQ+ osoba donirati pet milijuna dolara.

Dio Disneyjevih zaposlenika protiv zakona je prosvjedovalo tako što su 22. ožujka napustili svoja radna mjesta.

Disney je 28. ožujka na svom Twitteru objavio da smatra da se "Ne reci gej" zakon nikada nije trebao izglasati. "Naš cilj je da se ovaj zakon proglasi ništavnim i podržat ćemo organizacije koje rade na tome. Predano ćemo braniti prava i sigurnost LGBTQ+ članova Disneyjeve obitelji i LGBTQ+ osoba u Floridi i ostatku Sjedinjenih Američkih Država", rekli su iz Disneyja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 03:22