SUKOB KNJIŽEVNIKA

Lovrenović: Visković poziva na progon, odlazim iz tog društva!

Profesor Vjeran Zuppa smatra da se Visković trebao konzultirati s članovima prije javnog istupa

ZAGREB - Istaknuti pisac i novinar Ivan Lovrenović istupio je iz Hrvatskog društva pisaca (HDP) zbog teških kvalifikacija koje je piscu i kolumnistu Jutarnjeg Miljenku Jergoviću uputio predsjednik HDP-a Velimir Visković u intervjuu za dvotjednik Vijenac. U tom je intervjuu Visković rekao: “Nemoguće je naći Hrvata, osim možda Miljenka Jergovića, koji bi našao opravdanje za reafirmaciju četništva u Srbiji”. Naglasio je i kako je Jergović uz Aralicu njegova kritičarska zabluda te da je, ako je kod njega i bilo talenta, završio kao žrtva “megalomanske ambicije”.

Kritičarska zabluda

Svoje istupanja iz HDP-a Lovrenović, pak, smatra jedinim načinom da izrazi svoj prosvjed i indignaciju, a svoju odluku je obrazložio i u kratkom pismu. “Ne pamtim kad sam pročitao kraću a opakiju tvrdnju jednoga književnoga i javnog uglednika. Jedna je stvar što je potpuno netačna, odnosno svjesno lažna. To se može ostaviti autoru na dušu i na karakter. Mnogo gori i opasniji je način na koji je artikulirana i odaslana - kao lozinka kojom se svim zainteresiranim i entuzijastičnim domoljubima signalizira da bi bogougodno hrvatsko djelo bilo nekako maknuti toga zloćudnog ‘reafirmatora četništva’. O Miljenku Jergoviću može misliti što god tko hoće. Tako i Velimir Visković može priznavati da mu je on ‘kritičarska zabluda’; ne vjerujem da taj kasni autodafe može nauditi Jergovićevoj književnosti, više govori o kriteriologiji kritičara i kanonizatora hrvatske književnosti. No, ugrožavanje nečijega fizičkoga integriteta sasvim je druga stvar, na to nitko ne smije imati pravo”, obrazložio je Lovrenović te dodao da istupa i zbog toga što nakon objave intervjua nije primijetio niti jednu jedinu javnu reakciju - ni od uprave i članova HDP-a, niti u cijeloj hrvatskoj javnosti.

Žali zbog ostavke

Predsjednik HDP-a Velimir Visković kaže da žali zbog Lovrenovićeve ostavke u organizaciji jer smatra da njegova ocjena o Jergovićevoj reafirmaciji četništva s HDP-om nema nikakve veze.

Svoje ocjene o toj reafirmaciji Visković, kako kaže, temelji na intervjuu koji je Jergović prošle godine dao Vremenu i “njegovu pozitivnom odnosu prema ‘tragizmu’ Draže Mihailovića”, pri čemu ne isključuje ni mogućnost da je sve plasirano za potrebe srbijanskog tržišta. Naglašava da u svemu ima bezrezervnu podršku članova Predsjedništva HDP-a.

No, ugledni sveučilišni profesor i teatrolog Vjeran Zuppa baš i nema razumijevanja za Viskovićev istup jer smatra da su takav izljev bijesa i ta vrsta kvalifikacija naprosto nedopustivi s obzirom na funkcije koje obnaša.

Vrijedan pisac

- Rad Miljenka Jergovića poznajem jako dobro i nije mi poznato da se u tom radu može pronaći bilo što što bi ostavilo prostora za tako tešku političku kvalifikaciju, budimo precizniji objedu. Viskovićeve izjave očito su rezultat golemog razočaranja u Miljenka Jergovića. No, on je osoba koja obnaša nekoliko visokih i važnih funkcija i takav izljev bijesa s tako teškim političkim kvalifikacijama naprosto je nedopustiv. Nije mi jasno kako si je mogao dopustiti ekskluzivitet da s tako teškim političkim ocjenama istupi u javnost bez prethodne konzultacije bilo s članovima ili upravom Društva koje zastupa, jer kao što Lovrenovićevo istupanja iz Društva pokazuje, članovima ne može biti svejedno s kakvim političkim ocjenama u javnost izlazi njihov predsjednik. Koji je kritički smisao, a politički besmisao svega toga? Ne smije se ni šutke i mučki prijeći ni preko toga da je Lovrenović, meni jako drag čovjek, vrijedan pisac, ali što je još važnije, iznimno pošten čovjek koji misli i govori s mjerom i nalazi se u specifičnim političkim uvjetima, zbog tih izjava istupio iz Društva - komentirao je Zuppa. Pisac Predrag Matvejević samo je naglasio da mu je izuzetno žao što Ivan Lovrenović, pisac kojeg iznimno cijeni, neće biti u istom Društvu u kojem je i on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 15:07