SISAČKA ŽUPANICA

LOVRIĆ MERZEL IZ PRITVORA 'Žalit ću se Ustavnom sudu, povrijeđena su moja ljudska prava!'

Smatra da su joj povrijeđena ljudska prava kada joj je kao "otegotna okolnost" za produljenje istražnog zatvora uzeta funkcija na koju je izabrana neposrednom voljom građana.
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Zatvorena sisačko-moslovačka županica Marina Lovrić Merzel obratit će se Ustavnom sudu jer smatra da su joj povrijeđena ljudska prava kada joj je kao "otegotna okolnost" za produljenje istražnog zatvora uzeta funkcija na koju je izabrana neposrednom voljom građana.

Njen odvjetnik Berislav Živković kazao je Hini da će se glavnina ustavne tužbe odnositi na sudski stav da se istražni zatvor može produljivati zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela dok god ne podnese ostavku na izabranu funkciju na kojoj je bila kada su počinjena nedjela za koja ju terete.

BURA U SISKU 'Podnesite svi ostavke, županija se ne može voditi iz zatvora'

"U Hrvatskoj trenutno imamo više čelnika lokalne vlasti koji su pod istragom ili su optuženi zbog kaznenih djela koja su počinili na dužnosti, a i dalje obnašaju svoje izabrane funkcije te se brane sa slobode", ističe Živković.

Ustavnom će se sudu, kaže, obratiti čim dobije pisano rješenje izvanraspravnog vijeća koje je odbilo njegovu žalbu na produljenje istražnog zatvora županici osumnjičenoj za korupciju za dodatnih dva mjeseca.

"Pismeni otpravak još nisam dobio u svoj sudski pretinac, a ni županica ga nije primila u Remetincu", dodao je odvjetnik.

Marina Lovrić Merzel u zatvoru je, zbog sumnje da bi na slobodi mogla ponoviti kazneno djelo, ali i utjecati na svjedoke, od početka travnja. Tužiteljstvo ju tereti da je preplatila zgradu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Sisku, ali i da je šest milijuna kuna nezakonito potrošila na savjetnike, javni novac trošila na zabave, privatne troškove plaćala službenom karticom te županiju oštetila raskinuvši dogovor o prodaji Cesta Sisak. Ukupna šteta za koju je sumnjiče veća je od 10,5 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:22