OTVORENO NA HRT-u

LOVRINOVIĆ 'Zašto vi u Mostu niste hapsili ako ste imali dokaze? Imali ste i policiju i pravosuđe, meni se čini da se tu nešto veće valja iza brda'

S lijeva na desno: Ivan Lovrinović, Gordan Maras, Robert Podolnjak, Dražen Bošnjaković
 HANZA MEDIA

Ima li oporba dovoljno ruku za smjenu ministra Zdravka Marića? Zašto se Božo Petrov ne smije dignuti sa stolca predsjednika Sabora? Hoćemo li imati parlamentarne izbore zajedno s drugim krugom lokalnih?

Ovo su samo neka od pitanja o kojima su u emisiji Otvoreno HRT-a o krizi vlasti raspravljali Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku), Robert Podolnjak (Most), Dražen Bošnjaković (HDZ) i Gordan Maras (SDP).

Na početku je Bošnjaković rekao da je uvjeren da će njegova stranka prikupiti većinu te da Marić neće biti smijenjen, no nije otkrio tko bi sve u toj većini bio. S druge strane, Maras je ponovio raniju tvrdnju o 77 zastupnika koji su za Marićevu smjenu, ali je priznao da se ta brojka može promijeniti 'preko noći'.

- Sabor bi morao biti mjesto slobodnomislećih ljudi, a ne partijskih dizača ruku. Srećom, mi u Promijenimo Hrvatsku nemamo partijskih obaveza. Zato i gospodin Ivica Mišić ima pravo na mišljenje, pogotovo što je poduzetnik i gospodarstvenik koji zna kako se posluje. Nikakvih drugih motiva nije imao, njega ne zanimaju funkcije. Ja mislim drugačije jer svatko ima pravo na svoje mišljenje. Moramo prestati lagati građane i čista obraza glasati - kazao je Lovrinović.

Robert Podolnjak naglasio je kako je i jedna anketa pokazala da većina građana misli da Zdravko Marić mora otići. - Toliko o našem izazivanju kaosa - kazao je Podolnjak.

- Mi smo odluku o opozivu donijeli tjedan dana prije sjednice Vlade. Jasno smo rekli da će ministri glasati jednako kao i zastupnici Mosta. Način na koji je premijer razriješio naše ministre je krajnje nekorektan. Ja cijenim mišljenje profesora Smerdela koji je rekao da je Plenković imao pravo te da Božo Petrov nije smio voditi današnju sjednicu, no postoje i druga mišljenja - rekao je Podolnjak.

- Činjenica je da ne postoji stabilna većina za razrješenje Petrova. On danas nije otišao s mjesta predsjednika Sabora jer bi onda netko iz redova HDZ-a zasjeo na njegovo mjesto - mišljenja je Podolnjak.

Dražen Bošnjaković smatra kako to nije istina. - Ma da, samo smo čekali da mu netko uleti na stolicu. On oteže cijelu stvar i poziva se na poslovnik, no jasno je da ga ne podržava natpolovična većina - kazao je Bošnjaković

- Mi smo u čudnoj situaciji. Petrov neće biti predsjednik Sabora, to je pitanje dana. No, iz HDZ-a žele ustoličiti Jandrokovića iako nemaju većinu. Je li vama normalno da premijer kaže kako nije bitno da nemamo ministra policije, već da će on o tome odlučiti i onda obavijestiti Sabor - rekao je Maras.

- Mi nismo krivi ako dođe do novih izbora. Mi smo vladali četiri godine, a ovi su u godinu dana srušili dvije Vlade - kazao je Maras.

- Most je trebao donijeti stabilnost da Vlada može mirno raditi. Bili smo korektan partner, no premijer je išao sve rušiti zbog jednog ministra - replicirao je Podolnjak Marasu.

- U Agrokoru je bilo 25 izvršnih direktora. Tu su i konzultantske kuće, kreditne agencije... Nitko nije upućivao da bi se ovako nešto moglo dogoditi - kazao je Bošnjaković.

Lovrinović nije želio ocijeniti Zdravka Marića kao ministra već je rekao da ga smeta dvolična politika. - Jedno su u Mostu pričali o lex Agrokoru ili poreznoj reformi, a kad je došlo na red glasanje - druga priča. Grmoja ovih dana 'puca' po svima. Pa gdje mu je bio taj papirić o neplaćanju poreza Agrokora prije. Što bi ga i dalje čuvao u džepu godinama da nije došlo do ove krize? Ovo je sve namjerno osmišljeno, jer očito se iza brda nešto veće sprema. Prestanite glumiti ako ste već ušli u koaliciju. Imali ste policiju i pravosuđe u svojim rukama. Pa što niste hapsili? - upitao je Lovrinović Podolnjaka.

- Nije korektno od Lovrinovića koji je bio dio Mosta da sada govori ovako o Petrovu. Mi smo jasno rekli, ako postoji 79 potpisa za smjenu Petrova, pa pokažite potpise i za Jandrokovića. Jasno je da ste u koaliciji s HDZ-om - uzvratio mu je Podolnjak.

- Mi smo u neustavnoj Vladi i zato vam predsjednica saziva razgovor u petak - rekao je Podolnjak.

- Mi i dalje pozivamo da oformimo većinu u Saboru i ne idemo na izbore koji su trošak. Ponudili smo rješenja oko Agrokora i dobili smo vrijeme da se tvrtka restrukturira. Što je napravio SDP? Ponašaju se nezrelo - kazao je Bošnjaković.

- Nudili smo mi rješenja, a ova vaša će građani skupo platiti. Istina je da se u Agrokoru vrše selektivna plaćanja prema dobavljačima - uzvratio mu je Maras.

- Trebalo je razmišljati o ustavnim promjenama jer je moguća i manjinska Vlada. No, smatramo da je jeftinije pitati građane - ustvrdio je Podolnjak.

- Građani nerado izlaze ne izbore, no znaju tko je zakuhao cijelu situaciju - za kraj je rekao Ivan Lovrinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:43