AFERA ZA AFEROM

LOVRO KUŠČEVIĆ UNIO RAZDOR U VLADAJUĆOJ KOALICIJI! Partner HDZ-a traži hitan sastanak i smjenu ministra obilježenog brojnim aferama!

 
Andrej Plenković i Lovro Kuščević
 Goran Mehkek / CROPIX

Raste pritisak na premijera Andreja Plenkovića zbog afera koje je nanizao ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević, ne samo medijski i iz oporbe koja priprema zahtjev za opoziv, nego i unutar koalicije u kojoj HNS traži smjenu i hitni sastanak, a čini se da su i u HDZ-u neki postali svjesni da se njegova pozicija teško više može braniti.

Zadnja Kuščevićeva afera, koju su objavila 24 sata, čini se dosad najozbiljnija. Kuščevićeva je supruga, naime, prije više od 10 godina kupovala jeftina poljoprivredna zemljišta u Nerežišćima na Braču, u vrijeme dok joj je suprug ondje bio načelnik, da bi ih poslije, nakon prenamjene, jako dobro unovčila.

Ukupno je za kupnju 4519 četvornih metara, pišu 24 sata, potrošila samo 60.000 kuna, a nakon izmjene prostornog plana, kada su pašnjaci postali vrijedne građevinske parcele, dio zemljišta prodala je za čak 1,5 milijuna kuna, a ostalo joj je i zemljište vrijedno 1,3 milijuna kuna, odnosno priskrbila je čak 2,8 milijuna kuna. Kuščević tvrdi da se on tada kao načelnik izuzeo iz odlučivanja, a jučer je i aktualni načelnik Svemir Obilinović poslao priopćenje u kojem pojašnjava da je Općinsko vijeće izglasalo izmjene prostornog plana isključivo s ciljem razvoja općine i svima pod jednakim uvjetima te da su za to dobili suglasnost svih nadležnih tijela županije i države.

Pitanje kaznene odgovornosti

- Načelnik ne odlučuje o proceduri donošenja prostornog plana - poručuje Obilinović. Dakle, pitanje je ima li tu kaznene odgovornosti za Kuščevića, ali je sasvim sigurno da ima moralne i političke, dok s druge strane pravni stručnjaci kažu kako vide elemente moguće kaznene odgovornosti u priči oko izvlačenja imovine iz vlastite tvrtke koju je Kuščević poslao u stečaj.

SVE AFERE LOVRE KUŠČEVIĆA

- Iz dosadašnjeg profesionalnog iskustva, postoje neki momenti koji apsolutno opravdavaju aktivnosti Uskoka u njegovu postupanju. Radi li se tu o ostvarenju elemenata kaznenog djela ili ne, to se mora nedvojbeno utvrditi. Međutim, prisvajanje imovine tvrtke da nakon toga ona ode u stečaj, da onemogućiš vjerovnike da naplete potraživanja, zaista upućuje na mogućnost postojanja kaznenog djela - pojašnjava ugledni odvjetnik Branko Šerić.

Kada je pak riječ o zaradi na prenamjenama zemljišta, Šerić kaže da je riječ o suspektnom ponašanju te da se također treba utvrditi je li riječ o kaznenom djelu.
- Ja sam kupio zemljište pod Sljemenom koje je bilo građevinsko, da bi nakon dvije godine ušlo u zonu Parka prirode. Bio sam ljut i imao sam tu nesreću, ali ja nisam bio ministar ili načelnik da potezom pera prenamjenjujem zemljišta - kaže Šerić.

Zbog ozbiljnosti afera koje je nakupio ministar gotovo sve struje u HDZ-u sada očekuju od Plenkovića da se odredi prema Kuščeviću te da riješi problem ministra koji je postao prevelik teret Vladi i stranci.

- Nije toliki pritisak da se Vlada rekonstruira, nego želja da se nešto učini, posebno u odnosu na Kuščevića - govori naš sugovornik blizak premijeru i priznaje da su afere koje se svakodnevno otvaraju prilično neugodne za Vladu i cijeli HDZ.

Sugovornici kažu kako se s premijerom ne može razgovarati jer je stalno zauzet, osim domaćih tema tu su i razgovori o predsjedniku Europske komisije i pripreme za predsjedanje EU.

Zahtjev za opoziv

Na pitanje hoće li premijer Plenković dozvoliti da zbog SDP-ova zahtjeva za opoziv Kuščevića Sabor mora usred ljeta izvanredno zasjedati te da u vrijeme kada nema nikakvih političkih aktivnosti građani budu bombardirani raspravom o manipulacijama s prostornim planovima na kojima je narasla vrijednost ministrove imovine i čudnim kupoprodajnim ugovorima, naš sugovornik nije imao odgovor.

Kaže da je premijer branio Kuščevića, ali je nakon toga puno toga novog izišlo na vidjelo te ne može reći kakav je trenutačno Plenkovićev stav.
S druge strane, sljedeći bi se tjedan na koalicijskom sastanku trebalo razgovarati o Kuščeviću, ali i o mogućoj široj rekonstrukciji Vlade. Najavljuju to u HNS-u, u kojem smatraju da Kuščević mora otići, ali i neki drugi koalicijski partneri traže da premijer riješi problem.

- Kada bi Kuščević imao imalo političke odgovornosti i političkog morala, on bi zbog svega ovoga sam trebao dati ostavku, a ako je ne da, onda premijer mora reagirati i kada bude rekonstrukcija Vlade, Kuščevića mora smijeniti - poručuje visoki izvor iz HNS-a.
Dodaje kako nemaju sve informacije, ali ovo što čitaju u medijima djeluje vrlo ružno i duboko nemoralno te će zbog toga tražiti koalicijski sastanak.
šira rekonstrukcija - Tražit ćemo i da se konačno napravi i rekonstrukcija Vlade, jer koga mi to branimo i zašto? - pita se naš sugovornik iz vrha HNS-a.

Dodaje da sada već nekoliko ministara opterećuje Vladu, ali ostavljaju pravo premijeru da odluči koga će zamijeniti.
- To njemu ostavljamo na volju - zaključuje.

S druge strane, Klub zastupnika stranke Milana Bandića kaže kako ih, naravno, zanimaju detalji oko Kuščevića, ali ne zaoštravaju priču poput HNS-a.
- Naš je stav da podupiremo Vladu Andreja Plenkovića, a ministre bira on. Zanimaju nas detalji jer bilo bi dobro znati podrobnije o ovome što se piše u medijima, ali imamo povjerenje u premijera koji sam bira ministre - poručuju u Bandićevu klubu.

Stigla reakcija Vlade

Iz Vlade poručuju kako su razgovarali s potpredsjednikom Vlade Štromarom koji je opovrgnuo navode da će HNS pokrenuti opoziv ministra Kuščevića.

- Ultimatumi ne dolaze u obzir. Sastanak parlamentarne većine mjesto je na kojem se trebaju iznositi takve stvari, a ne putem medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:55