OŠTRICA SATIRE

'LUCIĆEVA PJESMA 'IĆI MIĆI AHMIĆI' OČITO OSUĐUJE ZLOČINE' Hrvatsko društvo pisaca brani Lucića od napada žrtava masakra

 Srđan Vrančić / CROPIX

ZAGREB - Hrvatski PEN centar i Hrvatsko društvo pisaca oštro su danas osudili "progon" pisca i novinara Predraga Lucića čija je pjesma "Ići mići Ahmići" u Bosni i Hercegovini izazvala oštre reakcije, posebice kod udruge članova obitelji žrtava u Amićima koja je pjesmu nazvala "ismijavanjem žrtava zločina".

Dok ta udruga drži da pjesma veliča „zločince koji su počinili jedan od najmonstruoznijih masakara nad civilnim stanovništvom u BiH“, Hrvatski Pen i HDP smatraju da je riječ o satiri koja je usmjerena na odnos prema zločinu, a ne na žrtve zločina, kao što mu se pokušava podmetnuti.

"Satirička oštrica Predraga Lucića produktivno je usmjerena prema počiniteljima i negatorima zločina, bez obzira na to kojem narodu pripadali", priopćili su hrvatski književnici.

Ističu kako je nakana kritike i satire, ma koliko bolan njihov sadržaj bio, u ovom slučaju suočiti se sa zločinom, osuditi ga, simbolički se poistovjetiti sa nevinim žrtvama i tako otvoriti prostor pomirbe.

"Svima kojima nije cilj započeti novi zločin jasno je da se u Lucićevim 'Ahmićima' radi o književnom postupku koji s velikom dozom sućuti i poistovjećenja sa žrtvom imenuje i osuđuje ono što se, na veliku žalost svih nas, uporno prikriva."

Uz to udruge književnika ocjenjuju da je nedopustivo i pogubno progoniti tako odvažan stav.

"Svaki poziv na progon Predraga Lucića – osim što je, sučeljen sa zdravim razumom, razumu objavio kapitulaciju – zlonamjeran je i huškački čin ispod svake civilizacijske razine i zaslužuje svaku osudu", zaključuju PEN i HDP.

Predrag Lucić je spornu pjesmu izveo u travnju u Mostaru tijekom promocije svoje knjige „Mjesec iznad Splita“.

Snimka izvedbe postavljena na internet naknadno je izazvala različita regairanja, a najoštrije je bilo ono udruge „Žrtve rata 16. travnja“ iz Ahmića koja okuplja članove obitelji 113 ubijenih u masakru nad bošnjačkim civilima što su ga 1993. godine u tom selu u središnjoj Bosni počinili pripadnici HVO.

„Preživjeli i obitelji žrtava ne prihvaćaju ovakav način satiričnog ismijavanja zločinaca iz vlastitih redova naroda kojem pripada Lucić“, stoji u priopćenju uz konstataciju kako Lucić bez obzira na svoj kredibilitet kritičara bivšeg režima u Hrvatskoj nema pravo pretvarati ovakav zločin u satiru.

„Držimo kako nitko nema pravo poigravati se osjećajima žrtava i preživjelih posebice u apsurdnim okolnostima Balkana gdje takve ideje zbog izostanka zdravih procesa suočavanja s prošlošću po pravilu završe kao uvrjedljivi navijački slogani i parole huligana i fašista."

Uslijedila su i brojna reagiranja na internetskim portalima. U jednoj od reakcija kolumnist portala Bošnjaci.net Mustafa Abdukić Lucićevu je pjesmu nazvao „zabavom dokoličara, cinika i besciljnika“. Usporedio je pjesmu s mogućnošću da netko napiše satiru o Hitleru i židovskim žrtvama holokausta.

U formumima na internetskim portalima objavljene su brojne kritike i uvrede na Lucićev račun, a upućene su mu i izravne prijetnje zbog kojih su reagirali Društvo novinara BiH i bosanskohercegvački PEN centar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 02:20