KRETIVNOST I PODUZETNIŠTVO

LUDA POSLOVNA IDEJA IZ GORSKOG KOTARA Domaći suvenir s medvjeđim izmetom novi je hit

 Hanza Media

Poznati hrvatski dizajner Danijel Popović, koji već dugi niz godina ima stalnu adresu u Crnom Lugu u Gorskom kotaru, osmislio je vrlo neobičan suvenir iz naše zemlje, no koliko god vam se ideja činila bizarnom, pokazala se uspješnom, piše Slobodna Dalmacija.

Popović je upakirao medvjeđi izmet i ponudio ga kao autohtoni suvenir turistima i namjernicima koji stižu u susjedstvo Nacionalnog parka Risnjak.

Ideja je potekla s jednog putovanja kad se 1984. godine, tada grafički urednik u izdanjima Vjesnika, vraćao se s kolegama sa svjetskog prvenstva novinara skijaša u Salt Lake Cityju. Stali su u Denveru i ondje pronašli ‘najskuplje govno na svijetu’. Naime, Amerikanci su zapakirali ‘bull shit’ (odnosno, bikov izmet) i prodavali ga za 17,5 dolara.

‘Kupio sam odmah tri komada za dar i kada sam se vratio u Zagreb, u redakciji su se zamalo potukli tko će ga dobiti i odnijeti kući’, rekao je Popović.

Tako je ove godine dizajner počeo raditi na novom goranskom suveniru. Nakon nekoliko dana susreo se sa skandinavskim znanstvenicima koji su stigli u SLoveniju na tri mjeseca gdje su proučavali izmet divljih životinja. ‘Odnio sam im 50 komada. Nisam se ni okrenuo, sve se razgrabilo. Prijatelj iz Slovenije mi se naljutio jer kada je on došao, više nije ostao nijedan. Odmah su mi naručili tisuću komada i posao je krenuo’, veli Popović za Slobodnu Dalmaciju.

Svoj suvenir danas prodaje za 10 eura po komadu i kroz smijeh kaže: ‘Sve je 100 posto prirodno, ekološko, bez boja, mirisa, aditiva.’

Popovići u Crnom Lugu imaju i svoga kućnog medvjeda. ‘Dolazi nam do praga od svojih malih nogu, ali nikada kada su tu gosti. On raspoznaje mirise na tri kilometra i kada osjeti stranca, zaobilazi u širokom luku. Kada smo doma supruga i ja, sada i unuk na kojeg se navikao, eto ti njega posve bezbrižno’, ponosan je Danijel na svog susjeda iz šume. Odmah nudi i fotografiju četveronožne zvijeri snimljenu u svom dvorištu.

Što se noviteta među suvenirima tiče, kolege su mu se prvo smijali. ‘Reakcije su sada 99 posto pozitivne. Jedino kada sam došao u Nacionalni park Risnjak i pokazao im, počeli su mi se smijati. Njima je to pomalo banalno jer se svakodnevno susreću s tim, ali jednom strancu ili turistu iz drugog kraja Hrvatske nije nimalo. Medvjed je priča i ja sam je iskoristio’, objašnjava Danijel Popović.

Inače u svom poslovnom pothvatu nije naišao na velike birokratske barijere, pa tako medin izmet nesmetano i bez ikakve naknade uzima u šumi, i to najčešće kod lovačkih čeka. Sve plasira kroz svoj OPG.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:23