CRNA MOGUĆNOST

Luetić: ‘Bojim se kako ćemo doći u poziciju da biramo koga ćemo staviti na respirator‘

Što se tiče onkoloških pacijenata koji su ostali bez lijekova, Luetić se nada da će se to riješiti u roku od nekoliko dana
Prizor iz KB Dubrava
 Goran Mehkek/Cropix

Jesu li liječnici zadovoljni nakon sastanka s ministrom zdravstva Vilijem Berošem pitala je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus predsjednika Hrvatske liječničke komore Krešimira Luetića.

"Ministar je iznio stav Vlade koja misli da su mjere zadovoljavaljuće, i da treba pričekati do postrožavanja mjera. Mi smo jasno artikulirali da mjere treba dovesti već sada. Doći će do značajnog preopterećenja zdravstvenog sustava i do lockdowna", kaže Luetić te ističe da je "zdravstveni sustav već opterećen COVID pacijentima, a ako se nastavi trend nećemo imati mogućnost pružiti skrb svima koji će je trebati".

Trenutno je 135 pacijenata na respiratorima i postoji opasnost da respiratora ne bude dovoljno.

"I to je crna mogućnost, toga se pribojavamo. Da budemo u poziciji da biramo koga ćemo staviti na respirator, kome ćemo pružiti šansu za preživljavanje", rekao je Luetić.

image
Predsjednik HLK Krešimir Luetić
Ranko Šuvar/Cropix

Postoji mogućnost da se uređaji posude iz drugih zemalja, ali Luetić se nada da to toga neće doći jer smo u prvom valu vidjeli da to baš i ne funkcionira.

"Hrvatska ima najliberalnije mjere, a svaki dan imamo rekordne brojke. Treba poslati poruku kroz strože mjere da situacija nije dobra", smatra predsjednik HLK-a.

Što se tiče onkoloških pacijenata koji su ostali bez lijekova, Luetić se nada da će se to riješiti u roku od nekoliko dana i ističe da onkološki pacijenti, uz COVID pacijente, moraju biti prioritet, javlja Dnevnik.

Moguće je i da za godinu dana imamo porast novodijagnosticiranih s drugim opasnim akutnim ili zloćudnim bolestima te još jednom ističe da moramo održati zdravstveni sustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:31