IZRAEL KAO PRIMJER

Luetić: ‘Peti val dolazi sigurno, pitanje je samo njegove snage. Svi trebamo uzeti booster dozu‘

Šef Hrvatske liječničke komore kaže da će se u Hrvatskoj s relativno niskom razinom cijepljenja i i 2022. brojati rekordne crne brojke

Red za cijepljenje

 Ranko Šuvar/cropix

Dok neke europske države zbog loše epidemiološke slike pooštravaju mjere pa je tako Austrija objavila da od 1. veljače uvodi obvezno cijepljenje, a Njemačka je najavila da bi i ona mogla od tog datuma učiniti isto, Hrvatska zasad ne uvodi nove mjere, a vladajući ponavljaju da se za sada ne razmišlja o obveznom cijepljenju.

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, govoreći o tim temama u emisiji "Studio 4" HRT-a, rekao je da opasnost za sve u Hrvatskoj predstavlja preopterećenje zdravstvenog sustava.

"Kad naiđe val ovakve snage s 2500-2600 hospitaliziranih onda je to neminovno preopterećenje. Nemamo mi u pričuvi 1000 ili 2000 liječnika koji sad uskaču za tih 2600 oboljelih. U bolnici gdje radim, Klinika za neurologiju na Sv. Duhu morala je iseliti cijelu zgradu da bi se osigurali kapaciteti za covid pacijente. Samim time neurološki pacijenti nemaju zdravstvenu skrb kakvu su imali prije četvrtog vala", rekao je Luetić.

Dok države koje imaju visoku razinu cijepljenih razmišljaju o obveznom cijepljenju, u Hrvatskoj s relativno niskom razinom cijepljenih, kaže, i sljedeće godine će se brojati rekordne crne brojke.

"Ukupno gledajući, u Hrvatskoj ćemo ove godine imati 60.000 mrtvih. Covid je zasigurno pridonio takvoj brojci. Nekih 5-6 posto više nego prošle godine kad je bila najviša smrtnost od Drugog svjetskog rata. Kada to uzmemo u obzir, uz činjenicu da Hrvatska ima jedne od najliberalnijih mjera u Europi, onda čudi otkud toliko otpor građana i podjele, zašto je to prisutno?".

Dok Slovenija razmišlja o tome da oni koji nisu cijepljeni sami snose dio troškova bolničkog liječenja, predsjednik HLK smatra da u Hrvatskoj takva mjera ne bi bila provediva.

Bolnice - svijet pandemije, bolesti i umiranja

"Kod nas bi se to teško provelo, iako ima argumenata i za jednu takvu mjeru".

Navodi kako u bolnicama i dalje vlada opterećeno ozračje, s velikim brojem pacijenata, s prekovremenim radom, dežurstvima...

"To je jedan realan svijet pandemije, svijet bolesti i umiranja. Imate onda ovaj drugi svijet, prestali smo se brinuti, pojavila se jedna bešćutnost u društvu prema svom tom umiranju. Bolnice će do kraja godine biti preopterećene, a pitanje je što nas čeka iza Nove godine. Sasvim sigurno je da će uslijediti peti val, pitanje samo kada će biti tu i kakve će snage biti", upozorio je.

Istaknuo je i kako je liječnička struka još prije mjesec dana uputila Vladi i Nacionalnom stožeru civilne zaštite prijedlog da se covid-potvrde donesu kao obveza za sve poslodavce i za ulazak u sve javne prostore.

"Takva konzistentnost poslala bi poruku građanima da je Vlada odlučila maksimalno zaštititi sve građane, bio bi to dodatni poticaj za cijepljenje, izbjegli bi se politikantski napadi zašto za knjižnicu mora imati covid-potvrdu, ali ne za kockarnicu. Struka podržava covid-potvrde i traži da se uvedu za sve poslodavce i za sve zatvorene prostore".

Luetić je upozorio kako je iznimno važno da se građani docijepe booster dozom što se, kaže, vidi iz primjera Izraela koji uspješno prolazi kroz četvrti val.

Govoreći o cijepljenju djece, Luetić je rekao kako je Izrael i na tom području napravio iskorak. Smatra da epidemiolozi trebaju dati jasan odgovor treba li krenuti u masovnije cijepljenje djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:54