BEZ DILEME

Luka Bebić: Bljesak je briljantna čista akcija koja nam može služiti na čast

Šesnaesta obljetnica obilježavanja VRA Bljesak ove je godine protekla puno skromnije no prijašnjih godina
Zagreb, 290411.Hrvatsko narodo kazaliste.Proslava 150. godisnjice utemeljenja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Hrvatskom narodnom kazalistu. Na fotografiji: Predsjednik Sabora Luka Bebic drzi svecani govor.Foto: Zeljko Grgic / CROPIX
 Zeljko Grgic / CROPIX

OKUČANI - U Okučanima je polaganjem vijenaca ispred Središnjeg križa i Svetom misom obilježena 16-ta obljetnica VRA Bljesak koja je započela 1. svibnja 1995 .

U samo 36 sati oslobođeno je 500 kvadratnih kilometara do tada okupiranog teritorija i nakon četverogodišnje prometne izolacije ponovo je uspostavljena prometna veza istočnog dijela Slavonije sa ostalim dijelovima Hrvatske. U akciji su poginula 42 hrvatska branitelja dok ih je 162 ranjeno.

- Bljesak je neupitan i to je značilo jednu ozbiljnu akciju koja je preokrenula tijek rata i stvorila uvjete da vojnim snagama i diplomatskim zalaganjima dobijemo konačno državu. Bljesak je nešto što je slavno započelo i slavno završilo - kazao je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

Na pitanje da li je nakon srpskih „revizija“ akcija Hrvatske vojske, sada na redu Bljesak - Bebić je odgovorio:

- Međunarodna javnost, koja je budno pratila ovu akciju i zemlje koje su na neki način i stalne članice Vijeća sigurnosti - nisu našle niti jednu zamjerku Bljesku. Mislim da je to jedna briljantna čista akcija koja nam može služiti na čast i ne vidim da bi bilo koja revizija mogla ugroziti takav jedan dojam o Bljesku kao nečemu što je označilo preokret i uvjetovalo ostale pobjede i konačno oslobađanje Hrvatske.

Šesnaesta obljetnica obilježavanja VRA Bljesak ove je godine protekla puno skromnije no prijašnjih godina i bez nazočnosti predsjednika države i premijerke koji se nalaze u službenom posjetu SAD-u odnosno Rimu. Ipak, tu su bili njihovi izaslanici (general-pukovnik Drago Lovrić i ministar Tomislav Ivić) koji su zajedno s ostalim izaslanstvima: obitelji poginulih branitelja, Hrvatskog sabora kojeg je predvodio predsjednik Luka Bebić, HV i Oružanih snaga ) general-pukovnik Slavko Barić)… - položili vijence i upalili vijence ispred Središnjeg križa u okučanskom parku .

Inače, i 16 godina poslije, u Okučanima se ne živi nimalo lagodno, a od 4300 žitelja 601 osoba je bez posla. Ipak, Okučani su danas najveće gradilište u Brodsko-posavskoj županiji a u gospodarsko i komunalnu infrastrukturu trenutno je investirano 30-ak milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 15:31