KAD BARBA LUKA PUTUJE

Luka Bebić: 'Ne idemo okolo tamburati, ni u puko razgledavanje, ovo je parlamentarna diplomacija'

Šef Sabora u devet mjeseci prešao je 60.000 kilometara. Sve teže podnosi daleka putovanja, naročito na Zapad, i želio bi da to netko radi umjesto njega, ali, kaže, mora zbog funkcije
 Denis Jerković/CROPIX

ZAGREB - Priznajem da sam puno toga vidio što sigurno ne bih da nisam predsjednik Sabora. Ali, više ne podnosim dobro putovanja i promjene vremenskih zona. Pogotovo mi je teško ako putujem na Zapad. Kad se vratim u Hrvatsku, treba mi nekoliko dana za oporavak. Zato mi sve to ne pričinjava naročito zadovoljstvo. Zapravo bih htio da ide netko umjesto mene, ali moram ja kao predsjednik Sabora - izjavio je nedavno Luka Bebić koji se trenutačno nalazi na petodnevnom službenom putu u Japanu.

Zbog teškoća s putovanjima na Zapad, šef parlamenta očito je odlučio promijeniti taktiku, pa zadnjih mjeseci putuje istočnije. Tako je od kolovoza prošle godine posjetio još Kinu, Indiju, Izrael i Katar.

Pet velikih putovanja

Samo na tih pet velikih putovanja, uključujući i Japan, Bebić je u zadnjih 9 mjeseci prešao gotovo 60.000 kilometara na račun poreznih obveznika. Putovao je Bebić u zadnjih pola godine i na kraćim, europskim relacijama - u Austriju, Mađarsku, Švedsku, Ukrajinu i Sloveniju.

- Ne idem da bih vidio svijeta, već prihvaćam pozive predsjednika parlamenata koji su bili u Hrvatskoj. Mi ne idemo tamburati i u puko razgledavanje. Parlamentarna diplomacija sve je više u modi. Ne razgovaramo samo o odnosima između parlamenta već tu iskrsavaju i brojne druge teme. Posebno gospodarske. Konstruktivan sam - pojasnio je Bebić u medijima svoja sve češća putovanja izvan zemlje.

Kad je Luka Bebić u siječnju 2008. preuzeo mandat šefa Sabora, te godine posjetio je - dva puta Bugarsku i Francusku, Portugal, Mađarsku, Latviju, Slovačku, Švedsku, Belgiju, Albaniju, Makedoniju i Crnu Goru. U 2009. godini broj Bebićevih putovanja se povećao, a na najatraktivnija se otisnuo u posljednjih devet mjeseci nakon odlaska Ive Sanadera s premijerske funkcije.

Mjere štednje

No, otkako su uvedene mjere štednje s Bebićem putuju manja izaslanstva tako da su u Japan, osim dvoje zastupnika Vesne Pusić i Miranda Mrsića, otputovali još prevoditelj i zaposlenik iz osiguranja.

Za put u Japan Sabor je, doznajemo, snosio troškove zrakoplovnih karata, dok su se za smještaj pobrinuli domaćini. Inače, za putovanja u Saboru se godišnje, kako doznajemo, izdvoji nešto više od pet milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:42