PREVARA S KRIPTOVALUTAMA

Luka Burazer pobjegao iz Hrvatske?

Tvrtka BitLucky navodno je oštetila 700 svojih klijenata za više desetaka milijuna eura

Brojni klijenti tvrdi da je direktor tvrtke Luka Burazer pobjegao u inozemstvo

 Društvene mreže

Nakon što je riječka tvrtka BitLucky za trgovanje kriptovalutama navodno oštetila 700 svojih klijenata za, kako se nagađa, više desetaka milijuna eura, što je u medijima prozvano "najvećom domaćom kripto prevarom", ministar financija Marko Primorac oglasio se u ponedjeljak kratko o cijelom slučaju, navodeći kako se trenutačno radi na više zakonskih inicijativa i reformi prema regulaciji tog tržišta.

"Trudit ćemo se sanirati određene štete i učiniti situaciju boljom nego što je bila dosad", rekao je u Primorac neodređeno, u ponedjeljak na konferenciji za medije, u okviru najave nove porezne reforme koja bi trebala biti predstavljena u srijedu.

HNB o riziku

Na toj konferenciji na slučaj se osvrnuo i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić, rekavši kako je HNB otpočetka upozoravao da tržište kriptovalutama nije regulirano te kako onaj tko mu se izlaže treba biti vrlo oprezan.

"Vrlo jasno smo rekli, ako idete na to tržište, budite spremni da iznos s kojim idete možda i izgubite", izjavio je Vujčić.

Iz kriptozajednice ističu ogorčenje da se tehnologija, poput kriptovaluta i blockchaina, sada medijski portretira kao poligon za prijevare. "Uvijek je to stvar pojedinaca, a nikad tehnologije", rekao je za Jutarnji Boris Agatić, podatkovni znanstvenik i stručnjak za kriptovalute.

Od slučaja je oprala ruke i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), koja bi trebala držati na oku poslovanje tvrtke u financijskom sektoru. Oni kažu da poslovanje tvrtke BitLucky "nije u djelokrugu njihova nadzora".

"Društvo BitLucky nije registrirano u Sudskom registru za djelatnost razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta, niti skrbnička usluga novčanika, stoga Društvo BitLucky nije na popisu Hanfe", kažu u svojem priopćenju.

Naime, Hanfa je još 2020. godine objavila popis domaćih tvrtki koje pružaju usluge razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta.

Na tom popisu od 18 domaćih tvrtki, ne nalazi se BitLucky. Kad je o samom slučaju riječ, veći broj ulagača i dalje istupa van, angažira odvjetnike i šalje prijave policiji. Prema navodima jednog dijela ulagača, uloženi iznos u BitLucky zasad se procjenjuje na 15 milijuna dolara.

Policija "postupa"

Naime, cijena kriptovaluta varira iz minute u minutu, i teško je odrediti pravi iznos novca kojim je riječka tvrtka raspolagala. Osim toga, direktor Luka Burazer, prema svim raspoloživim informacijama, još uvijek se nije javio svojim klijentima, niti ih obavijestio o stanju u tvrtki. Više stotina klijenata, koja se okupila na Discord grupi, tvrdi da je Burazer najvjerojatnije pobjegao iz zemlje.

Iz Policijske uprave primorsko-goranske nismo uspjeli dobiti potvrdu te informacije, kao ni potvrdu traga li policija za njim. "Postupanje policije i dalje je u tijeku te nemamo dodatnih informacija", odgovorili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 06:35