ODŠTETA LOGORAŠIMA

Luka Mišetić: 'Nobilove tvrdnje su netočne, nije utvrđena odgovornost Hrvatske u presudi Prliću'

 Luka Gerlanc / Cropix

“Analiza Ante Nobila gotovo je u potpunosti netočna. Prvo, Međunarodni kazneni sud za zločine na prostoru bivše Jugoslavije eksplicitno je naveo da su Tuđman, Šušak i Bobetko pravno nevini i da njihova odgovornost (i odgovornost Republike Hrvatske) nije utvrđena.

Drugo, Republika Hrvatska nije bila stranka u postupku i presuda Prliću ne vezuje Hrvatsku. Treće, udruženi zločinački pothvat je utvrđen od siječnja 1993., a ne od 1991. godine”, odgovorio je na Twitteru odvjetnik Luka Mišetić svome kolegi Anti Nobilu, reagirajući na njegovu pravnu analizu napravljenu za izvjesne klijente iz BiH - osobe koje su bile žrtve logora HVO-a i članove njihovih obitelji.

Ako ne milom - silom

Premda se zalaže za nagodbu s državom i poziva vlasti u Hrvatskoj da učine iskorak (gdje ističe primjer Crne Gore koja je svim žrtvama logora koji su u vrijeme rata bili na njezinu prostoru odlučila dati odštetu) i dobrovoljno obeštete žrtve hrvatskih logora u BiH, Nobilo je pripremio pravnu analizu iz koje proizlazi da Hrvatska treba odgovarati za patnje žrtava - ako ne milom, onda pod silom pravnih normi.

Tako ističe da je u haaškoj presudi hrvatskoj šestorki, odnosno u predmetu Prlić i ostali, utvrđeno da je Hrvatska sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu te poimenice ističe pokojnog predsjednika Franju Tuđmana, zatim ministra obrane Gojka Šuška i načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka.

Nobilo klijentima ukazuje na to da su u haaškom procesu utvrđene činjenice, a da po hrvatskim zakonima u parničnom postupku koji se temelji na istim činjenicama one se ne preispituju iznova, već se smatraju utvrđenima u kaznenom predmetu. Ipak, potencijalnim klijentima Nobilo kaže da bi mogli na hrvatskim sudovima doživjeti neuspjeh radi utjecaja politike na pravosuđe, pa predviđa odlazak na Europski sud za ljudska prava.

Stav prema Bobetku

Luka Mišetić, koji također ima bogato iskustvo pred Haaškim sudom, kaže da ništa od toga nije točno.

“Koji je stav Haaškog suda prema generalu Janku Bobetku? Prvo, nisu utvrđeni nikakvi eksplicitni nalazi o sudjelovanju u udruženom zločinačkom pothvatu. Drugo, nije proglašen krivim za zločine. Treće, spominjanje u kontekstu udruženog zločinačkog pothvata ne znači da je utvrđena njegova kaznena odgovornost. I četvrto, pretpostavlja se da je nevin”, napisao je Mišetić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:15