SUĐENJE GENERALIMA, IZNOŠENJE OBRANE

Luka Mišetić: Tužiteljstvo preuzelo ulogu đavoljeg odvjetnika

HAAG - Čak šest tužitelja, četiri muškaraca i dvije žene, danas su u Haagu od jutra do večeri izlagali svoje glavne argumente zbog kojih smatraju da bi Gotovina trebao dobiti 27 godina zatvora, Markač 23, a Čermak 17.

Ukratko: Gotovina je svjesno zločince iz Grahova i Glamoča poslao u Oluju, Čermak je bezočno lagao strancima, a Markač je i sam bio na terenu s jedinicama dok su činile zločine. Gotovina i Markač su pritom sudjelovali u osmišljavanju zločinačkog plana protjerivanja Srba iz Hrvatske, a Čermak je imao posebnu ulogu kao "osoba od najvećeg Tuđmanovog povjerenja". Stav je tužiteljstva da su sva trojica krivi i onda kad nisu činili ništa, jer su stvarali atmosferu opće nekažnjivosti, u kojoj su svi znali da mogu pljačkati, paliti i ubijati, a da im se ništa ne može dogoditi.

Uz pauze ročište je trajalo od 9 sati ujutro do 19 navečer. Pola sata pred zatvaranje suda izlaganje je počeo Luka Mišetić, odvjetnik Ante Gotovine. Mišetić i druge dvije obrane imat će na raspolaganju čitav utorak za svoje završne riječi, a srijeda i četvrtak su prilike za replike.

Glavni junak cijele priče, kako je Haaško tužiteljstvo vidi, nije Ante Gotovina, a kamoli Čermak ili Markač. Kao i prije dvije godine, u uvodnim riječima na početku suđenja 11. ožujka 2008., glavni tužitelj u ovom procesu Amerikanac Alan Tieger glavnu je ulogu namijenio pokojnom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Za Haaško tužiteljstvo Tuđman je vođa “udruženog zločinačkog pothvata” protjerivanja Srba iz Hrvatske: on je želio Hrvatsku očistiti od Srba, i taj stav su dijelili ključni ljudi u hrvatskom vodstvu.

Nakon Tuđmanove smrti, bivša glavna tužiteljica Carla del Ponte izjavila je da bi i on bio optužen da nije umro. Ovako, stavila ga je na čelo udruženog zločinačkog pothvata, zajedno s Gojkom Šuškom, Jankom Bobetkom i Zvonimirom Červenkom. Na popisu su bivši ministri Jure Radić i Ivan Jarnjak, šef tajne službe Markica Rebić i četvorica generala: Mate Laušić, Miljenko Crnjac, Rahim Ademi i Mirko Norac.

Optužena su samo trojica: Gotovina, Markač i Čermak, bivši legionar, policajac i naftaš. Tužitelji su danas potvrdili da su nešto smanjili teret optužbi protiv Čermaka i Markača, jer su im smanjili broj zločina u opisu najteže točke optužnice, one za progon. No broj točaka optužnice ostao im je isti.

Gotovinu i Markača terete da nisu ni pokušali spriječiti podređene u činjenju zločina, a Čermaka da je imao ovlasti nad vojnom i civilnom policijom, ali ih je radio slao da špijuniraju UN-ovce nego da čuvaju red. Gotovina je imao efektivnu kontrolu nad svojim vojnicima, i tu nije presudno je li bio u Bosni ili ne, tvrde tužitelji.

Luka Mišetić je večeras pozvao suce da prihvate najjednostavniji odgovor, koji im nudi obrana, umjesto zamršenih konstrukcija i teorija zavjere koje plete Tužiteljstvo. Mišetić je rekao da tužiteljstvo preuzelo ulogu đavoljeg odvjetnika (advocatus diaboli) jer se ponašao kao da je njegov posao da najviše ocrni Gotovinu umjesto da utvrdi istinu. Po tužiteljstvu ispada da nijedna osoba u Hrvatskoj nije učinila ni jednu dobru stvar, optužio je Mišetić. Napao je tužitelje da su iskonstruirali tezu da su srpski civili pobjegli zbog panike koju je izazvalo neselektivno i prekomjerno granatiranje.

Godinama nitko nije izvještavao o tome da je baš granatiranje bilo razlog bijega, ni HHO, strani mediji ni Human Rights Watch, sve dok se toga Tužiteljstvo nije sjetilo 2001., rekao je Mišetić. Prvo su se držali procjene UN-ovih promatrača da je do sredine rujna bilo srušeno 73 posto kuća, a sada tvrde da su veći gradovi ostali uglavnom netaknuti kako bi ih se naselilo Hrvatima u BiH, ukazao je odvjetnik na nelogičnosti Tužiteljstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:47