NADVJEŠTAČENJE

Luka Ritz nije umro od stresa, presudile su mu teške batine

Što je uzrok maturantove smrti? Urođena aneurizma koja se aktivirala zbog psihičke traume ili udarci napadača?

ZAGREB - Trojica mladića ipak su svojim udarcima prouzročili smrt maturanta Luke Ritza , kojeg su u lipnju 2008. pretukli kod Bundeka, proizlazi iz nadvještačkog nalaza liječnika iz Rijeke. Neslužbeno doznajemo da je sutkinji Odjela za mladež Općinskoga kaznenog suda, kao i drugim strankama u postupku, stigao nalaz koji potvrđuje mišljenje splitskih vještaka te je oprečan nalazu zagrebačkih liječnika.

Zagrepčani u krivu

Nadvještačenje je zatraženo nakon što su zagrebački i splitski vještaci na sudu iznijeli potpuno oprečne stavove o uzroku Lukine smrti. Kao što smo već pisali, liječnici iz Zagreba, koji su prvi radili nalaz, tvrde da je Luka preminuo od urođene aneurizme, iako je nakon premlaćivanja pušten iz bolnice jer nije bilo nikakvih znakova da mu se stanje zakompliciralo.

Kada je primljen u bolnicu, utvrđen je blaži poremećaj svijesti, dezorijentiranost, pospanost te krvarenje u mekim moždanim ovojnicama. Nigdje se u dokumentaciji ne navodi dijagnoza nagnječenja mozga, niti je ta ozljeda utvrđena bilo kojom od pretraga. Osim toga, Luka pri prvom prijemu u bolnicu nije imao vidljivih ozljeda, već je samo krvario iz nosa.

Međutim, 12 dana pošto je pretučen, Luka se srušio u kupaonici i preminuo. Zagrebački vještaci tvrde da je kod Luke došlo do razdora aneurizme u dvije faze, i to prve kad je pretučen, a druge u noći kada je preminuo. Kobna druga faza nastupila je zbog stresa i uzbuđenja prouzročenog premlaćivanjem. Naime, zbog porasta adrenalina došlo je do porasta arterijskog krvnog tlaka i frekvencije rada srca te je taj porast tlaka doveo do razdora aneurizme.

Riječani potvrdili Splićane

To što kod Luke ni obdukcijom nije utvrđeno postojanje aneurizme, zagrebački su stručnjaci objasnili da se kod manjeg broja bolesnika i ne može utvrditi njeno postojanje. Zaključili su da je uzrok Lukine smrti psihička trauma.

Splitski su, pak, stručnjaci ostali ustrajni u mišljenju da je Luka preminuo nasilnom smrću, odnosno da su udarci koje su mu zadali napadači povezani s opsežnim krvarenjem u mozgu. Posebno su istaknuli i kako kod Luke nije nađena aneurizma. Njihov nalaz, neslužbeno doznajemo, sada su potvrdili i stručnjaci iz Rijeke.

Iako za sada navodno nisu pozvani na iduće ročište, svoj će stav vjerojatno obrazlagati na sudu. Inače, suđenje zbog Lukine smrti preuzela je druga sutkinja, jer je sutkinja, koja je do sada vodila predmet, imenovana na dužnost sutkinje Županijskoga suda u Velikoj Gorici. Formalno, prema Zakonu o kaznenom postupku, suđenje će zbog novog suca početi ispočetka.

Premda bi se teoretski svi optuženi, roditelji tragično preminulog maturanta Grafičke škole i svi drugi svjedoci trebali ponovo ispitivati, vjerojatnije je da će se svi branitelji i tužitelj složiti s čitanjem do sada izvedenih dokaza pa će se postupak jednostavno nastaviti tamo gdje je stala sutkinja Jadranka Kos. Bude li tako, nakon saslušanja medicinskih stručnjaka iz Rijeke, slučaj bi mogao biti završen.

Smrt i posljedice:

- 1. lipnja 2008. - Petorica mladića zbog nekoliko kuna napala su Luku Ritza. Kada je primljen na Rebro, Luki je dijagnosticiran potres mozga i krvarenje u moždanim ovojnicama.

- 7. lipnja 2008. - Luka pušten iz bolnice.

- 12. lipnja 2008. - Luka se tijekom noći srušio u kupaonici i preminuo.

- 21. listopada 2008. - Zagrebački policajci uhitili su petoricu mladića za koje su sumnjalo da su premlatili maturanta.

- 10. srpnja 2009. - Od petorice napadača optužena su trojica.

- 5. rujna 2009. - Napadačima počelo suđenje.

- 24. listopada 2009. - Najmlađi napadač ponovno uhićen jer je opet napao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:34