SUKCESIJA

Lukoil: kupac ukradene YU-imovine

Ina je u Srbiji imala 167 crpki, Jugopetrol ih je u Hrvatskoj imao sedam, a sve su devedesetih riješili zborovi radnika
 Neja Markičević/CROPIX

ZAGREB - Lukoil Hrvatska nedavno je od Ine kupio 14 benzinskih crpki Crobenza za, navodno, 20 milijuna kuna. No, Lukoil bi u Hrvatskoj mogao imati problema s novostečenom imovinom kao što je ima i u Srbiji gdje Ina u sudskom postupku potražuje 167 benzinskih crpki ili 190 milijuna eura odštete, a te su crpke u vlasništvu Lukoila.

Izdvajanje iz Jugopetrola

Lukoil, naime, postaje kupac ukradene imovine na području bivše SFRJ. Crobenzove su crpke do 1991. bile u vlasništvu beogradskog Jugopetrola preko tvrtke Petrol commerce. Tada je zbor radnika Petrol commercea donio odluku o izdvajanju iz Jugopetrola. U to je vrijeme ta tvrtka imala sedam benzinskih crpki u Hrvatskoj, od kojih su četiri bile na okupiranom području.

Slično je bilo i sa Ininim crpkama u Srbiji: nakon odluke radnika o izdvajanju osnovan je Beopetrol koji je zatim uzeo Inine crpke.

Rožić prodaje Ini

Većinski vlasnik Petro commercea 1996. postaje Vlado Rožić, vlasnik tvrtke Cro Petrol, a Ini ostaje 23,1 posto dionica. Godinu dana poslije Rožić i Ina su vlasništvo podijelili popola, da bi 2001. Ina otkupila Rožićev dio i postala vlasnik 90 posto tvrtke. Nakon privatizacije osnovane su Crobenz crpke u čiji su sastav ušle i nekadašnje Jugopetrolove.

Srpski popis imovine

Naftna industrija Srbije, koja je danas u vlasništvu ruskoga Gazproma, 2005. je sastavila popis imovine u Hrvatskoj na koju polažu pravo. Na popisu je 37 benzinskih crpki i više odmarališta koji su bili u vlasništvu Naftagas prometa i Jugopetrola te traži povrat putem sukcesije. Osim Crobenzovih, riječ je o crpkama tvrtke Osijek - Petrol koja je u Ininu vlasništvu.

Lukoil je dosad u Hrvatskoj svoju mrežu crpki stvarao kupnjom malih kompanija. Tako je kupio Euromil i Crobenz nakon što mu je izmakla kupnja Tifona.

Planiraju 100 crpki u Hrvatskoj

Trenutačno Lukoil ima 36 benzinskih postaja, a planiraju ih 100 diljem Hrvatske. Očekuje se da će Rusi širenje nastaviti kombinacijom gradnje novih postaja i kupnjom malih tvrtki koje imaju u vlasništvu benzinske postaje. Lukoil se u posljednje vrijeme fokusira na Split gdje je otvorio četiri crpke, uskoro će još jednu, a procjenjuje se da će daljnje širenje nastaviti na jug, prema Dubrovniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 16:24