KUPUJU AUTE ZA 2,5 MIL. KUNA

LUKSUZNI VOZNI PARK U TRI ŽUPANIJE Marina Lovrić Merzel želi automatik sa sedam brzina

Županica Marina Lovrić Merzel želi Audi A6 i dobit će ga jer uvjete natječaja zadovoljava samo taj automobil
Sisak, 100911.U Voloderu kod Popovace odrzane su Voloderske jeseni, trodnevna priredba u cast grozda i berbe. Sve je pocelo rezanjem prvih grozdova kod kleti obitelji Suto iznad Volodera. Na slici: Zupanica Marina Lovric Merzel prikljucila se beracima grozdja.Foto: Mate Piskor / CROPIX
 Mate Piškor / CROPIX

Želimo sljedeće: automobil čija je godina proizvodnje 2013. Obavezno automatski mjenjač s minimalno sedam brzina. Najmanja snaga mora biti 150 kW, a minimalni međuosovinski razmak mora biti 2900 mm. Ispod toga nema šanse. I naravno. Radio s CD-om i MP3 playerom. S minimalno 10 zvučnika.

Ovako izgleda natječaj za novi službeni auto koji je naručila SDP-ova sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel . Na natječaju je, kao jedini ponuđač, pobijedio Porsche leasing, a Županiju će novi ljubimac stajati 433.000 kuna. No to nije sve. Županija je tražila još jedno vozilo i platit će ga ‘samo’ 248.000 kuna. Ukupno dakle 681.000 kuna za dva nova automobila.

Najluksuznija vozila

Ova županija nije jedina koja će imati nove aute. To isto očekuju i u Osječko-baranjskoj i Varaždinskoj županiji.

Šišljagićeva županija čeka tri nova auta koje su procijenili na 700.000 kuna bez PDV-a, dok Predrag Štromar, župan u Varaždinu, nabavlja sedam auta za milijun kuna s PDV-om. Kada se sve zbroji, ispada da će ove tri županije za nabavu 12 auta platiti 2,5 milijuna kuna. Daleko najluksuznija vozila dobit će županica Merzel Lovrić. Odnosi s javnošću županije nisu željeli otkriti za koga su i o kojem se vozilu radi. Ipak, prema tehničkim specifikacijama očito je radi se o Audiju A6 3.0 TDI.

Međuosovinski razmak

Na pitanja zbog čega su bitni automatski mjenjač sa sedam brzina, radio CD Mp3 sa 10 zvučnika i minimalni međuosovinski razmak od 2900 mm, također nismo dobili odogovor. Dobili smo ga od stručnjaka iz autoindustrije koji kažu kako je ovo primjer bezočno napravljenog natječaja.

Naime, većina kriterija je istaknuta do određene snage, dužine i slično, što praktički znači da natječaju odgovaraju doslovno svi sedani na tržištu. Samo je jedna mjera definirana od određene, a to je međuosovinski razmak. On je stavljen na minimalno 2900 mm, i tu sa 2918 mm prolazi samo A6.

I dok je ova županija već odabrala ponuđača, Osječko-baranjska i Varaždinska županija to tek trebaju učiniti.

Natječaj za automobile u županiji Vladimira Šišljagića raspisan je 10. listopada, a traje do 4. studenoga. Po tehničkim specifikacijama lako je uočiti da prilikom otvaranja ponuda neće biti velikih iznenađenja jer se vjerojatno radi o jednom SUV-u te o dvije Škode Superb. Osječko-baranjska županija nabavlja automobile jer im istječe leasing. SUV će, kažu, koristiti službenici za kontrolu lovišta, a Škode za službena putovanja. Inače, ova županija ima 15 službenih vozila - osam u vlasništvu i sedam u najmu.

Prema dokumentaciji, prvi automobil procijenjen je na 300.000 kuna bez PDV-a. Oblik karoserije je SUV, dužina ne manje od 4425 mm, širina ne manja od 1805 mm, dok naručeni automobil mora biti viši od 1,7 metara. Traži se pogon na sva četiri kotača, minimalno šest brzina i minimalne snage 100 kW. Druga dva auta procijenjena su na 400.000 kuna bez PDV-a i gotovo je sigurno da se radi o Škodi Superb jer su tražene dimenzije gotovo identične onima koje stoje u Superbovu kataologu. Razlika je tek u milimetrima. Tako u natječajnoj dokumentaciji stoji da dužina auta mora biti najmanje 4830 milimetra, dok je dužina Superba 4833 milimetra.

Zahtjevna legalizacija

Varaždinska županija odlučila je obnoviti vozni park s četiri vozila niže klase, jednim srednje klase i dva više srednje klase, iako se HNS-ov župan Štromar vozi se u VW Passatu starom oko 10 mjeseci. U Županiji tvrde kako on neće dobiti novi auto već će dva nova vozila više srednje klase dobiti njegovi zamjenici Alen Kišić i Alan Košić.

Broj vozila u županiji povećat će se s dosadašnjih 12 za jedno vozilo srednje klase i to zbog, kako kažu, povećanog opsega posla oko legalizacije bespravne gradnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 20:19