AKCENT

Ma koja korona! Na dan kad je Vlada najavila novi lockdown u Saboru je tema bio - dekubitus

Toga dramatičnog četvrtka kada je Vlada kapitulirala pred virusom Odbor za zdravstvo održao je tematsku sjednicu o - dekubitusu
Renata Sabljar Dračevac
 Bruno Konjević/Cropix

Na dan 26. studenoga, kada je Vlada objavila da Hrvatska ulazi u djelomični lockdown, kada je broj novozaraženih koronavirusom prvi put premašio dnevnu brojku od 4000, kada je 51 osoba umrla od posljedica korone, čime je ukupni broj smrti prouzročenih virusom dosegao 1552, kada je na bolničkom liječenju bilo gotovo 2200 pacijenata, na respiratorima 252, kada je objavljeno da u covid-bolnici i u Dubravi više nema mjesta i pitanje je trenutka kada će se oboljele početi smještati u Arenu... održana je sjednica u ovom času najvažnijeg saborskog odbora, onoga za zdravstvo i socijalnu politiku.

S obzirom na teško epidemiološko stanje, sjednica Odbora za zdravstvo održana je online. U dvorani je bila predsjednica Odbora, SDP-ovka Renata Sabljar Dračevac (šira javnost za nju je prvi put čula kad je objavljeno da je većina SDP-ovih zastupnika pristaša Davora Bernardića spriječila novog šefa stranke Peđu Grbina da je smijeni s čela Odbora, a drugi put kada se na HTV-u pohvalila da ne zna napisati amandman), njena zamjenica, HDZ-ovka Maja Grba Bujević (javnost je pamti kao stručnu članicu Nacionalnog stožera civilne zaštite s 20 godina staža u HDZ-u), te ostali članovi Odbora koji su sjednicu održali pridržavajući se propisanog razmaka, a ostali su bili online.

Toga dramatičnog četvrtka kada je Vlada kapitulirala pred virusom i povukla potez nakon kojeg zbrajamo koliko će ljudi ostati bez posla, koliko poduzetnika definitivno propasti i utvrđujemo daljnje koncentrične krugove negativnih posljedica, važan i prevažan Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održao je tematsku sjednicu o - dekubitusu.

Da! O dekubitusu. Povod je bio Svjetski dan prevencije dekubitusa koji je davno upisan u kalendar važnijih datuma pa se prigodno našao i u planeru SDP-ove šefice Odbora za zdravstvo. A žena je, očito, navikla raditi po planu. Unaprijed sve lijepo organizirati i ne dopuštati si odstupanja od zacrtanog.

Pogleda li se izvještaj sa sjednice Odbora, reklo bi se da je Sabljar Dračevac prije godinu dana kada je sve bilo normalno isplanirala sjednicu i pripremila govor. O koroni nije bilo ni riječi, kao da ona ne postoji ili u najmanju ruku ni na koji način ne pogađa osobe s invaliditetom, bolesne, starije i nemoćne koji su inače skupina koja ima probleme s dekubitusom.

Do sada je održano sedam sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, a samo je na jednoj od njih bilo (i to jer se kao tema nije mogla odvojiti) govora o pandemiji covida-19. Riječ je o sjednici održanoj 26. listopada na temu "Stanje u zdravstvu - dugovi". Tada je trećina članova Odbora tražila sazivanje sjednice jer su veledrogerije odlučile da zbog nagomilanih dugova od 11 milijardi kuna neće isporučivati lijekove u 33 bolnice.

Na tu su sjednicu bili pozvani ministri financija i zdravstva, Zdravko Marić i Vili Beroš. No, osim informacije da se ta sjednica Odbora za zdravstvo održala, ništa se drugo bitno u medijima nije objavilo. Što je vrlo čudno jer se iz dana u dan govori i piše o zdravstvu i epidemiji. Jedino je objašnjenje da SDP-ova šefica Odbora, Renata Sabljar Dračevac, ni nakon sjednice nije imala što reći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:19