RAT SE NASTAVLJA

'Ma tko mi to govori?! Čovjek koji je otišao zarađivati veliki novac pjevajući po SAD-u dok sam se ja za 90 maraka mjesečno borila za priznanje RH?!'

Gordan Jandroković, Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednica Republike i kandidatkinja HDZ-a za drugi mandat na toj funkciji Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u utorak poslijepodne Veliko Trgovišće, rodno mjesto prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u povodu 20. godišnjice njegove smrti.

Nakon posjeta spomen-kuće dr. Franje Tuđmana predsjednica se prisjetila prvog hrvatskog predsjednika, a osvrnula se i na izjave Miroslava Škore koji tvrdi da je da je od HDZ-a ostalo samo ime.

"Sjećam se kako je Tuđman prognozirao rezultate HDZ-a na prvim višestranačkim izborima i koliko su mu se drugi smijali. A program koji je zacrtao 80-ih godina prošlog stoljeća potpuno je ispunio", rekla je Grabar-Kitarović.

Kaže da je na njoj danas borba za prosperitetnom državom u kojoj će svaka obitelj dobro živjeti te rad na pozitivnom imidžu Hrvatske u svijetu.

"Dr. Tuđmana smatram svojim učiteljem", poručila je predsjednica.

Upitana zašto u HDZ-u nema sloge oko Tuđmanove politike, o čemu svjedoči i izjava sina prvog predsjednika Stjepana Tuđmana, koji je podržao Škoru, Grabar-Kitarović kaže da ne želi ulaziti u obiteljske odnose.

"Stjepan Tuđman je privatna osoba danas i ima pravo na svoje mišljenje, a nema potrebe da se ja kao predsjednica očitujem o stavovima bilo koje privatne osobe", kaže Grabar-Kitarović.

"Ali, ono što želim istaknuti jest da je današnji HDZ čvrsto na putu koji je zacrtao dr. Tuđman", istaknula je Grabar-Kitarović, čiji je cijeli istup pred novinama bio prilično odrješit i pomalo ljutit.

Objasnila je da se HDZ-u pridružila krajem 80-ih i da je članica stranke od samog početka, nakon čega je žestoko napala protukandidata Miroslava Škoru zbog izjave da je od HDZ-a danas ostalo samo ime.

- Tko mi to govori? Čovjek koji je otišao 1989., zarađivao veliki novac po Americi, dok smo mi ovdje ostali. Došla je moja američka obitelj i rekla dođi s nama, tu će biti rata, a ja sam rekla da ostajem. Umjesto da sam sa svojih 6 jezika koje znam radila za UNPROFOR za 1000 maraka, ja sam zarađivala ravno 90 maraka mjesečno u Ministarstvu obrazovanja i tehnologije, prešla u Ministarstvo vanjskih poslova za 200 maraka i skupa smo se borili za priznanje. Pogledajte danas Kosovo i vidjet ćete koliko je to teško. Neka nitko ne minorizira ulogu svih nas koji smo ovdje radili, dok je netko pjevao u Americi i zarađivao velike novce, rekla je predsjednica.

Dodala je da je novinari često prozivaju za pjevanje.

- Ja pjevam iz gušta, a neki pjevaju za velike novce. Prošle su godine organizirali dobrotvorne koncerte na račun lokalne samouprave, rekla je predsjednica.

- To je zamagljivaje očiju narodu, da bi sebi stvorio nekakve ovlasti. Bio je najprije generalni konzul u Pečuhu, kasnije je bio saborski zastupnik, otišao je nakon osam mjeseci. Ako želiš mijenjati svijet, mijenjaj stvari oko sebe. Ja sam isto svašta prošla, on je otišao zato što to nije donosilo dovoljno novaca da bi izgradio tih svojih nekoliko kućerina i visoke zidove kojima se ogradio i sada tvrdi da je on nekakav narodni čovjek. Ma dajte, molim vas! Malo morgen, dobro je rekao Kalmeta, oštro je predsjednica uzvratila Škori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:30