REPOVI OKRŠAJA

Macan: Ona nije Krišto, nego Vrišto, guja iz Šume Striborove!; Vidović Krišto: Mene zanima istina

Komunikacijski stručnjak jučer je napustio studio poručivši da s tom ‘spodobom ne želi sudjelovati u emisiji‘
Krešimir Macan i Karolina Vidović Krišto u Otvorenom
 HRT Screenshot

Društvene mreže su se užarile nakon što je jučer komunikacijski stručnjak Krešimir Macan napustio studio emisije Otvoreno HRT-a. Podsjetimo, Macana su razljutile neke od izjava gošće emisije Karoline Vidović Krišto tijekom emisije te je odlučio napustiti studio rekavši: 'S ovom spodobom ne želim sudjelovati u emisiji!'.

Kasnije je u razgovoru za 24 sata novoizabranu zastupnicu iz Domovinskog pokreta opisao kao guju iz Šume Striborove, a za one koji možda nisu shvatili o čemu se radi na svom je Facebooku objavio ulomak iz knjige Ivane Brlić Mažuranić.

Riječ je o ulomku u kojem majka pokušava sina upozoriti da mu je žena guja, ali sin ne želi prihvatiti istinu ni nakon što je isplazila zmijski jezik.

Bivša urednica i novinarka na HTV-u rekla je danas za 24 sata kako je nije briga što Macan govori nakon što se on dan poslije odbio ispričati.

Podsjetila je da je napustio emisiju kada je ona rekla da se on predstavlja kao nezavisni stručnjak, a, kako je istaknula, radio je za Andreja Plenkovića i danas surađuje s državnim tvrtkama.

- Kad sam krenula to govoriti on je ustao. Ljudi koji se ne mogu suočiti s vlastitom koruptivnosti posežu za ideologijom. Mene ideologija ne zanima. Mene zanima istina - poručila je zastupnica Domovinskog pokreta.

Na njezine riječi reagirao je i Macan rekavši za nju da je 'ženski Glasnović'.

- I dalje stojim iza svega što sam rekao. Nisam izgubio živce i to je najpristojniji opis koji sam za nju mogao naći. Čim je ušla u studio u 21:59, bez da je ikoga pozdravila, samo je sjela s pripremljenim papirom što mora reći. Meni je bilo jasno da od emisije neće biti ništa - kazao je.

- Sve bih isto ponovio, ništa nisam uradio u afektu. Ta gospođa je ušla u studio minut prije početka emisije s namjerom da nas svih minira i to je bilo jasno čim je progovorila. Imala je listu za odstrel, govorila je neistine i laži i govorila je prošlosti, o partizanima, a emisija je trebala biti o budućnosti i onome što čeka novu Vladu u kriznim vremenima. Kad sam vidio da je voditelj ne želi prekinuti, Bauk to pokušao, a zatim sam to htio uraditi ja. I ispalo je kako je ispalo. Ne žalim uopće zbog toga što sam otišao iz studija. Nisam htio biti jedan od dva balegara koja se valjaju u dreku s gospođom Vrišto, da, ona nije Krišto nego Vrišto.

Dobro ja nju poznajem, radio sam na televiziji, pa ona je imala profesionalnih gafova, poznata je po izjavi koja skoro da govori kako je Jasenovac bio hotel s četiri zvjezdice, ma ona je ona guja koju je Ivana Brlić Mažuranić opisala u Šumi Striborovoj. Čim sam došao u emisiju, vidio sam da sam upao u zamku, tu su bila četiri političara, meni tu nije bilo ni mjesto. Oni meni mogu reći što god žele, mogu me ispljuvati, a ja ih ne mogu tužiti jer imaju saborski imunitet - eksplozivan je bio Macan i nakon prospavane noći u izjavi za Slobodnu Dalmaciju. Dodao je kako joj se nema namjeru ispričati i kako će biti zbilja žalosno ako ona bude potpredsjednica Sabora.

Prenosimo ulomak iz knjige Ivane Brlić Mažuranić što ga je Macan prenio na svom Facebooku u kojemu se pojašnjava tko je guja iz Šume Striborove:

- Kad je baka svršila pripovijedanje, viknu jedan od Domaćih, po imenu Malik Tintilinić: 'Ja ću ti pomoći! Idem u sunčanu zemlju i donijet ću ti svračjih jaja. Podmetnut ćemo ih pod kokoš, pa kad se izlegu svračići, prevarit će se snaha: polakomit će se kao svaka šumska guja za svračićima i isplazit će jezik.'

Došlo vrijeme, izlegli se svračići. Javi baka snasi, da su pilići izašli, a snaha pozove selo. Došle kume i susjede, malo i veliko, a bio tamo i sin bakin. Snaha zapovjedi baki, da donese gnijezdo u trijem. Donese baka gnijezdo, podigoše kokoš, a ono u gnijezdu nešto zakriješti: iskočiše goli svračići, pa skok! skok! po trijemu.

Kad je snaha-guja opazila ovako iznenada svračiće, prevari se, polakomi se u njoj zmijina ćud, poletje snaha po trijemu za svračićima i isplazi za njima svoj tanki i šiljasti jezik kao u šumi. Vrisnuše i prekrstiše se kume i susjede, te povedoše svoju djecu kući, jer upoznaše, da je ono zaista šumska guja.

Majka pak radosno pođe do sina govoreći: 'Otpremi je, sine, otkud si je doveo, sad si na svoje oči vidio, koga u kući hraniš.' I mati htjede da ogrli sinka.

Ali sin je bio baš posve budalast čovjek, pa se još više usprkosio i suprot sela i suprot majke i suprot istih svojih očiju. Neće da sudi ženi-guji nego još vikne na majku:

'Otkud tebi svračići u to doba, vještice stara? Nosi mi se iz kuće!'

Daliji zamjerili što je ostala u studiju

- Mi smo u toj emisiji mogli točno vidjeti o čemu će gospođa Krišto govoriti u Saboru, a o čemu ja - komentirala je za Slobodnu Dalmaciju Dalija Orešković dan nakon emisije. Njoj je dio publike zamjerio što je ostala u studiju nakon što ga je Macan napustio na što ona odgovara kako zna da joj jutros dio javnosti zamijera i što je osudila riječ "spodoba".

- Osudila sam takvu komunikaciju jer ona govori o svima nama. To je neprimjeren govor u javnom prostoru i to nas svih zajedno ponižava. Znate, kad god sam na televiziji ja razmišljam o tome da me gledaju moje osmogodišnje kćerke. One ne razumiju politiku, ali razumiju agresiju. Mi smo tu bili gosti i svi smo željeli javnosti poslati neku sliku o sebi. A s obzirom da ćemo naredne četiri godine biti u Saboru, mi smo na neki način i ogledalo društva.

U emisiji je inače bilo nekoliko spornih elemenata. Voditelj nije intervenirao, a i Macan je mogao najprije upozoriti voditelja da se gošća ne drži teme. K tome, ja sam progovorila tek nakon 20-ak minuta emisije. Nisam se htjela osvrtati na temu koju je otvorila Karolina Vidović Krišto niti ću se u Saboru na takve teme osvrtati. Često smo u prošlim sazivima parlamenta imali situaciju da netko nešto blebne i onda se drugi na to uhvate pa zajedno s medijima po cijeli dan samo govore o tome, umjesto o važnim stvarima.

Na primjedbu da je, zapravo, ostavila dojam da se slaže s predstavnicom Domovinskog pokreta, Dalija Orešković odgovara kako će svoje mišljenje o njoj iskazati ukoliko bude predložena za potpredsjednicu Sabora.

- Ja se ne slažem s njenim poličkim stavovima, ali nema nikakvog smisla od toga da ja sad tjeram, ono što se kaže, tuk na utuk - naglasila je Orešković.

Arsen Bauk već u emisiji ironično je komentirao da smo s Karolinom Vidović Krišto dobili novog Glasnovića u Saboru, a Dalija Orešković se slaže s njim s tim što će ih, kako nam je kazala, biti i više.

Osim gostiju u studiju i veliki broj gledatelja zamjerio je voditelju Mislavu Togonalu što nije intervenirao kad je Karolina Vidović Krišto skrenula s teme emisije o budućnosti Republike Hrvatske na poratna zbivanja, ali pokušaj da nam on sam to komentira nije nam uspio jer se nije odazivao na mobitel kao ni na mail. Naime, njemu ovo nije prvi put da ne prekida svoje goste i kada neprimjereno govore. Izjavio je samo kratko za Večernji list da se o dobrom političkom talk-showu priča i dan posije. Znači li to da smo ovim tekstom i sami upali njegovu zamku?, pita novinarka Slobodne Dalmacije.

Moguće, ali iz ovog izdanja Otvorenog mogli smo ponešto zaključiti i onome što nas čeka nakon izbora. O atmosferi u sabornici dovoljno je govorio prizor dviju novih saborskih zastupnica koje se, neovisno što koja zastupa, trude dobiti minutu više javnog prostora pored dvojice starih igrača iz najvećih stranaka kojima televizijski nastupi djeluju već zamorno i rutinski. Mogli smo također, kao što je primjetila i Dalija Orešković, shvatiti na čemu će zastupnici Domovinskog pokreta inzistirati. Mogli smo zaključiti i to da niska razina javne komunikacije u politici, kojoj smo prečesto svjedočili, ima mizerne šanse za popravni. A takozvani PR stručnjaci, pogotovo ovi što se vole nazivati neovisnima, imat će posla i neće birati za koga rade.

Pokušali smo za komentar zamoliti i Karolinu Vidović Krišto, no poručila nam je da je zauzeta skorašnjom press konferencijom na kojoj će objavit tko je kandidat Domovinskog pokreta za potpredsjednika Sabora. (Silvana Uzinić / Slobodna Dalmacija)

Komunikolog Mario Petrović: Macan je pretjerao

Au, kud baš ja o Kreši, nije u redu da kolega kolegu komentira – dočekao nas je komunikacijski stručnjak Mario Petrović. Ipak, pristao je reći što misli o postupku Krešimira Macana u emisiji Otvoreno.

- Mislim da je ipak pretjerao s onim "spodoba" i da je to ipak napravio u afektu. Volio bih radi struke da je ostao miran kad ga je napala, a napala ga je. Moraš podnijet i prozivke kad si već pristao biti gost u takvoj emisiji. Ovo nije prvi put da gledamo takvo nešto. Tu su bile dvije gospođe koje se trude dobiti medijsku pažnju, a Macan se nije snašao - rekao nam je Petrović dodavši kako ga on ipak zbog tog ispada ne bi napadao. (Silvana Uzinić / Slobodna Dalmacija)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 02:57