OTVORENO O TURUDIĆU

Macan: ‘Plenković je trebao imati više informacija. Oporba? Na njima je da se ujedine i iskoriste priliku‘

Oporba i predsjednik pet su se dana protivili imenovanju Ivana Turudića šefom DORH-a i ne mire se s time

Smiljana Leinert-Novosel Krešimir Macan u ‘Otvorenom‘

 Screenshot/HRT

Sabor je Ivana Turudića izabrao za glavnog državnog odvjetnika, a oporba, kao i predsjednik Zoran Milanović, proteklih pet dana oštro se protive ovakvoj odluci. O tome tko će zbog nje profitirati, a tko izgubiti političke bodove te tko je bio uvjerljiviji u branjenju svojih pozicija, raspravljali su gosti emisije HRT-a Otvoreno.

Leinert-Novosel: Ključne teme izašle na vidjelo

Prof. dr. sc. Smiljana Leinert-Novosel istaknula je kako smo zbog imenovanja Ivana Turudića, u proteklih pet burnih dana mogli vidjeti svašta na hrvatskoj političkoj sceni.

- Pet svakako izrazito burnih dana u kojima se mogli vidjeti svašta. Sve što ste mogli interpretirati može se gledati s dvije pozicije. Prvo, gledamo kakvi su rezultati na kratki rok. Sve što se dogodilo je rezultiralo time da je danas sudac Turudić izabran za glavnog državnog odvjetnika, rekla je.

Ustvrdila je kako će se u nadolazećem razdoblju vidjeti tko će profitirati, a tko izgubiti političke bodove.

- Dakle, ta ideja je pobijedila, akcija je pobijedila, izbor je doveden do kraja. S druge strane, možemo gledati kakvi su dobitci i koja je šteta nastala. Kako za pojedinca, tako za stranke i cijeli politički prostor u Hrvatskoj. Mnogi kažu da je premijer Plenković pobjednik na kraće staze, kazala je.

Dodala je kako je ovo otvorilo prostor opoziciji da iskoristi nezadovoljstvo i frustracije koji su nastali u biračkom tijelu.

- Opozicija, poduprta predsjednikom Milanovićem može iskoristiti potencijal nezadovoljstva i frustracije svih onih koji su mislili drugačije i materijalizirati u pozitivne rezultate za sebe. Vidimo da su ključne teme izašle na vidjelo, zaključila je.

Macan: Plenković je trebao imati više informacija

Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan ustvrdio je kako će istraživanja pokazati kakva je politička šteta nastala zbog imenovanja Ivana Turudića, ali i dodao da premijeru na ruku ide stabilno biračko tijelo.

- To ćemo tek vidjeti. U ovom trenutku je jako teško reći, vidjet ćemo po istraživanjima. Dosad su istraživanja rekla da je glavni adut premijera (Andreja) Plenkovića da ima stabilno biračko tijelo, rekao je.

Pojasnio je kako se premijer u svojim nastupima ne obraća većini biračkog tijela, nego glasačima HDZ-a te da ne bi trebao imati probleme "dok god njima daje zadovoljavajuće obrazloženje".

- On se njima izravno obraća, ne obraća se većini od 70 posto birača, nego izravno HDZ-ovcima. On je to proteklih dana više ili manje uspješno radio, a danas je bio najmirniji i najsigurniji i suvereno je poslao poruke da je siguran u izbor, ustvrdio je.

Dodao je kako se premijer nije dao uvlačiti u hipotetičke slučajeve, ali i da je trebao imati više informacija. Istaknuo je kako je na oporbi da se ujedini.

- Nije se dao uvlačiti u hipotetičke slučajeve, to on ne dozvoljava. Dakle, "prošao je voz", to je passe. Je li trebao imati više informacija, trebao je. Zasad ne vidim ništa novo. Tu su sve starije stvari i tu je u pravu. Opozicija se mora ujediniti. Sada je na njima da iskoriste ovu priliku, zaključio je.

Maldini: Rejtinzi se neće pomaknuti

Prof. dr. sc. Pero Maldini naglasio je kako misli da neće doći do veće promjene rejtinga političkih stranaka.

- Čini mi si da u osnovi nije za očekivati da će se rejtinzi pomaknuti ili promijeniti. Ako to i bude, to će biti u okviru statističkih grešaka. Kao što s jedne strane oporba može računati da će dobiti neki neznatni politički bod više, s druge strane ovo za HDZ može biti mobilizacijski za HDZ-ovo biračko tijelo, rekao je.

Ustvrdio je kako je oporba pokušala "zajahati nešto što je bilo naručeno". Dodao je da su potencijalne promjene u sustavu izazvale krizu unutar DORH-a.

- Ovo je, gledano sa strane HDZ-a i Plenkovića bilo principijelno pitanje. Sasvim sigurno je da je oporba pokušala zajahati nešto što je bilo naručeno. Zajahala je na valu koji je jedne sasvim druge situacije. Potencijalne promjene u sustavu su izazvale krizu kod onih koji su plasirali takve odluke da bi zadržali svoje pozicije, kazao je.

Naglasio je kako se dokumenti koji cure iz institucija - koriste za politizaciju.

- Cure dokumenti koji su proizašli iz istrage, a koriste se za politizaciju i ucjene. U ovom slučaju to je bilo okrenuto prema Vladi. Opozicija je pokušala maksimalno poentirati i to neće završiti na ovome. Vidjet ćemo što je s najavom okupljanja na ljevici, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:20