PIŠE ROBERT BAJRUŠI

Macanovo ponašanje zaslužuje osudu, ali incident u ‘Otvorenom‘ otvara još jedno važno pitanje

Tko u emisiju zove Vidović Krišto, također jako dobro zna kome daje javni prostor, i da će ona vrištati i fabricirati tuđe izjave
Karolina Vidović Krišto
 Goran Mehkek/Cropix
Objavljeno: 22. srpanj 2020. 14:58

Smije li se vrijeđati osobe koje manipuliraju i ne govore istinu, kako je to Krešimir Macan napravio Karolini Vidović Krišto? Ne, nipošto. Ali, treba li otvarati javni prostor osobama koje mišlju i riječima šire zlo, čak i kad imaju izborni legitimitet?

Još manje.

Možda je čak dobro da je došlo do skandala jer je ova situacija otvorila pitanja koja traže odgovor, jer je riječ o javnoj televiziji. Ali to su pitanja na koja bi trebali odgovoriti svi ozbiljni mediji u Hrvatskoj, a glase: na temelju kojih kriterija se daje prostor osobama koje evidentno nemaju znanja o temama o kojima govore ili čak namjerno lažu?

Treba li ekskomunicirati one koji javno vrijeđaju neistomišljenike, bez obzira je li u pitanju Vojko Obersnel, Zdravko Mamić, Željko Glasnović ili Macan? Kako neutralizirati govor mržnje, koji je sve prisutniji, i to ne samo od anonimaca koji na portalima pišu da “Alemki Markotić treba slomiti noge” jer poziva na nošenje maski do uvaženih PR-ovaca, koji najprije pristanu doći u emisiju, a kad im se ne sviđa sadržaj, uvrijede neistomišljenicu i odu?

Pretpostavljamo da je kriterij zbog kojeg je Karolina Vidović Krišto pozvana na HTV, to što je izabrana na izborima, a za vikend se pronijela vijest da bi je Domovinski pokret mogao predložiti za potpredsjednicu Sabora. Realno, to i nije neki argument jer u brojnim državama ekstremisti ulaze u parlamente, ali to ih ne legitimira kao relevantne sugovornike. Među ostalim, i nacisti i boljševici legalno su birani u demokratskim procedurama, a dobro se zna kakve su bile posljedice.

Tko u emisiju zove Vidović Krišto, također jako dobro zna kome daje javni prostor, i da će ona vrištati o komunističkoj opasnosti, Jazovkama ili fabricirati izjave Ive Josipovića, koje stvaraju lažnu sliku da je on podržavao likvidacije neistomišljenika. Sada je KVK ludilo podigla na višu potenciju i mrtva hladna, potpuno pogrešno, tumači stajališta Ustavnog suda dok voditelj klima glavom, kao da se razgovara o vremenskoj prognozi.

Razumije se da se Vidović Krišto ili bilo koga ne smije zvati spodobom, međutim, i njezini istupi predstavljaju nasrtaji na živce gledatelja i čitatelja. Koliko logike ima u njezinim mislima, govori to da ona, Ustavni sud i Izborni zakon proziva kao karcinome hrvatskog društva, a ipak se kandidirala na temelju tog istog Izbornog zakona, koji Ustavni sud u suštini ne dovodi u pitanje.

A opet, što god mislili o KVK, ponašanje Krešimira Macana zaslužuje nedvosmislenu osudu. Macan je znao s kime će se naći u studiju i to mu očito nije smetalo. Također, dobro je upoznat sa stajalištima koje promovira gospođa Vidović Krišto, a kad pristajete biti u takvom društvu, tada se nemate pravo buniti kada vas uhvate u dribling.

Ako smo u medijima u bezbroj slučajeva osuđivali mizoginiju, kad bi je širila desnica, tada moramo zauzeti jednako čvrst stav i kad Obersnel mahnito urla na lokalnu HDZ-ovku, i izgleda kao da će je sastaviti sa zemljom pa i kad se širiteljicu neistina naziva spodobom.

Što ne znači da i dalje ne mislimo kako Karolini Vidović Krišto nije mjesto u pristojnim medijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:22