BITKA ZA ZAGREBAČKU LOKALNU TELEVIZIJU Z1

Maček: Barišić je predlagao Jurak za direktoricu TV Z1

ZAGREB - Sredinom 2007. u palači Dverce na Gornjem gradu premijer Ivo Sanader i nekoliko ministara bili su nazočni potpisivanju ugovora za novih 70 tramvaja.

Tajno druženje

Bio je to javan susret premijera i gradonačelnika, koji su zabilježili i mediji. Ali nakon javnog, formalnog dijela uslijedilo je i neformalno druženje o temi koje je trebala ostati tajna - podjeli vlasništva lokalne televizije Z1 između Bandićeva i Sanaderova kruga.

Na tome druženju u Dvercima rodila se ideja da Bandićev SDP i Sanaderov HDZ podijele vlasništvo, pola-pola, nad Z1, kaže nam jedan izvor koji je želio ostati anoniman, a prisustvovao je sastanku u Dvercima.

Maček i Kikaš operativci

I Nevenka Jurak i Mladen Barišić , prema informacijama koje su procurile u medije, u iskazima USKOK-u spomenuli su suradnju Sanadera i Bandića oko Z1. Prema pisanju Večernjaka, Jurak je spomenula Ratka Mačeka i bivšeg šefa Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljučića kao ljude koji su bili uključeni u operativno provođenje te ideje. Ratko Maček tvrdi da to nije točno.

- Ja baš nikakvu ulogu u tome nisam imao. Bio sam, doduše, na jednom sastanku 2007. na kojem se razgovaralo o Z1. Na sastanku su bili Mladen Barišić i Nevenka Jurak, ne sjećam se je li bio i Sanader, ali sjećam se da je Barišić spominjao varijantu da Jurak postane direktoricom Z1 i da Fimi-Media bude ekskluzivna agencija za Z1. Ali ništa od toga nije provedeno. Osobno sam bio protiv bilo kakvog uplitanja u tu televiziju - kaže Maček, kojega Barišić i Jurak u iskazima povezuju s kupnjom naklonosti još nekih medija za račun HDZ-a.

Iz Imperijala na Z1

Direktorica Z1 Mirjana Horvat bliska je S. Ljubičiću, a na mjesto glavne urednice u travnju 2008. dolazi Irena Divković, bivša urednica tabloida Imperijal. Ona se privatno hvalila da je za njezin dolazak na Z1 zaslužan Ratko Maček. Danas Maček kaže da ju je ondje instalirao Sanader.

Javno ili tajno, Z1 vodi Kikaš?

Televizija Z1 2004. došla je u vlasništvo ljudi koji su se povezivali sa S. Ljubičićem. Vlasnici Z1 bile su tvrtke Ljubičićeva poslovnog partnera Ivana Bitange i Ines Krmpot, njegove današnje supruge. Kupnju televizije Z1 za potrebe novih vlasnika tada je provodio odvjetnik Pero Lozica. U proljeće 2007. tvrtke povezane s Bitangom i Krmpot izlaze iz Z1 tako što prodaju udjele singapurskom fondu South East Europe Opportunities (SEEO). Upućeni u događanja na Z1 kažu da je ta promjena vlasništva bila samo fiktivna: umjesto osoba koje se mogu dovesti u vezu sa gradskom vlašću, sada se pojavljuje fond s dokumentima iz Ženeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 04:04