BIVŠA BLAGAJNICA HDZ-a OTKRIVA:

Maček mi je naredio: Javno prikažite da smo u kampanji potrošili puno manje novca

Branka Pavošević je također otkrila dosad nepoznato rivalstvo između Mačeka i Barišića

ZAGREB - Javno prikažite da je u kampanji potrošeno bitno manje novca od onoga što je službeno evidentirano kao potrošeno - naredio je 2003. bivši glasnogovornik HDZ-a i tadašnji direktor kampanje Ratko Maček šefici računovodstva Branki Pavošević, doznaje Jutarnji iz izvora bliskih istrazi.

Dio je to, otkrivaju nam izvori, svjedočenja koje je bivša HDZ-ova šefica financija dala USKOK-u, a iz kojeg proizlazi da su HDZ-ovci u kampanjama lažno prikazivali potrošeni novac. Tako su 2003. službeno evidentirali da su potrošili od 10 do 13 milijuna kuna, a zapravo je iz crnog fonda potrošeno još toliko. Znači kampanja za parlamentarne izbore 2003. HDZ stajala je 24 milijuna kuna.

Novi odnosi snaga

Branka Pavošević je također, tvrde nam izvori bliski istrazi, otkrila dosad nepoznato rivalstvo koje je u HDZ-u vladalo između Ratka Mačeka i bivšeg rizničara Mladena Barišića.

Dok se Maček zalagao da HDZ posluje s agencijom Massol, Barišić je 2006. počeo u te poslove gurati agenciju bliske prijateljice Nevenke Jurak - Fimi-Mediju. Uoči izbora 2007. odnosi snaga u HDZ-u su se promijenili, tvrdi B. Pavošević, a agencija bliske prijateljice Mladena Barišića preuzela je većinu poslova s HDZ-om.

“Odnosi između Barišića i Mačeka bili su natjecateljski, obzirom da je Barišić nastojao u poslove s HDZ-om uključiti društvo Fimi-Mediju, dok je Maček u posao uveo društvo Massol”, svjedočila je B. Pavošević. Barišića je, kako je rekla, viđala u kafiću u središnjici stranke u društvu s Nevenkom Jurak, vlasnicom Fimi-Medije.

“Nakon nekog vremena, meni je Ivan Jarnjak rekao da za sve što treba za stranku da se obratim isključivo Barišiću, a da će on to nabaviti preko Fimi-Medije. Iz navedenog sam zaključila da je Barišić uspio uvesti Fimi-Mediju u posao s HDZ-om, iako mi nisu poznati detalji oko tog dogovora”, posvjedočila je Branka Pavošević. Bivši glasnogovornik HDZ-a Maček jučer je najavio tužbu protiv nje. Iz izvora bliskog Mačeku doznajemo da demantira sve navode bivše šefice računovodstva HDZ-a, osim one da je njemu svaki mjesec iz stranke isplaćivala 2000 kuna.

- S Massolom nemam nikakve veze - povjerio se našem izvoru Ratko Maček i nastavio:

- Massol je pobjeđivao jer je imao najbolje ideje, a ne zbog mene, nemam veze s vlasništvom Massola. Ona sve laže. Koga štiti? Kriminalce?! Moždaje ona uzela te novce?!

I direktor agencije Massol Ivan Soldo jučer je za Jutarnji list demantirao navode bivše šefice financija.

- Tvrtka Massol je s HDZ-om kao i sa svim ostalim klijentima poslovala isključivo na zakonit način. Stoga tvrdnje o nekakvim nezakonitim isplatama odlučno odbacujemo.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:31