‘BIT ĆEMO JAČI‘

Macron se baš potrudio: Pogledajte kako je na hrvatskom jeziku čestitao ulazak u eurozonu i Schengen

Ostatak govora održao je na francuskom jeziku i dodao da Hrvatska usvaja stabilnu i čvrstu valutu

Macron čestita Hrvatkoj na ulasku u eurozonu

 Screenshot

Emmanuel Macron, francuski predsjednik, čestitao je građanima Hrvatske na ulasku u eurozonu i ubacio rečenicu na tečnom hrvatskom jeziku. S prvim danom nove godine Hrvatska je uvela novu valutu i postala dvadeseta članica europodručja te je ušla u Schengensko područje.

- S vama će eurozona biti još jača u zaštiti naših građana i promicanju naše Europe u svijetu, rekao je Macron na hrvatskom dok se u pozadini mogu vidjeti zastava Hrvatske, Francuske i Europske unije.

Ostatak govora održao je na francuskom jeziku i dodao da je Hrvatska samostalno odlučila još više sudjelovati u zajedničkoj europskoj pustolovini. Rekao je da Hrvatska usvaja stabilnu i čvrstu valutu zbog čega je i inflacija zadržana na vrlo niskim razinama.

- Tijekom svojih prvih 20 godina postojanja euro nas je držao zajedno, odupirao se krizi i omogućio nam da živimo bolje. Ovo je prava i stvarna zaštita za Europljane, njihovu moć kupnje, njihove geopolitičke utjecaje, i ako zanemarimo izrečene neistine nekolicine populista, euro zaista čini Europu jačom, otpornijom i najsnažnijom na cijelome svijetu, poručio je Macron.

Osvrnuo se i na ukrajinsko-ruski rat koji je destabilizirao živote ljudi, ali i istaknuo da zahvaljujući snazi eura uspjeli su prebroditi krize i izazove.

- Dobrodošli u zajedničku valutu. Dijelimo je 21 godinu. Imali smo težih razdoblja od drugih, ali tijekom nešto više od dva desetljeća pokazali smo svi zajedno da nam je euro omogućio jedinstvo, stabilnost i snagu, zaključio je na kraju videozapisa francuski predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:34