‘GRADIMO ZAJEDNO‘

Macron se javio na Twitteru: ‘Hrvatskom narodu, dragi Andrej, dragi Zoran, hvala na dobrodošlici‘

Macron kaže da dvije zemlje dijele istu viziju Europe, vrijednosti, otvorenost mediteranskom svijetu i predanost međunarodnoj sigurnosti

Andrej Plenković i Emmanuel Macron promatrali su zajedno nadlijetanje Rafalea

 Goran Mehkek/Cropix

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon dvodnevnog posjeta Hrvatskoj, gdje je kao prvi francuski predsjednik bio u službenom posjetu, oglasio se navečer na Twitteru kratkom objavom na hrvatskom i francuskom jeziku, u kojoj je hrvatskom narodu, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću zahvalio na dobrodošlici.

Također je naveo kako dvije zemlje dijele istu viziju Europe koju čine vrijednosti, otvorenost prema mediteranskom svijetu i predanost međunarodnoj sigurnosti, poručivši na kraju: Nastavimo graditi zajedno.

Andrej Plenković i Emmanuel Macron potpisali su nakon razgovora u Banskim dvorima Sporazum o strateškom partnerstvu, koji je sveobuhvatan okvir za jačanje odnosa Hrvatske i Francuske.

Poseban element posjeta i nove faze odnosa bilo je potpisivanje kupoprodajnog ugovora o kupnji francuskih borbenih aviona Rafale, rekao je Plenković, nakon što su sporazum potpisali ministri obrane dviju zemalja, Mario Banožić i Florence Parly.

U duhu svečanosti potpisivanja ugovora o nabavci borbenih zrakoplova i Sporazuma o strateškom partnerstvu, na nebu iznad Zagreba prelijetala su dva aviona Rafale, u kakvima će uskoro letjeti i hrvatski piloti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 12:14