NISU JURILI PO VEĆINU

Mađari iznenadili skromnošću: Mol je ili već stekao većinu u Ini ili čeka Milanovića da preuzme vlast

 AFP PHOTO/Stan Honda

Tko se god veselio da će dionica Ine, kad joj Hanfa odblokira trgovanje, rasti do 5000 kuna, a možda i više, posljednja je dva dana razočaran.

Inina dionica iz dana u dan gubi na vrijednosti, pa je tako ponedjeljak završila na 7,14 posto nižoj cijeni nego posljednji dan trgovanja u travnju, a u utorak je pala za još 0,51 posto. Sve se to zbiva pri relativno malim prometima, premda je Ina, i sa tako skromnim trgovanjem, već dva dana dionica s najvećim prometom na Zagrebačkoj burzi, no to je i problem same Burze kojoj je u utorak, primjerice, promet pao na manje od 12,9 milijuna kuna, a većini dionica cijene su padale.

Mol ostao po strani

Iz skromnog trgovanja Ininim dionicama jasno je da se MOL nije uključio u igru te da ne juri po većinski udio, a kuloari su to u utorak tumačili na dva načina: ili je MOL već dobio većinsko vlasništvo ili sada niti neće u konačno preuzimanje dok se ne dogovori s novom vladom. No, dok je u ponedjeljak prva opcija bila vjerojatnija, u utorak je na burzovnoj kladionici druga verzija dobila znatno više pristaša. Prevladalo je stajalište da će MOL sada pristojno čekati uspostavu nove vlasti u Hrvatskoj i pregovore s njom o izmjenama dioničarskog ugovora.

U Kukuriku koaliciji skloniji su toj teoriji i smatraju kako je MOL razumio poruke koje su slali još u predizbornoj kampanji.

Imaju protuoružje

A one, skraćeno, glase: Nemojte učiniti ništa što nam se neće svidjeti jer i mi imamo oružje kojim možemo uzvratiti. To su prije svega cijene koncesija i same koncesije, koje država uvijek može oduzeti ili im podizati cijenu, a tu prostora ima puno jer su koncesije u Hrvatskoj izuzetno jeftine, dva do tri puta jeftinije nego u većini europskih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 04:25