PUNUDA VLADE IZ BUDIMPEŠTE ZAGREBU

Mađari: Uzmite naše nove Gripene! Ne možemo ih više plaćati 100 milijuna eura godišnje

Ne želimo ukinuti Ratno zrakoplovstvo, no konačna odluka ovisit će o visini proračuna i dostupnim sredstvima. U ovom trenutku razmatramo brojne opcije koje nam se nude i uskoro bi se trebala donijeti neka odluka - rekao nam je ministar obrane Ante Kotromanović.

Politički i vojni vrh trebao bi u sljedećih nekoliko mjeseci donijeti odluku o sudbini Ratnog zrakoplovstva jer sadašnjim MiG-ovima rok trajanja istječe 2013. Zasad još nije donesena ni konačna odluka hoće li se zadržati borbeni avioni ili ne.

Prevelik teret

Dok se ta odluka ne donese, Ministarstvu obrane, uz već postojeće ponude iz Rusije, Švedske i SAD-a, nedavno je stigla i ponuda iz Mađarske. Ta je zemlja zbog velikih proračunskih problema u nemogućnosti švedskom Gripenu plaćati ugovoreni godišnji najam za 14 aviona tipa JAS 39. Mađari godišnje Šveđanima plaćaju nešto više od 100 milijuna eura za avione te oko 18 milijuna eura za obuku pilota. To je za mađarski proračun postao prevelik teret pa, tvrde naši sugovornici, Mađarska Hrvatskoj nudi da preuzme šest aviona JAS 39 i otplatu preostalog iznosa najma. Zasad je nepoznato koliko bi ta opcija koštala Hrvatsku. Kako doznajemo, u sadašnjem ugovoru između Mađarske i Švedske ne postoji opcija iznajmljivanja aviona trećoj strani pa bi o tome svoje mišljenje trebala dati i švedska vlada.

Izravna opcija

Mađarska je 2006. potpisala desetogodišnji ugovor o najmu 14 aviona JAS 39. Prema ugovoru, Mađarska mora platiti 1,09 milijardi eura za avione i 187 milijuna eura za obuku pilota.

Potkraj prošle godine mađarsko ministarstvo obrane uspjelo je načelno dogovoriti produljenje trajanja najma do 2026., a vrijednost ugovora bi se povećala za dva posto kamate i financijske troškove. No, novi ugovor još nije potpisan.

Švedska je vlada do sada hrvatskom Ministarstvu obrane dala nekoliko ponuda za nabavu aviona. Prema dostupnim podacima, za najam 12 aviona na razdoblje od 15 godina Šveđani traže 750 milijuna eura. U to su uključeni povoljni kreditni aranžmani i poček za otplatu, a ponuda uključuje i bogat offset program.

Troškovi održavanja

Do lipnja je na stolu i ponuda Hrvatskoj da uzme između 8 i 12 Gripena JAS 39 proizvedenih 1992. godine koje bi koristila do 2019. godine uz obvezu da poslije kupi nove avione od švedskog proizvođača. Sam najam borbenih zrakoplova Šveđani nam ne bi naplatili, a Hrvatska bi bila dužna podmiriti troškove obuke, goriva i održavanja.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 02:20